בשבוע האחרון התרבו הדיווחים על המתווה שניסחו המתווכים, ושישראל הסכימה לו עקרונית. חמאס טרם השיב בתשובה רשמית להצעה, אך אתמול פרסמנו ב"אולפן שישי" שההערכה היא שהתשובה תהיה "כן" עם תיקונים. אם אכן זו תהיה תשובתו, נשאלת השאלה אילו תיקונים ידרוש. N12 עושה סדר בדיווחים על המתווה ובתשובת חמאס האפשרית.

מה המתווה שהציעו המתווכים לחמאס, ושישראל הסכימה לו עקרונית?

המתווה שמפורסם בדיווחים רבים, וככל הנראה חלק מבסיס ההצעה של המתווכים לישראל וחמאס מדבר על עסקה שלה שלוש פעימות. 

פעימה ראשונה: בפעימה הראשונה ישוחררו 35 חטופים בתמורה להפוגה של 35 יום - יום הפוגה על חטוף שמשוחרר. החטופים שישוחררו - מבוגרים, פצועים, חולים ונשים, כולל חיילות. נוסף על כך, ישוחררו מספר אסירים, יורחב הסיוע ההומניטרי לרצועה, וישראל תתחייב להפסיק את איסוף המודיעין ברצועה. בתום ההפוגה - שבוע הפוגה נוסף כדי לקיים מו"מ על הפעימה השנייה.

המתווה המעודכן לעסקה
המתווה המעודכן לעסקה

פעימה שנייה: בפעימה השנייה ישוחררו הגברים מכיתות הכוננות, הגברים שנחטפו מהמסיבה ומהקיבוצים וחיילים. מספר ימי ההפוגה או מספר המחבלים שישוחררו טרם נקבע, וככל הנראה צפוי להיות נידון בשבעת ימי ההפוגה המתוכננים אחרי הפעימה הראשונה, אלא אם אחד הגורמים ידרוש לקבוע את זה כתנאי מקדים לחתימה על ההסכם.

פעימה שלישית: הפעימה הזו תכלול החזרת גופות. גם לגבי הפעימה הזו, בטיוטת המתווה שנשלח לחמאס וישראל אין פרטים והם אמורים להיקבע ככל שהעסקה תתקדם, אלא אם אחד הגורמים ידרוש לקבוע תנאים מראש, לפני חתימה על הסכם.

המתווה המעודכן לעסקה
המתווה המעודכן לעסקה

מה לגבי מספר המחבלים שישוחררו במסגרת העסקה?

זו סוגייה שבשבוע החולף היו לה ספוקלציות רבות. גורמים המעורבים במו"מ הבהירו השבוע פעם אחר פעם שבמסגרת העסקה שעליה דן חמאס כעת לא מכילה מפתח לשחרור מחבלים, כדי לא לסכל את העסקה וכדי שאפשר יהיה להתקדם במו"מ בתור התחלה. מכאן, שחלקם הביעו תמיהה מדברי נתניהו שלא יסכים לשחרור אלפי מחבלים, למרות שלא נידון שום מספר בחדרים הסגורים. הם אמרו כי זה עלול לפגוע במגעים לעסקה.

מה לגבי שאלת הפסקת הלחימה כחלק מההסכם?

לפי כל ההערכות והדיווחים, מסגרת העסקה הראשונית לא כוללת סעיף של עצירת הלחימה אחרי ההסכם. בדומה לשאלת מספר האסירים שישוחררו מבתי הכלא, גם הנושא הזה לא הוכנס למסגרת ההסכם מתוך ההבנה שמדובר בסעיף קשה לפתרון, ועל כן כדאי לדון בו רק אחרי שהמו"מ מתקדם. ישראל תנסה להתקדם ללא שום התחייבות בנושא, והשאלה שצריכה להישאל אם חמאס יסכים לכך.

בחלק מהדיווחים השבוע נכתב שייתכן שחמאס יסתפק בערבויות המתווכים בעניין הפסקת הלחימה של ישראל. בעיתון הלבנוני אל-אחבאר המזוהה עם חיזבאללה דווח היום כי המתווכים ממצרים ומקטאר, אמרו לחמאס כי הם שומעים מארה"ב שלא תהיה חזרה למלחמה בתום העסקה, וכי הממשלה הישראלית תהיה בעמדה ש"מחייבת אותה לחפש מוצא". עוד הם אמרו: "הכרזה על הפסקת המלחמה, הסרת המצור ופתיחת תהליך של שיקום - קודמים לכל הסכם מדיני על עתיד המצב בעזה".

למה לא הגיעה תשובת חמאס הרשמית עדיין?

על פי המקורות ששוחחו עם א-שרק אל אווסט, ההתייעצויות בין הנהגת חמאס בחו"ל להנהגה ברצועת עזה הן "קשות וצריכות זמן, וזה מעכב את התגובה הרשמית והסופית להצעת החדשה". 

מנהיגי חמאס איסמאיל הנייה ויחיא סינוואר ברצועת עזה (צילום: AP)
חילוקי דעות בין סינוואר לראשי הלשכה המדינית | צילום: AP

ב"וול סטריט ג'ורנל" דווח כי בקרב הנהגת חמאס ישנה מחלוקת באשר להצעת המתווכים. באופן שהוא קצת מהופך מהדינמיקה עד כה, על פי הדיווח, דווקא סינוואר הוא זה שנוטה לקבל את ההצעה להפסקת אש ראשונית של שישה שבועות, ואילו מנהיגי הלשכה המדינית מעוניינים לשאת ולתת על הפסקת אש קבועה.

מה ההערכות לגבי תגובת חמאס הצפויה?

ההערכה היא שהתשובה של סינואר תהיה מורכבת: "כן", אבל עם סייגים ותנאים מורכבים שחמאס ייתן. יחד עם זאת, עצם העובדה שהוא לא פוסל את הדברים על הסף זו התקדמות. השאלה המרכזית היא אם סינוואר יסכים לוותר על התנאי של סיום המלחמה. אם הוא יוותר אז כנראה שתחול האצה במשא ומתן, ונראה ביקורים במצרים של הנושאים והנותנים כאן בישראל.

הצלב האדום בח'אן יונס
הצלב האדום בח'אן יונס

ואכן, היום דווח בשני מקורות ערביים שחמאס ידרוש תיקונים במתווה. בין היתר דווח שחמאס ידרוש את הדברים הבאים:

  • בחירת המחבלים שישוחררו מבתי הכלא הישראליים
  • שליטה בהיקף הרחבת הסיוע לרצועה
  • חופש תנועה של פעיליו בסביבת הרצועה
  • חזרת העזתים לבתיהם בכל מקום בשטח עזה
  • פיצול השלב הראשון בעסקה לשני שלבים, ואת החיילות לשחרר כשלב שני. כך העסקה תכלול ארבעה שלבים במקום שלושה.

האם במסגרת ההסכם יקודם "הסכם כולל" מול סעודיה?

אתמול דיווחנו באולפן שישי כי בישראל ובוושינגטון מגבירים את המאמצים בימים האחרונים לקדם את "העסקה הסעודית הגדולה", במקביל לעסקת החטופים עם חמאס. השבוע נפגש בוושינגטון השר רון דרמר, איש אמונו של נתניהו בממשלה, עם היועץ האמריקני לביטחון לאומי ג'ייק סאליבן, ובמרכז הפגישה עמדה סוגיית הנורמליזציה עם סעודיה. הערב הודיע משרד החוץ האמריקני כי בלינקן יבקר בשבוע הבא בסעודיה, קטר, מצרים, ישראל והגדה המערבית, ועל פי דיווח בוושינגטון פוסט הוא צפוי לעסוק בהרחבה בתוכנית לנירמול היחסים בין ריאד וירושלים.

יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן (צילום: רויטרס)
ההסכם יכלול נורמליזציה עם סעודיה? יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן | צילום: רויטרס

בהתאם לשיחות האחרונות בין הצדדים, עולה האפשרות כי ישראל תדבר בפומבי על "אופק מדיני" מול הפלסטינים, אולם מבלי להכיר רשמית במדינה פלסטינית מפורזת. הבוקר דווח בסוכנות הידיעות רויטרס מפי גורמים בכירים כי סעודיה הסכימה למתן את דרישתה המרכזית מישראל בעסקה בכל הקשור לשאלה הפלסטינית, ובריאד יסכימו לקבל "התחייבות עקרונית" למהלך מדיני בעתיד, גם מבלי לראות צעדים מוחשיים בשטח.