בעקבות התקרית ברצועת עזה, שבה נהרגו שבעה עובדים בארגון "המטבח המרכזי העולמי" בתקיפת צה"ל, החל צה"ל בתחקור. אמש (שלישי) פרסמנו ב"מהדורה המרכזית" כי מממצאים ראשוניים עלה שבשעה 22:30 בערב התקרית זוהו חמושים ליד רכבי ארגון הסיוע, וכאשר זוהה הארגון, ננצרה האש.

כחצי שעה לאחר מכן, כלי רכב של הארגון החלו בתנועה לרפיח, ואז הוחלט לתקוף אותם. בצה"ל בודקים מדוע הוחלט לתקוף, ומי אישר את התקיפה, והתחקיר הוצג כבר אמש לרמטכ"ל. כל הפרטים הללו, על בסיס מה שכבר ידוע, מעלים סימני שאלה כבדים. לכן, תוך שעות מהתקרית, חיל האוויר ופיקוד הדרום הציגו את ממצאים ראשוניים של התחקיר לרמטכ"ל. בצל האירוע, בצה"ל קיבלו אחריות לתקרית והביעו צער עמוק, וגם רה"מ ושר הביטחון הביעו צער עמוק.  

5 עובדי סיוע בין לאומי נהרגו בתקיפת צה"ל בעזה (צילום: AFP)
רכב הסיוע הבין-לאומי שהותקף | צילום: AFP

הרמטכ"ל רב-אלוף הרצי הלוי, שקיבל את פרטי התחקיר הראשוני שנערך בעקבות האירוע, מסר הלילה הצהרה לתקשורת הזרה, ואמר כי "האירוע הקשה הוא תוצאה של זיהוי שגוי בתנאים מורכבים - בלילה במהלך מלחמה. זה לא היה צריך לקרות. אנחנו נשלים את התחקיר בימים הקרובים, נלמד מהמסקנות וניישם אותן באופן מיידי. צה"ל עובד בשיתוף פעולה הדוק עם ארגון המטבח המרכזי העולמי ומעריך מאוד את עבודתם החשובה".

לדברי הרמטכ"ל, "התקיפה הזו היא טעות חמורה. ישראל נמצאת במלחמה עם חמאס, לא עם תושבי עזה. אנו מצטערים על הפגיעה ומשתתפים בצערם של משפחות הקורבנות, כמו גם בצערם של ארגון המטבח המרכזי העולמי כולו, מעומק ליבנו", הוא הוסיף. "נשתף, בשקיפות מלאה, את ממצאי התחקיר עם המטבח המרכזי העולמי וגופים בין-לאומיים נוספים. אנו רואים חשיבות רבה בהמשך מתן הסיוע ההומניטרי ונמשיך לפעול כדי לסייע במאמץ חיוני זה".

תקרית הפגיעה באנשי ארגון הסיוע WCK
תקרית הפגיעה באנשי ארגון הסיוע WCK

כפי שדיווחנו אתמול, בדבריו של שר הביטחון יואב גלנט במהלך הערכת מצב עם הרמטכ"ל הרצי הלוי ובכירי מערכת הביטחון, התייחס גלנט לתקרית. הוא הדגיש כי מדובר בתקרית מצערת שיש לתחקר לעומק, וכי יש להפיק לקחים וליישמם. השר הבהיר כי נדרש לחזק את המנגנון לתיאום חלוקת הסיוע ההומניטרי ולשיתוף הפעולה עם הארגונים הבין-לאומיים.

עוד פרסמנו אתמול כי בישראל מבינים שייתכן שהאירוע ישפיע על המשך הלחימה. החשש בישראל הוא שארגוני סיוע נוספים ויוותרו על השתתפות בחלוקת סיוע, כך שבישראל מכירים בצורך בארגוני הסיוע האלו כדי לחלק את הסיוע, אחרת ישראל תידרש לחלקו בעצמה.

גלנט ונתניהו (צילום: יונתן סינדל, פלאש 90)
בישראל הביעו צער על התקרית וקראו לתחקר לעומק. נתניהו וגלנט | צילום: יונתן סינדל, פלאש 90
תקרית הפגיעה באנשי ארגון הסיוע WCK
תקרית הפגיעה באנשי ארגון הסיוע WCK, אילוסטרציה

בצל התקרית, ביקורת בין-לאומית נשמעה כלפי ישראל ובפרט כלפי צה"ל. הצבא והדרג המדיני מיהר לקבל אחריות ולהצטער, אך שרי חוץ בעולם ביקשו הבהרות. שר החוץ של ארה"ב אנתוני בלינקן אמר כי "לא ייתכן שמי שמגיש סיוע יהיה בסכנה". 

"עובדי ארגון הסיוע עובדים בצורה יוצאת דופן בשביל לספק אוכל לכולם", הוסיף בלינקן במסיבת עיתונאים משותפת עם שר החוץ של צרפת סטפן סז'ורנה. "הקורבנות מצטרפים למספר גדול של עובדי סיוע שנהרגו במלחמה. הפצרתי בישראל לבצע חקירה מהירה ויסודית". 

אנתוני בלינקן, שר החוץ האמריקני (צילום: רויטרס)
שר החוץ של ארה"ב בלינקן: "לא ייתכן שמי שמגיש סיוע יהיה בסכנה" | צילום: רויטרס

גם שרי החוץ של בריטניה, אוסטרליה ופולין הלינו על התקרית, וקיימו שיחות בנושא עם שר החוץ ישראל כ"ץ. דיוויד קמרון שר החוץ של בריטניה אף זימן לבירור את השגרירה ציפי חוטובולי. בשיחה עם השר כ"ץ ביקש קמרון שהחקירה "תהיה שקופה" ושהמסקנות ישותפו עם בריטניה. שר החוץ כ"ץ השיב בחיוב כי ישראל תחלוק איתו במסקנות.

כ"ץ הוסיף בשיחותיו כי ישראל מייחסת חשיבות לשמירה על ביטחונם של כל עובדי הארגונים ההומניטריים בעזה. בנוסף טען שר החוץ כי ישראל פועלת להרחיב את הסיוע ההומניטרי שנכנס לעזה. כ"ץ הבהיר: התקרית לא תפגע במשימה החשובה של הכנסת סיוע הומניטרי לעזה, או ביוזמת המסדרון הימי הקפריסאי.