ראש הממשלה בנימין נתניהו שוחח אתמול (חמישי) בערב עם נשיא ארה"ב ג'ו ביידן במשך 45 דקות על רקע הרג שבעה עובדי ארגון WCK בתקיפת צה"ל ברצועת עזה. מהבית הלבן נמסר כי ביידן אמר לנתניהו כי מתקפות נגד עובדי סיוע וכן המצב ההומניטרי הכללי ברצועת עזה "אינם מקובלים", והדגיש את הצורך ליישם צעדים למניעת הפגיעה באזרחים, לצמצום הסבל ההומניטרי ולהבטיח את ביטחון עובדי הסיוע.

עוד נמסר כי ביידן הבהיר לנתניהו שמדיניות ארה"ב בנוגע לעזה תיקבע על ידי הערכת פעולותיה המיידיות של ישראל בנוגע לצעדים אלו, והדגיש את הצורך בהפסקת אש יציבה לשיפור המצב ההומניטרי. ביידן דחק בנתניהו להרחיב את סמכויות צוות המשא ומתן כדי להגיע לעסקת חטופים "ללא דיחוי". בהמשך, הבהירו בבית הלבן כי צריכה להיות הפסקת אש רק כחלק מעסקת חטופים וזו צריכה לקרות מיד.

ביבי נתניהו, ג'ו ביידן, ארצות הברית, אמריקה, רפורמ (עיבוד: תומר נויברג, AP, פלאש 90, AP, רויטרס)
"נחוצה הפסקת אש מיידית". נתניהו וביידן | עיבוד: תומר נויברג, AP, פלאש 90, AP, רויטרס

השניים שוחחו גם על האיום מצד איראן, וביידן הבהיר כי ארה"ב תומכת במאמציה של ישראל להגן על עצמה. בירושלים אמרו כי השיחה נמשכה 45 דקות, אך בבית הלבן טענו כי "השיחה נמשכה פחות מחצי שעה".

שר החוץ האמריקני אנתוני בלינקן הדגיש כי "בניגוד לחמאס, ישראל היא דמוקרטיה, ועבור דמוקרטיות ערכם של חיי אדם הוא הגבוה ביותר". במקביל, בלינקן אמר כי התקרית "לא הייתה הראשונה, אך חייבת להיות האחרונה", וציין כי "למרות שישראל נקטה צעדים חשובים כדי לאפשר הכנסת סיוע לעזה, התוצאות בשטח אינן מספקות והן בלתי-מקובלות".

בלינקן הזהיר גם כי "אם לא נראה שינויים במדיניות של ישראל שאנחנו צריכים לראות, יהיו שינויים במדיניות שלנו". לדבריו, "הציפייה שלנו היא שישראל תנקוט בצעדים ברורים, ותנקוט אותם בהקדם".

שר החוץ האמריקני אנתוני בלינקן בתל אביב (צילום: רויטרס)
"התוצאות בשטח אינן מספקות". בלינקן | צילום: רויטרס

דובר המועצה לביטחון לאומי של ארה"ב, ג'ון קירבי, אמר כי "אנו רוצים לראות שינויים אמיתיים בצד הישראלי, ואם לא נראה שינויים בצד שלהם - נראה שינויים בצד שלנו". קירבי ציין כי ארה"ב מצפה בין היתר ל"עלייה דרמטית של כניסת סיוע הומניטרי, פתיחת עוד מעברים והפחתת אלימות נגד אזרחים ועובדי סיוע". הוא הדגיש: "אנו רוצים לראות שהישראלים מוכנים לנקוט צעדים פרקטיים מיידית. נבחן מקרוב וננטר איך הם מבצעים את ההתחייבויות שקיבלו. נקווה לראות הצהרות על שינוי בשעות ובימים הקרובים".

קירבי תיאר את השיחה בין ביידן לנתניהו כשיחה "עניינית ועסקית מאוד" משני הצדדים. במענה לשאלה, הוא ציין כי סגנית הנשיא האריס, שר החוץ בלינקן והיועץ לביטחון לאומי ג'ק סאליבן הקשיבו לשיחה, אבל השיחה עצמה התנהלה רק בין שני המנהיגים. הוא ציין שהוא לא יודע מי האזין לשיחה מהצד הישראלי.