שר האוצר בצלאל סמוטריץ' התייחס היום (חמישי) לווטו שהטיל על קידום העסקה לרכש מטוסי קרב ותקף את הביקורת שהשמיע עליו אתמול גורם ביטחוני. לטענתו, "מערכת הביטחון מונעת את הקמת הוועדה ובמקביל רצה לקבוע עובדות בשטח בסכומי עתק, אני לא מוכן לקבל זאת".

סמוטריץ' הודיע ביום שני כי הוא מטיל וטו על קידום העסקה לרכש טייסות חדשות של מטוסי קרב F-35 ו-F-15, בשל אי הקמת הוועדה לבחינת תקציב הביטחון. הוא מתח ביקורת על בקשת משרד הביטחון לכנס ללא הסכמה את ועדת השרים להצטיידות מערכת הביטחון כדי לדון ברכש המטוסים בעלות כוללת של כ-35 מיליארד שקל. גורם ביטחוני אמר אתמול כי "זו פגיעה ביכולת המבצעית של צה"ל ובביטחון ישראל במצב של לחימה רב-זירתית".

 

טייסת שלישית של מטוס F35 (צילום: חיל האוויר)
מטוסי F-35 | צילום: חיל האוויר

בפוסט ארוך בפייסבוק האשים היום סמוטריץ' כי "הפרקטיקה של הסתתרות פחדנית מאחורי הכינוי 'גורם ביטחוני בכיר' כדי לתקוף שר שהמערכת לא אוהבת את החלטותיו המקצועיות, היא פרקטיקה נלוזה והגיע הזמן לחדול ממנה. אם יש גורם צבאי או ביטחוני שיש לו מה לומר ורוצה לנהל דיון ציבורי ענייני מעל גלי התקשורת, שיתכבד ויעשה זאת בשמו ובפנים גלויות, ולגופו של עניין באופן שניתן יהיה להשיב לו".

הוא הוסיף כי "יש גם גבול כמה אפשר לזלזל באינטליגנציה של הציבור ולשאת את ביטחון ישראל לשווא". לדבריו, מדובר בעיכוב של "חודשים בודדים בעסקה שמתעכבת כבר יותר משלוש שנים כתוצאה מהתנהלות מערכת הביטחון ועוסקת במטוסים שהראשון בהם יגיע לארץ רק בעוד עשר שנים ויותר. לטעון שזו פגיעה בביטחון ישראל זה פופוליזם שהוא על גבול המביך". 

סמוטריץ' (צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90)
סמוטריץ' על הביקורת: "הסתתרות פחדנית מאחורי הכינוי 'גורם ביטחוני בכיר'" | צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90

שר האוצר כתב עוד כי "להטעות את הציבור ולנסות לקשר את זה למלחמה הנוכחית כאילו אני מונע עסקת מטוסים שאמורה להגיע לכאן בשבוע הבא ולהצטרף ללחימה - זה לומר לא אמת לציבור. הניסיון להשתיק דעה אחרת ולמנוע קיומו של דיון באמצעות האשמה חמורה שחוזרים עליה שוב ושוב כאילו מי שמעז להעלות תהיות על עמדת מערכת הביטחון פוגע בביטחון ישראל זה הכי 6 באוקטובר שיש".

לדברי סמוטריץ', "הקמת הוועדה סוכמה כבר לפני חודשיים במסגרת סיכומי התקציב המתוקן לשנת 2024 בין ראש הממשלה, שר הביטחון ואנוכי. ראשי צה"ל היו חלק מהדיון והסיכום והסכמים צריך לכבד. הוועדה אמורה הייתה לקום כבר לפני כחודשיים ואם מערכת הביטחון לא הייתה פועלת למנוע את הקמתה היא כבר הייתה בעיצומם של הדיונים ולקראת גיבוש ההמלצות.

"השיטה שבה מערכת הביטחון מונעת את הקמת הוועדה ובמקביל רצה לקבוע עובדות בשטח בסכומי עתק היא לא הגונה ולא הגיונית ואני לא מוכן לקבל אותה. הוועדה תקום, תדון ותמליץ, הקבינט והממשלה ישקלו ויחליטו ובהתאם לזה נאשר את התקציב ואת העסקאות".