אמש (רביעי) חשפנו ב"מהדורה המרכזית" את התמונות שמזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה לא רוצה שייראו תושבי הכפרים בדרום לבנון, שפונו כמעט לגמרי בעקבות ההתקפות של צה"ל באזור.

"הכול נטוש, אין פה אף אחד. חוץ מחיילים, אין אף אחד פה", אמר ראש המועצה המקומית מטולה דוד אזולאי. "אין לנו ביטחון, אין אף אחד חוץ מחיילים, שאותם אפשר לראות בכל מקום".

ראש המועצה המקומית מטולה, דוד אזולאי
ראש המועצה המקומית מטולה, דוד אזולאי

כל מי שחי ביישוב הצפוני ביותר בישראל, שהוקם כבר לפני למעלה ממאה שנים, יודע שהוא מוקף בגבול זר משלושה כיוונים שונים. העובדה שכעת, לראשונה מאז שהוקמה, מטולה נטושה - לא נותנת לתושבים מנוחה, אבל הם גם חושבים מה יגידו השכנים מעבר לגדר על המצב בצד שלהם.

"תכף נגיע למקום מעניין שאפשר לראות ממנו את הצד השני. המקום שחיזבאללה מתרברב כל הזמן ומראה איך תושבי מטולה מפוחדים ומסתתרים, ורואים שעכשיו הוא נטוש וריק ואין בו אף אחד", ציין אזולאי.

תקיפת צה"ל בדרום לבנון
תקיפת צה"ל בדרום לבנון
תקיפת צה"ל בדרום לבנון
תקיפת צה"ל בדרום לבנון

כמעט כל הבתים נצפים במושבה מהכפרים הלבנונים הסמוכים, מה שהופך אותם למטרה במלחמת ההתשה שנמשכת כאן כבר יותר מחצי שנה. חיזבאללה מתעד ומפיץ לצורכי תעמולה כיצד הוא פוגע בבתי התושבים בצפון. עכשיו החליטו כאן שהגיע הזמן להשיב מלחמה.

"קיבלנו החלטה לפני שבוע יחד עם כיתת הכוננות שגם אנחנו ניקח כל מיני צילומים שרואים בצד השני וחיזבאללה לא רוצה שהחבר'ה שלו יראו ונראה להם שצה"ל פוגע גם במפקדות וגם בבתים", הוסיף ראש המועצה.

מאה אלף תושבי דרום לבנון ברחו מבתיהם. התיעודים שנסראללה לא רוצה שהם יראו מציגים כיצד נראות ההתקפות בכפרים הסמוכים לגבול בזמן אמת. הרחפנים הפכו לכלי חיוני בזמן שהתנועה ביישוב מוגבלת, אבל המצלמה מאפשרת לראות גם מעבר לגבול, ולחשוף עכשיו איך נראה כפר כילא הסמוך.

תקיפת צה"ל בדרום לבנון
תקיפת צה"ל בדרום לבנון
תקיפת צה"ל בדרום לבנון
תקיפת צה"ל בדרום לבנון

רס"ן (במיל') אמיר שושני, חבר כיתת הכוננות של מטולה, הסביר: "אפשר לזהות כל מיני פגיעות, שחיל אוויר הפיל בית עם מבוקש או פגיעות נקודתיות של מחבלים, ואז יורים אמצעים שלא משמידים את הבית, אבל לא הייתי רוצה להיות הדייר כשהוא יחזור לשם. כאן רואים שטח שהיה בו בית, למרות שקשה להבחין. אפשר לראות שאריות. הם משתדלים מהר לפנות אבל לא תמיד מספיקים או יכולים".

דרום לבנון ממש לא נראית כמו עזה, אבל חודשים ארוכים של התקפות קבועות עיצבו מחדש את הרחובות. שושני ציין: "אני מניח שיש מאות בתים פגועים, אבל אני חייב לומר שהיינו רוצים לראות יותר כאלה. אנחנו יודעים מי השכנים שלנו וכל זמן שהם לא ירגישו שפגענו בהם קשות הם לא ירגישו שניצחנו אותם".

רס"ן אמיר שושני, יחידת הרחפנים של מטולה
רס"ן אמיר שושני, יחידת הרחפנים של מטולה

במהלך חצי שנה של לחימה יומיומית, 90 בתים בישראל נפגעו פגיעה ישירה מירי חיזבאללה ו-900 בתים ספגו נזק עקיף. בלבנון צה"ל תקף מהאוויר עד כה יותר מ-1,400 מטרות, ויותר מ-3,300 מטרות מהקרקע. בסך הכול, על פי הערכות בלבנון, 1,200 בתים נהרסו כליל בלבנון ועוד 5,000 מנזק היקפי. ההערכות בישראל הן שהמספר גדול בהרבה.

אורנה מזרחי, לשעבר סגנית ראש המל"ל, אמרה: "הדברים האלה משפיעים על נסראללה, מכיוון שמדובר באוכלוסייה שלו. רוב הכפרים שנפגעו הם כפרים שיעים. זו אוכלוסייה שחשוב לו מאוד מה היא חושבת ומה היא מרגישה".

סגנית ראש המל"ל לשעבר, אורנה מזרחי
סגנית ראש המל"ל לשעבר, אורנה מזרחי

ועדיין למרות המתיחות, בזמן שצילמנו, התקיימה בכילא הלוויית ענק למחבל שחוסל בשבוע שעבר. "ממש שיירה שנוסעת.. עם דגל חיזבאללה. אפשר לראות כאן דגל חיזבאללה ומחבלים של כוח רדואן על הרכב אני מניח שרוב הרכבים זה עם מחבלים ולפי האופי שיירה זה מחבל שצהל הצליח לחסל. חגיגה גדולה", תיאר שושני.

ביתו של יובל ברק ספג פגיעה ישירה של שני טילי נ"ט ונהרס. "כשהסתכלתי על העיירה הלבנונית, שממנה הגיע הירי, ואמרתי שם יש אורות. הסתובבנו עם פנס - ושם יש אורות. זה מעלה הרבה ספקות ושאלות לגבי היום שאחרי. אני לא בטוח שאני רוצה להחזיר את הילדים שלי למציאות כזאת, לא בכל מחיר", אמר יובל. 

ההרס בדרום לבנון
ההרס בדרום לבנון

אחרי מלחמת לבנון השנייה מנהיג חיזבאללה הודה שהופתע מתגובת ישראל ואם היה יודע את היקף הלחימה היה נמנע מחטיפת חיילי צה"ל. "זו סוגיה שצריך להתייחס אליה, היא משפיעה על נסראללה בתהליך קבלת ההחלטות. זה לא הגורם המרכזי אבל זה משפיע", הוסיפה מזרחי.

שושני, מיחידת הרחפנים, ציין כי "הם ימשיכו לשנוא אותנו ואני מקווה שכשהם יסתכלו עלינו יהיה להם פחד בעיניים ורק ככה המצב שלנו יהיה הרבה יותר טוב".

אזלואי הזהיר: "צריך לקבל כבר את ההחלטה, הגיע זמן הצפון. שחררו ניצרה לצה"ל שיתחיל לפעול בצפון. זה יהיה האסון הכי גדול של מדינת ישראל מאז הקמתה אחרי הסיפור של 7.10 כמובן אם הרגע הזה לא יגיע. ניפגש פה בעוד חצי שנה או שנה בעוצמות קשות יותר ממה שהיה בדרום".