המלחמה נמשכת ובינתיים תמונת המצב הביטחונית נעשית מטושטשת יותר ויותר. השאלה מה צפוי בהמשך מעסיקה לא רק את המודיעין ישראלי, אלא גם את המודיעין האמריקני. הלילה (בין שני לשלישי) ראשי סוכנויות המודיעין האמריקניות קיימו שימוע בקונגרס, ובו דנו בשאיפה הישראלית למוטט את חמאס, בחשש מהסלמה במצב ובלגיטימציה של ממשלת נתניהו.

התנגדות חמאס ואיום המנהרות

ראשי סוכנויות המודיעין ציינו כי המטרה העיקרית מבחינת ישראל של מיטוט שלטון חמאס נותרה בעינה - והדגישו כי זו עמדה שמקובלת על רוב הציבור הישראלי. לטענתם, המאבק צפוי להיות ממושך ולדרוש מישראל להתמודד במשך שנים עם התנגדות צבאית מצד מחבלי חמאס.

פעילות הכוחות (צילום: דובר צה"ל)
כוחות צה"ל בח'אן יונס | צילום: דובר צה"ל
הכוחות ברצועה (צילום: דובר צה"ל)
פעילות כוחות צה"ל ברצועת עזה | צילום: דובר צה"ל

עוד טענו כי למרות הפעילות המסיבית בחמשת החודשים האחרונים בלב הרצועה, צה"ל יתקשה לנטרל לחלוטין את תשתית המנהרות של חמאס וזו תאפשר לפעילי ארגון הטרור להמשיך להתחבא, לתחזק ואף "להפתיע את הכוחות הישראליים". עוד ציינו כי אומנם מוקדם להעריך, אך נראה כי המלחמה בעזה תשפיע על הטרור העולמי למשך דורות. 

החשש ממלחמה רב-מערכתית

ראשי סוכנויות המודיעין העריכו כי בצל המלחמה, ישראל תאלץ לעמוד מול לחץ הולך וגובר מצד העולם כל הנוגע למשבר ההומניטרי ברצועה. עוד העריכו כי קבוצות טרור שמגובות על-ידי איראן עשויות לפגוע ביציבות עם לבנון, עיראק ומדינות המפרץ. נוכח כל אלה, הם הדגישו שיש סיכון גבוה להסלמה שתוביל למלחמה רב-מערכתית.

נאום נסראללה המשודר באיראן (צילום: ap)
הערכה: קבוצות טרור שמגובות ע"י איראן עשויות לפגוע ביציבות עם לבנון | צילום: ap

לצד זאת, הבהירו ראשי הסוכנויות כי נראה שבישראל, באיראן ובחיזבאללה עושים מאמצים כדי לשמור על תגובות מדודות ולמנוע ככל שניתן הסלמה רב-זירתית. להערכתם, המיליציות הפרו-איראניות בעיראק, בסוריה ובתימן מנצלות את המלחמה כדי לקדם את האג'נדה הפרטית שלהם. עוד ציינו כי גם אל-קאעידה ודאעש קיבלו השראה ממתקפת חמאס והכווינו את תומכיהם לבצע פיגועים נגד יעדים ישראליים ואמריקניים. כמו כן, נרשמה עלייה חדה בהתבטאויות והמתקפות האנטישמיות והאיסלאמופוביות ברחבי העולם.

יציבות השלטון בישראל

איתמר בן גביר, ישראל כ"ץ, יריב לוין ובנימין נתניהו (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
הערכה: הלגיטימציה של נתניהו והקואליציה הנוכחית בסכנה | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

בדיון טענו הנציגים כי נתניהו וקואליציית הימין שלו מובילים מדיניות קשוחה כלפי הפלסטינים ואמרו כי הלגיטימציה שלהם נמצאת בסכנה. עוד העריכו כי חוסר האמון הציבורי בישראל ביכולתו של נתניהו להנהיג העמיק והפך נפוץ יותר. הם טענו כי כמות המשתתפים בהפגנות בישראל עתידה לגדול משמעותית - ואיתה גם הלחץ לערוך בחירות.

אתמול, דווח ב"פוליטיקו" כי ארבעה בכירים המקורבים לנשיא ביידן העידו על כוונתו להתנות את הסיוע הצבאי לישראל בתכניותיה למערכה רחבה ברפיח. "זה משהו שהוא בהחלט חושב עליו", אמר אחד הגורמים. הוא הוסיף כי בשנה שעברה כינה ביידן את רעיון התניית הסיוע הצבאי לישראל "מחשבה כדאית".