"הסיכוי לפיצוץ אזורי הוא ממשי": ארבעה ימים עברו מאז המתקפה ההיסטורית של איראן. ישראל עדיין לא הגיבה, אך באירופה ובעולם הערבי ממשיכים להפעיל מכבש לחצים כדי למנוע תגובה. הלילה (בין רביעי לחמישי) הצהיר נשיא מועצת האיחוד האירופי שארל מישל כי בעקבות המתקפה על ישראל, מנהיגי האיחוד החליטו להטיל עיצומים על איראן בתחום פיתוח הטילים והכטב"מים.

יירוט המתקפה האיראנית כפי שנראתה מאשקלון (צילום: רויטרס)
יירוט המתקפה האיראנית כפי שנראתה מאשקלון | צילום: רויטרס
אירופה בוחרת: הקיצוניים מתחזקים (צילום: רויטרס, חדשות)
האיחוד האירופי נגד איראן: נטיל עיצומים נוספים | צילום: רויטרס, חדשות

"אנחנו מגנים את המתקפה הזו שפתחה איראן נגד ישראל", אמר מישל. "החלטנו להטיל עיצומים נגד איראן כאות ברור שבכוונתנו לשלוח. חיי האזרחים חשובים ואנחנו רוצים לעשות הכול כדי להגן על האזרחים, אבל חשוב לבודד את איראן. אנו קוראים לשחרור ללא כל תנאי של כל בני הערובה וקוראים להפסקת אש מיידית".

בתוך כך, מנהיגי הארגון הכלכלי הבין-לאומי (G7) גינו את המתקפה האיראנית על ישראל והתחייבו להמשיך לעבוד "בכל הדרכים האפשריות" כדי לשמור על הנכסים הריבוניים. שרי האוצר ונגידי הבנקים המרכזיים של ה-G7 אמרו ש"יפקחו בתיאום הדוק על כל צעד עתידי, כדי להפחית את יכולתה של איראן לרכוש, לייצר או להעביר נשק".

טיל בליסטי שנורה מאיראן בשבת ונפל בים המלח (צילום: N12)
הארגון הכלכלי הבין-לאומי: "נפקח בתיאום הדוק על כל צעד עתידי" | צילום: N12

גם באו"ם נשמעים קולות תמיכה בישראל, לצד קולות הקוראים לשני הצדדים "לפעול למניעת הסלמה". בהצהרה שיזמה ארה"ב, הבטיחו המדינות לחזק את שיתוף הפעולה הדיפלומטי כדי למצוא פתרון למתיחות, בדגש על כך ש"המתקפה היא האחרונה בדפוס של פעולות מסוכנות של איראן ושותפיה הצבאיים".

במקביל לדיווחים ולגינוי התקיפה האיראנית, שר החוץ של איראן חוסיין אמיר עבדאללהיאן נחת בניו יורק לקראת השתתפותו בדיונים במועצת הביטחון של האו"ם ורצף פגישות עם שגרירים באו"ם. בתוך כך, יפגוש השר את מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש, את שליחי המדינות המוסלמיות וכמה פקידים זרים שתפקידיהם לא פורטו.

 

 

גם בעולם הערבי מנסים לצנן את הרוחות. שר החוץ של ירדן, איימן א-ספדי, אמר אמש כי פעולת תגמול ישראלית נגד התקיפות האיראניות עלול להביא "לסיכון ממשי של גרירת האזור כולו למלחמה הרסנית". בריאיון שפורסם אמש בכלי התקשורת של הממשלה הדגיש השר א-ספדי כי ארצו "מפעילה כוחות גדולים נגד הסלמה, שתהיה לה השלכות מרחיקות לכת על היציבות והביטחון באזור".

איימן א-ספדי, שר החוץ הירדני (צילום: ap)
איימן א-ספדי, שר החוץ הירדני | צילום: ap



"הסיכונים עצומים", טען בתקיפות. "זה עלול לגרור את כל האזור למלחמה עם השלכות חמורות מאוד גם על ארה"ב והעולם כולו". עוד הזהיר: "המצב מסוכן מדי. הסיכוי לפיצוץ אזורי הוא ממשי ועל כן חייבים לשים לזה סוף. חייבים לוודא שלא תהיה הסלמה נוספת".