שר החוץ וחבר הקבינט המדיני ביטחוני, ישראל כ"ץ, התייחס אמש (שבת) בריאיון ל"חדשות 12" למגעים לעסקת חטופים - ולהכנות למבצע צבאי ברפיח: "ככל שהם יהיו יותר בלחץ - ככה הסיכוי לעסקה גובר". לדבריו, שחרור החטופים הוא בעדיפות הראשונה - גם במחיר השהיית פעילות צה"ל ברפיח. 

"אם תהיה עסקה, אנחנו נשהה פעולה. חד וחלק", הצהיר השר כ"ץ. "אנחנו נעשה כל מה שניתן כדי להחזיר את החטופים והחטופות, מבלי לפגוע בהישגי המלחמה שחיילים נפלו למענם". הוא הסביר כי צה"ל משלים את ההכנות לפעולה ברפיח, אך ייחל: "הלוואי שתהיה עסקה". 

כ"ץ שיבח את פעילותה של מצרים, שמשמשת כמתווכת בין ישראל לחמאס. "זו מדינה שיש לנו איתה הסכם שלום, וגם אינטרסים משותפים. היא באמת עושה את כל מה שהיא יכולה כדי לסייע". לעומת זאת, על פעילות קטאר כמתווכת הוא אמר שהוא "לא רוצה לחלק ציונים". 

הפגנה למען שחרור החטופים בתל אביב (צילום: רויטרס)
השר כ"ץ: "אם תהיה עסקה, אנחנו נשהה פעולה. חד וחלק" | צילום: רויטרס

"זו החלטה של רוצח מטורף שיושב בעזה"

השר כ"ץ פירט על דיוני המו"מ לשחרור 133 החטופים הישראלים שנמצאים 205 ימים בשבי ברצועה - וטען כי ההחלטה בסופו של דבר תתקבל על ידי "רוצח מטורף אחד שיושב בעזה". "כשיכולנו עשינו, ואכן חזרו מעל 100 חטופים. ארה"ב מאשימה את חמאס וסינוואר שאין עסקה", אמר כ"ץ. "הניסיונות הלא הוגנים שהיו להאשים את רה"מ נתניהו, שמנווט את המהלכים ועומד על האינטרסים, הם לא נכונים". 

למרות הלחץ הבין-לאומי המתגבר והעימותים התכופים עם ארה"ב - שר החוץ כ"ץ טוען שפעילותו במשרד היא "הצלחה אדירה". "27 שרי חוץ של האיחוד האירופי הטילו פה אחד סנקציות נגד איראן. הפרלמנט האירופי, ברוב של 357".

ראש הממשלה בנימין נתניהו בטקס רכישת נמל חיפה (צילום: רויטרס)
"ארה"ב מאשימה את חמאס שאין עסקה. הניסיונות הלא הוגנים להאשים את רה"מ נתניהו - לא נכונים" | צילום: רויטרס

הנורמליזציה עם סעודיה והסיוע ההומינטרי לרצועה

שר החוץ כ"ץ אמר ש"הנורמליזציה הייתה על הסף" לפני המלחמה - ולטענתו היא עדיין כזאת. כ"ץ טען ש"גורמי מודיעין, גם עולמיים" טוענים שמנהיג איראן ח'אמנהאי "נתן הוראה לחיזבאללה וחמאס לתקוף את ישראל כדי למנוע נורמליזציה". לטענתו, הסכם כזה אפשרי גם בהרכב הקואליציה הנוכחי הכולל את השרים סמוטריץ' ובן גביר. "כל האזור מחכה באופן אמיתי שישראל תכריע את חמאס, ואפשר יהיה להתקדם לעבר שלום ונורמליזציה", אמר. 

בתחילת המלחמה, בעת ששימש כשר האנרגיה והתשתיות, כתב כ"ץ: "סיוע הומניטרי לעזה? אף מתג חשמל לא יורם, שיבר מים לא יפתח ומשאית דלק לא תיכנס עד להשבת החטופים הישראלים הביתה". בינתיים, הסיוע ההומינטרי לרצועה מגיע לשיאים - ובמעברי הגבול עוברים גם סיגריות וגבינות. 

משאיות סיוע לרצועת עזה (צילום: רויטרס)
משאיות סיוע לרצועת עזה, ארכיון | צילום: רויטרס

"אמרתי שאנשי חמאס לא יקבלו כלום, ופותחים מסדרון דרומה ואני קורא לתושבים לפי הנחיות צה"ל לנוע דרומה. קיימנו את דיני המלחמה. העובדה שהקשחנו את המדיניות ולא נכנס גרגיר לצפון, היא כבלה אותם במנהרות ועזרה בשבועות הראשונים גם להכריע אותם", הסביר כ"ץ.

עוד הוסיף: "העולם היה קרוב להגיע להפסקת אש חד צדדית. הצלחתי עם רה"מ לפעול כדי שאף פורום, לא האירופים או האמריקנים, יחליט על הפסקת אש חד צדדית. אמרתי להם: אם תקבלו כזו החלטה - הפקרתם את החטופים. הפסקת אש רק תמורת שחרור חטופים. למרות חצי שנה של מחזות שרואים ומסע הסתה אדיר שממומן על ידי כל הגורמים העוינים, אנחנו מצליחים להחזיק התניה של הפסקת אש בשחרור חטופים". 

בסיום הריאיון התייחס כ"ץ לחשש בדרג המדיני והצבאי מפני צווי מעצר של בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג (ICC) ואמר: "זו צביעות מוחלטת, גם אם צריך לשבת בארץ ולא לצאת. אף אחד לא ימנע מאיתנו להגן על האינטרסים הביטחוניים של האזרחים ולתת לחיילי צה"ל לפעול. אנחנו לא נירתע".