בניסיון להיערך ל"יום שאחרי" בעזה, חמולות בולטות נפגשו אתמול (רביעי) עם גורמים רשמיים באו"ם. בפגישה, החמולות סירבו לשתף פעולה בחלוקת הסיוע ברצועה, כך על פי הדיווח בערוץ אל-ג'זירה הקטארי. הן הסכימו להיות מעורבות בהכנסת הסיוע ובהפצתו, רק בתנאי אחד - בתיאום עם מנגנוני הביטחון של חמאס.

על פי הדיווח, מתאם פעולות הממשלה בשטחים, אלוף רסאן עליאן, יצר קשר בעצמו עם החמולות הבולטות בעזה - אך הצעתו לשיתוף פעולה נדחתה. עוד דווח באל-ג'זירה כי ביום שבת צפויה להתקיים פגישה בין בין בכירי אונר"א לבכיר במשטרה העזתית שמופעלת בידי חמאס, כדי לסכם על מנגנון הכנסת הסיוע.

תושבי עזה מצפים לקבל שקי קמח ממשאיות הסיוע ההומניטרי (צילום: reuters)
חמאס יחלק את הסיוע ההומניטרי? ביזה של המשאיות ברצועה | צילום: reuters

על פי מקור פלסטיני, בפגישה שהתקיימה בין בכירים בחמולות הבולטות בעזה לבכירים באו"ם, נציגי החמולות הבהירו: "אנחנו לא יכולים להוות אלטרנטיבה למנגנוני הביטחון, למשטרה או למוסדות בין-לאומיים". כמה מוחת'רים הדגישו כי "אנחנו לא משתפים פעולה עם ישראל, לא בסיוע ולא בשום דבר אחר".

חמאס שיבח את עמדת החמולות שסירבו בתוקף לתוכניות של ישראל ל"יום שאחרי". "העמדה האותנטית של החמולות בעזה מוכיחה את האחדות והלכידות של החברה הפלסטינית שלנו מאחורי ההתנגדות והאחדות הלאומית, את התפקיד הלאומי המרכזי שלהן בביטחון העורף, ומגינות על גב בניהם האמיצים בהתנגדות, שמתעמתים בגבורה עם התוקפנות הציונית ברצועה".

8 משאיות של סיוע הומניטארי הוכנסו לדרום רצועת עזה
סיוע הומניטרי מוכנס לרצועת עזה

הנציב הכללי של הרשות לענייני חמולות בדרום הרצועה, עאכף אל-מצרי, הדגיש: "החמולות תומכות במאבקים למען כל כוחות עמנו. הן לא יהוו חלופה לשום גורם ולא יפעלו עם ישראל בכל עניין הקשור לרצועת עזה". הוא הזהיר כי ישראל מבקשת "ליצור מחלוקת ובלבול בקרב עמנו כדי לכסות על כישלונה בעזה - נסכל את כל התוכניות האלו".

הפרשן הפלסטיני אבראהים אל-מדהים האשים: "ישראל שואפת לעקוף כל ישות פלסטינית רשמית, לרבות חמאס והרשות הפלסטינית, כדי ליצור כאוס וריק". הוא טען כי "היא לא רוצה לחזק ישות פלסטינית המקשרת בין עזה לגדה המערבית, ולכן היא דוחה את הרשות ולא רוצה לאפשר לחמאס להישאר, שכן היא חוששת מחזרה על 'מבול אל-אקצא".

עימות בין עזתים לחמושים על ציוד הומניטרי ברצועה
עימות בין עזתים לחמושים על ציוד הומניטרי ברצועה

בהודעה שפורסמה בתקשורת הערבית, הדגיש גורם בחמאס בתחילת השבוע: "הניסיון של ישראל ליצור רשויות לניהול עזה היא קונספירציה כושלת שלא תצליח. נכה ביד ברזל בכל מי שיפגע בחזית הפנימית ברצועת עזה ולא נאפשר להטיל כללים חדשים". עוד הוא אמר כי "יצירת קשר עם ישראל, כולל מצד מוחת'ארים וראשי חמולות היא בגידה לאומית שלא נאפשר. כל הניסיונות לערער את היציבות והביטחון שלנו ברצועת עזה ייכשלו, ולא נאפשר זאת".

הבעיות ביוזמה של ישראל, והפתרון החלופי

הבעייתיות של העברת מקל השלטון בעזה לחמולות מתבטא בכמה היבטים. ד"ר מילשטיין, ראש הפורום ללימודים פלסטינים במרכז דיין באוניברסיטת ת"א, מצביע על כמה סיבות שבגינן הרעיון לא מוצלח. לדעתו, החלטה כזו תחייב את ישראל להתנהל מול עשרות או מאות כתובת במקום גוף אחד שירכז את השליטה האזרחית.

נוסף על כך, לפי מילשטיין, זה ייצור פתח לאנרכיה חמורה. "חלק מהחמולות כמו למשל דוע'מוש ממזרח עזה הן חמושות ומעורבות עד צוואר בפשיעה, בפלילים ובאלימות", הוא מסביר. "לעשות עימן עסקים זה דומה לקשר עם הפלנגות. לתת להן כוח משמע - לפתח מיליציות שכנראה יהיו מעורבות לא רק באלימות פנימית, אלא גם בטרור". 

מילשטיין סבור כי מבין כל הברירות הרעות, ישראל צריכה ללכת על פיתוח של הנהגה מרכזית אחת בעזה שתהיה מבוססת על כוחות מקומיים, בעיקר פת"ח, ראשי עיריות, ראשי איגודים, אנשי אקדמיה וגם נציגי חמולות. "גוף כזה צריך להיות בזיקה הדוקה לרשות הפלסטינית, שכרגע לפחות לא יכולה לבד למלא את תפקיד הריבון בעזה", הוא אמר.