חטיבת סה"ר הוקמה סמוך ל-7 באוקטובר, כנראה המחדל הביטחוני החמור ביותר שהיה בישראל. היא הוקמה לא רק בגלל המחדל המודיעיני, אלא גם בגלל חוסר ההיערכות של כוחות הביטחון בשטח. עכשיו, לאחר הטבח הנורא, החטיבה הזאת קיבלה תפקיד חדש - להחזיר את תחושת הביטחון שאבדה, להיות הסיירת שתילחם בפשיעה, בטרור ובחדירות מחבלים במשטרת המחוז הדרומי. אמש (ראשון) מפקדי החטיבה ערכו שיחה עם חדשות 12.

סיפורי מלחמה - סיקור N12

יחידת העילית שהוקמה בעקבות הטבח
יחידת סה"ר במהלך תרגיל

"בדרך כבר שמעתי על כל הזוועות"

נצ"מ יוגב אטיאס, מפקד החטיבה, סיפר על עצם הקמתה: "גם אנחנו כארגון לומדים, מדובר בחלק מתהליך של התעצמות והתמודדות אל מול התרחישים. אנחנו מגייסים לוחמים ומכשירים אותם - הם עוברים קורס לוחמה בטרור במיומנות רבה. מעבר לכך שבשגרה היא תעסוק בפשיעה חמורה, היחידה הזו תהיה ערוכה לאירועי הפח"ע המתפרצים בעקבות האיומים שיש לנו בגזרה".

הלוחמים שהצטרפו לחטיבה, כמו רס"ר יוסף כהן ורס"ם אלון שריקי, ממשיכים לתרגל ולהתאמן, אך הם ועוד רבים אחרים צברו ניסיון מר באותה שבת שחורה. באותו יום ארור, כהן ושריקי הוקפצו מביתם למשטרה כדי להילחם במחבלים. "התקבל דיווח על מחבלים ביישוב אופקים - לא חשבתי פעמיים", שיתף שריקי, המשמש כמפקד פלגה ביחידה. "במהלך הלחימה חיסלנו מחבלים, אך שלושה מהלוחמים שהיו איתי נפצעו פציעות שונות. קיבלתי דיווחים על מחבלים נוספים, הבנתי את גודל האירוע - ונסעתי עם עוד שני לוחמים לכיוון רעים, כשבדרך כבר שמעתי על כל הזוועות".

רס"ר יוסף כהן, סגן מפקד צוות ביחידה, הצטרף לשריקי והוסיף: "חילצנו בסביבות ה-20 או 30 נערים מממ"ד. אני והכוח של שריקי, מי שנשאר חי, התאספנו ונכנסנו לתוך קיבוץ רעים להילחם שם עד שעות הערב המאוחרות". השוטרים הללו הצילו אזרחים רבים, אבל כל אחד מהם גם איבד חבר יקר, עמית או עמיתה ליחידה. "ראינו הכול, דרכנו בגיהינום", סיפר רס"ר כהן. "לחלץ חברים כשהם כבר לא בחיים - יותר גיהינום מזה, אני לא חושב שקיים עלי האדמות". הכאב והשכול הם חלק בלתי נפרד מהחטיבה החדשה במחוז הדרומי - לא רק על השוטרים שנפלו, אלא גם על האזרחים שהופקרו ונותרו ללא מענה. 

רס"מ יוסף כהן, רס"מ אלון שריקי
רס"ר יוסף כהן ורס"מ אלון שריקי

"שילמנו מחיר דמים"

כהן ושריקי כאמור המשיכו להילחם במשך שעות ארוכות, כשבכל כמה דקות הם קיבלו דיווחים מניצב אמיר כהן, מפקד המחוז הדרומי, על עוד זירה שנפתחת. "7 באוקטובר התפוצץ עלינו", שיתף ניצב כהן בשיחה עם חדשות 12. "שילמנו מחיר דמים - 33 שוטרים הרוגים מהמחוז הדרומי. זה מחיר שעדיין קשה מאוד לעכל אותו - יש לנו עשרות משפחות שכולות ומאות ילדים יתומים".

עכשיו הם מפיקים לקחים, לומדים שוב את סיפורי הגבורה, אבל לא רק - גם את כל המקרים שבהם התושבים לא קיבלו סיוע לא מהצבא ולא מהמשטרה. גם אם הסיכוי שמתקפה נוספת תפקוד את ישראל נמוך עד קלוש - הלקח המרכזי הוא שצריך להיות ערוכים. ניצב כהן הסביר: "אני לא רוצה לחשוב שיהיו עוד מתקפות בהיקפים ועוצמות כאלה, כי אין באמת יכולת לתת מענה לפלישה של צבא גרילה חמאס-דאעשי כזה. ההקמה של חטיבת סה"ר תיתן מענה לאיומים נקודתיים".

ניצב אמיר כהן
ניצב אמיר כהן, מפקד המחוז הדרומי

"תמיד ננציח את הנופלים ונילחם בשבילם"

לוחמי החטיבה החדשה שתיכנס לפעולה בעוד כחודש, הוכשרו באימונים שנלקחו מהימ"מ, מהיס"מ ומהחטיבות הטקטיות. אחרי 7 באוקטובר הלחימה בתוך היישובים היא כבר לא נחלת הצבא בלבד. היחידה החדשה של המשטרה תתמודד עם האתגרים המיוחדים של המחוז הדרומי, כמו הפשיעה המאורגנת והאיום שנמצא תמיד מעבר לגדר, איום שגבה מחיר כבד מנשוא. "תמיד ננציח את הנופלים ונילחם בשבילם", אמרו רס"ר כהן ורס"ם שריקי יחדיו.