בתקיפה מאיראן בין שבת לראשון, שבה נשלחו על ישראל כטב"מים, טילי שיוט וטילים בליסטיים, מערכות ההגנה האווירית של ישראל נחלו הצלחה גדולה בכך שהצליחו ליירט רוב מוחלט של האיומים. את ההצלחה הזו ניתן לייחס במידה רבה למערכות השו"ב (שליטה ובקרה) "אתרוג זהב" ו"שקד זהב", שהם במובנים רבים הלב והמוח של ההגנה האווירית הישראלית, שהצליחה ליירט 99% מהאיומים.

"המערכות הללו משלבות רכיבים כמו סנסורים, טילים ומשגרים ומספקות הגנה מטילים בליסטיים, רקטות מדויקות, טילי שיוט ומטרות אוויריות שונות", הסביר אלון, ראש מנהל מערכות השליטה והבקרה להגנה אווירית מחטיבת המודיעין והלוחמה האלקטרונית של אלביט מערכות. החטיבה היא זו שפיתחה עבור מנהלת חומה במשרד הביטחון את מערכות השליטה והבקרה של מערך ההגנה האווירית.

תיעוד מרגעי היירוט הראשונים בתא השליטה (צילום: דובר צה"ל)
הלב והמוח של של ההגנה האווירית, תיעוד מחדר השליחה בליל התקיפה | צילום: דובר צה"ל

אלון הסביר כי ליל 14 באפריל כלל תהליך מורכב בעל כמה שלבים: "ראשית, המכ"ם גילה את האיומים והעביר את הנתונים למרכז ניהול הירי, שחישב את תוכניות ההגנה - בסופו של דבר העבירו את המידע והפעילו בהצלחה את המיירטים השונים. מדובר בשיטה סדורה הכוללת אלגוריתמיקה מורכבת, אותה פיתחנו אצלנו באלביט מערכות".

למערכת הביטחון הישראלית יש שכבות הגנה אוויריות רבות שפועלות משלב הגילוי ועד שלב היירוט עצמו – עבודה מסונכרנת של כל השכבות ביחד היא מה שאפשרה את ההגנה בשמי הארץ באותו לילה של התקיפה. אלון ציין כי בזמן האחרון מדינות נוספות מגיעות לארץ על מנת להתאמן, להתעניין ולרכוש את מערכות ההגנה. "אין ספק שפתרון מהסוג הזה היה יכול להתפתח אך ורק בישראל", הצהיר אלון.

"המערכות מנהלות את מגוון הסנסורים, מייצרות תמונת מצב איומים ומנהלות את תהליכי היירוט תוך חיבור ושילוביות מלאה עם כלל המערכים המשיקים להגנה", הסביר אורן סבג, מנכ"ל אלביט מערכות מודיעין ול"א. "מערכות השליטה והבקרה שפיתחנו במשך כשלושה עשורים הן בלב פתרון ההגנה האווירית של מדינת ישראל ומפותחות בשיתוף פעולה מלא עם תעשייה אווירית ורפאל".

אלון ייחס את הביקוש שנוצר למערכות ההגנה הישראליות לניסיון הרב שצברו במשך השנים: "זה ידוע שלישראל יש ניסיון מבצעי רב ביירוט טילים ומטרות אוויריות שונות. זה מה שמבטיח את תו האיכות והאמינות הגבוהה שיש למוצרים האלה". סבג הוסיף: "אנחנו גאים בפעילות המערכות במהלך חרבות ברזל, כולל באירועים האחרונים. המערכות הוכיחו את עצמן ופעלו באופן מלא ומיטבי. מערכות השו"ב שלנו בשילוב עם תשתיות הסימולציה והאימון שפיתחנו עבורן מאפשרות לשפר משמעותית את המוכנות והאפקטיביות של מערך ההגנה האווירית".

המתקפה האיראנית על ישראל (צילום: פלאש 90, דובר צה"ל)
איומים בתוך ומחוץ לאטמוספירה, יירוטים בשמי ישראל | צילום: פלאש 90, דובר צה"ל

מטרות אוויריות מגיעות בגדלים שונים, טסות בצורות שונות ומאיימות באופנים שונים. במטרה לשמור על המרחב האווירי ועל חיי האזרחים והמתקנים האסטרטגיים של ישראל, דרושות מערכות שיודעות להתמודד עם כל אחד מסוגי האיומים האלה. אלון הסביר שמערכת החץ 2, למשל, מתמחה ביירוט טילים בליסטיים ארוכי טווח בתוך האטמוספרה, בעוד מערכת החץ 3 עושה זאת בהצטיינות מחוץ לאטמוספרה.

"זו מערכת שמפותחת בישראל כבר קרוב ל-30 שנה ומתורגלת עם מנהלת חומה במשרד הביטחון על בסיס תרחישים מגוונים ומאתגרים", נימק אלון. "אנחנו משכללים את המערכת כל הזמן בהתאם להפקות הלקחים, מוסיפים לה יכולות ומדייקים אותה, כדי לעזור לה להתמודד ולהיות מוכנה עם מתארי הייחוס שמשתנים כל הזמן".

הכתבה והפרטים המובאים בה אושרו בידי הצנזורה הצבאית