ככל שנוקפים הימים כך ברור לכול שהזמן של החטופים הולך ואוזל. במקביל, המתווכות ממשיכות בניסיונות לגבש מתווה מוסכם, ישראל מנסה להתגמש וחמאס מוסיף לערום קשיים. היום (חמישי) שידרנו ב"עובדה" עדות בלעדית של גורמים המעורים בפרטי המשא ומתן. איך זה לשאת על הגב אחריות כבדה כל כך וכיצד מתמודדים עם עשרות התסריטים הנוראים שרצים בראש?

"השמות שהולכים איתך בשעות הקטנות של הלילה זה של החטופות, של הנשים הצעירות", אומר א', שבחודשים האחרונים נמצא עמוק במו"מ לשחרור החטופים. "יש לי נדודי שינה. קשה ללכת עם זה. להגיד 'שבי' זה להקל על עצמנו, על מה שיש שם. אין לנו טרמינולוגיה טובה בשביל להבין בכלל באיזה תנאים הם מוחזקים שם".

דניאלה גלבוע, לירי אלבג, אגם ברגר, קרינה ארייב
"השמות שהולכים איתך בשעות הקטנות של הלילה זה של החטופות"

"אני יודע כל מה שקרה לחטופים, אלה שחזרו ואלה שעדיין שם", אומר ד', גם הוא עמוק במו"מ. "יש לי סיטואציות שאני מדמיין בראש, סיפורים שבאמת לא ברא השטן. כשאני יושב מול משפחות חטופים, אני מרגיש בושה כל כך גדולה, וגם כאב פיזי, נשבר לי הלב באמת. אי אפשר להשאיר אותם שם, זה מטורף וזה באחריותם, באחריות הממשלה. הם יכולים להחזיר אותם והם לא עושים את זה".

זו הפעם הראשונה שמגיעות עדויות מבפנים, והן שוברות לב ולא נותנות מנוח. עכשיו, האנשים שנמצאים במאמץ להחזרת החטופים מרגישים שהם חייבים לספר איך הוחמץ שוב ושוב הסיכוי לעסקה, ומי לדעתם אחראי לזמן יקר שבוזבז, ועלה בחיי אדם. "בין האמירות והנרטיבים שמנסים לייצר, למעשים בפועל, יש פער עצום. וקשה לחיות איתו", אומר א'.

וכשאומרים לנו כל השנים ממשלת ישראל תעשה הכול?

"אז היא לא עושה הכול".

ואולי זה לא תלוי בה?

"אני חושב שהיא לא עושה גם את כל מה שתלוי בה".

המסר לצוות הוא - אל תחפשו רעיונות יצירתיים, והם מרגישים שהמסר הזה מגיע בעיקר ממקום אחד: "האווירה היא כל הזמן ששם למעלה לא רוצים, ושרוח קרירה מגיעה מלשכת ראש הממשלה. חווינו חוסר קשב לקבל רעיונות והצעות", מסביר א'.

גלנט ונתניהו (צילום: יונתן סינדל, פלאש 90)
"בלי נתניהו הסבירות לעסקה הייתה גבוהה יותר" | צילום: יונתן סינדל, פלאש 90

"אני לא יודע להגיד שבלי נתניהו הייתה עסקה, אני יודע להגיד שהסבירות לעסקה הייתה גבוהה יותר", אומר ד'. "מה שכן, מחודש דצמבר, בטח מינואר, ברור לכולם שאנחנו לא מנהלים משא ומתן. זה קורה שוב ושוב: מקבלים מנדט ביום, ואז ראש הממשלה עושה שיחות טלפון בלילה, מנחה 'אל תגידו את זה', 'לא מאשר את זה', עוקף ככה גם את ראשי הצוות וגם את קבינט המלחמה".

"המשא ומתן בדינמיקה הנוכחית יכול להימשך גם שנה קדימה", אומר א', "והוא יכול להגיד 'מה אתם רוצים, אנחנו נמצאים בתוך משא ומתן'. אין פה... אין פה כלום. הדיונים לא מתרוממים לדיונים אסטרטגיים, זה נשאר בטקטיקה".

ניצן אלון (צילום: פלאש 90 / מרים אלסטר, חדשות)
"בשלב מסוים ניצן אלון החליט שחייבים לזעזע את השרים וגם את קציני הצבא" | צילום: פלאש 90 / מרים אלסטר, חדשות

"בשלב מסוים החליט ניצן אלון שחייבים לזעזע את השרים וגם את קציני הצבא", מספר ד', "בכל מצגת שהוכנה לקבינט הוא הקפיד לשים בשקף הראשון תמונות של החטופים. באחד הדיונים הוא הציג תמונה ואמר לשרים: זאת שארית קהילת ניר עוז בשבי, אלה האנשים שעליהם אנחנו מדברים".

ולא הייתה פעם אחת שהתחשק לך לבוא למישהו שם למעלה ולהגיד "תגידו, אתם נורמליים?"

"כן", עונה א', "מתחשק הרבה פעמים. ואני חושב שגם יש מרחק גדול מדי בין קבינט המלחמה לגורמי המקצוע למטה". על השאלה: "השרים לא ייחשפו למה שעלול לשנות את דעתם", השיב בחיוב. "כשהחטופות שחזרו בעסקה הראשונה סיפרו על מה שעושים שם לאלה שנשארו – היה ברור שנתניהו צריך לשמוע את זה", המשיך ד'. "הכניסו אותו לחדר, הביאו את הרופאים שנחשפו לכל המידע ווידאו שהוא שומע, במו אוזניו, מה עובר על הנשים הצעירות בשבי". 

"כשהחטופות שחזרו בעסקה הראשונה סיפרו על מה שעושים שם, היה ברור שנתניהו צריך לשמוע את זה"

ד' בעדות בלעדית ל"עובדה"

 

"כשהבנתי שמדינת ישראל לא עושה הכול כדי לשחרר את החטופים, פשוט נשברתי", מספר ד'. "אני לא יודע להגיד מי יישאר בחיים עד שתהיה עסקה ומה יישאר מהם. מה שכן, העסקה שתהיה, אולי בקרוב, אולי בעוד כמה חודשים – היא עסקה שיכולנו לעשות כבר לפני חודשיים".

"אני חושב שאני לא אטעה אם אגיד שיש כמה חטופים שאני יכול להיזכר בהם, שמתו נפשית לפני שהם מתו פיזית", אומר א'. "אם היו חוטפים אותי הייתי מבין שזה אירוע של שנים".

איתי סבירסקי, יוסי שרעבי
"זה עלול להיות אירוע של שנים, ואנחנו יודעים שהחטופים שלנו הולכים ומתים"

וזה עלול להיות אירוע של שנים?

"זה עלול להיות אירוע של שנים, ואנחנו יודעים שהחטופים שלנו הולכים ומתים, הולכים ונגמרים. הזמן כבר נגמר, של החטופים והחטופות, זה לא שהזמן קצר, פשוט נגמר. הזמן לא אוזל, הוא פשוט אזל".


תגובות

מלשכת ראש הממשלה נמסר בתגובה: מי שמעכב את השבת חטופינו הוא אך ורק חמאס שממשיך להציב דרישות הזויות ולחבל במו"מ, ולא ראש הממשלה שהדרך בה ניהל את המו"מ הביא להשבתם של 123 מחטופינו. ראש הממשלה נתניהו פועל מסביב לשעון לשחרור כל החטופים. פעם אחר פעם הוא נתן לצוות המו"מ מנדט מורחב. על אף זאת, חמאס המשיך לדחות את הצעות ישראל ודורש הסכם כניעה.

ראש הממשלה נתניהו עומד בתוקף נגד הסכם כניעה זה, שגם יפסיק את המלחמה, ישאיר החמאס על כנו ולא יבטיח של כל חטופינו. הניסיון של גורמים אנונימיים להציג עצמם כמי שפועלים להשבת חטופינו, לעומת ראש הממשלה שפועל ההפך - מקורו במניעים זרים שחוטאים לאמת ונועדו לקדם אג׳נדה פרטית.

מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "שמירה על חייהם של החטופים היא ערך עליון בפעילות של צה"ל ברצועה. צה"ל לא תוקף במקומות בהם יש מידע או חשד לגבי הימצאות חטופים. לאורך כל המלחמה, צה"ל פועל בכל האמצעיים המודיעיניים והמבצעיים כדי לאתר מידע על החטופים ולמנוע פגיעה בהם, לרבות תיאום הדוק בין גורמי התקיפה, המודיעין ובקרה בדרגים הגבוהים ככל שניתן".