שש משאיות של מזון נכנסו שלשום לראשונה דרך מעבר 96 שבאזור בארי, ישירות לצפון הרצועה, בעקבות לחץ אמריקני. במערכת הביטחון התנגדו תחילה למהלך, שכן בטבח הרצחני של 7 באוקטובר נרצחו 98 מחברי הקיבוץ בידי מחבלי חמאס, אך לבסוף הוא יצא לפועל כפיילוט ניסיוני.

הכנסת משאיות סיוע בצפון הרצועה (צילום: דובר צה"ל)
משאיות מזון שנכנסו דרך מעבר 96 | צילום: דובר צה"ל
מעבר 96 (צילום: דובר צה"ל)
מעבר 96 | צילום: דובר צה"ל

המעבר שפועל באזור בארי - בלחץ אמריקני

משאיות הסיוע שנכנסו לצפון הרצועה ביום שני בערב, נבדקו במעבר כרם שלום בידי גורמי הביטחון הישראלים טרם כניסתן, והן הכילו סיוע של ארגון המזון העולמי. מאחורי הצעד הזה עומד הניסיון להתמודד עם התופעה של השתלטות מחבלי חמאס על הסיוע שנכנס לצפון הרצועה ובזיזתו - ולאפשר לו להגיע לתושבים שמתמודדים עם רעב ומנהלים מלחמת הישרדות.

עם זאת, בניגוד לאזורים אחרים בעזה כמו ח'אן יונס, בצפון הרצועה שבה שוהים כעת כ-200-300 אלף אזרחים  עזתים, לא קיימות מחסות מסודרות - כך ש-WFP הציבו אותן בנקודה מסוימת עם הכנסתן. לקראת סוף השבוע, צפויות להיכנס משאיות נוספות של מזון דרך המעבר שבאזור בארי.

ספינת הסיוע שבדרך לעזה כמחווה לביידן

ספינה של ארגון הסיוע הספרדי Open Arms, שהמתינה בנמל לרנקה בקפריסין, החלה להפליג אתמול לכיוון חופי רצועת עזה. היא גוררת אחריה דוברה שנושאת 200 טונות של קמח ומוצרי מזון שונים (כ-10 משאיות) וצפויה לעגון בסוף השבוע. היא מהווה פיילוט לנתיב הימי שמקים ארגון WCK מקפריסין לעזה ועם הגעתה, כלי שיט קטנים יותר יגררו אותה לרציף.

בארה"ב הודיעו שהנמל שיוקם מול עזה הוא למעשה "JLOT", מזח מיוחד שצף על פני המים, מעין רציף ימי שמוקם סמוך לחופים שבהם אין נמל מתאים לספינות גדולות. בינתיים, נראה כי ברצועה נערכים עם ציוד הנדסי לקראת הקמתו, באל-בידר - על החוף בדרום העיר עזה.

לפי הפנטגון, כל האופרציה תכלול: רציף ימי שיתחבר לספינה הגדולה, מזח צף שאורכו כ-550 מטר שמחובר לחוף ומספר ספינות "לוגיסטיות" שיעבירו את הציוד מהרציף המיוחד למזח. כך יעבוד התהליך: הסיוע יעבור מספינה גדולה לרציף המיוחד, ספינות לוגיסטיות יעמיסו את הסיוע ויפרקו אותו על כלים שיעבירו את הסיוע על המזח הצף ישר לחוף.

בחודשיים האחרונים: יותר מ-300 משאיות נכנסו לצפון הרצועה

לנוכח המצוקה ההומניטרית, בחודש האחרון חלה עלייה בהכנסת משאיות של סיוע הומניטרי לצפון רצועת עזה. מאז תחילת חודש מרץ, נכנסו לשם 173 משאיות, רובן בידי המגזר הפרטי - לעומת 129 משאיות שנכנסו לצפון הרצועה במהלך כל חודש פברואר.

על פי הנתונים של מערכת הביטחון, מתחילת המלחמה נכנסו לרצועת עזה 16,405 משאיות של סיוע הומניטרי בסך הכול - מתוכן 9,689 משאיות מזון שכוללות כ-203 אלף טונות, 1,312 משאיות שנושאות מים שכוללות כ-26 אלף טונות, 1,602 משאיות של ציוד רפואי ותרופות, כ-19 אלף טונות ו-2,400 משאיות שכוללות ציוד למחסות, כ-34 אלף טונות.

1,500 חבילות הוצנחו בעזה - מבצע של לפחות 8 מדינות

מהנתונים שהגיעו לידי N12, עולה כי מתחילת המלחמה הוצנחו ברצועת עזה 1,500 חבילות של סיוע הומניטרי, באמצעות 37 הצנחות שביצעו שורה של מדינות - ארה"ב, מצרים, ירדן, צרפת, איחוד האמירויות, הולנד, בלגיה ומרוקו.

צבא ארה"ב הודיע אתמול שהצניח שוב סיוע הומניטרי לצפון הרצועה יחד עם צבא ירדן - כ-2,400 ק"ג של אורז, קמח, פסטה ומזון משומר. בתיעודים שמגיעים משם, נראים המוני אזרחים פלסטינים ממתינים לחבילות שמכילות מזון ועם נחיתתן, הם מסתערים על הסיוע שמגיע.

בסוף השבוע האחרון חבילות של סיוע הומניטרי שהוטסו לרצועת עזה והוצנחו מהאוויר, גרמו למותם של חמישה עזתים. הסיוע שהיה אמור להקל על המשבר ההומניטרי החמור, פגע בהם במקום להגיע ליעדו, לאחר שהמנצחים לא נפתחו.

המוני עזתים מנסים לחלץ את הסיוע ההומניטרי
אזרחים עזתים מנסים לחלץ את הסיוע ההומניטרי שירדן הצניחה

זו לא הפעם הראשונה שחבילות הסיוע לא נוחתות כשורה. גם ביום שבת המנצח לא נפתח וכך הסיוע נחת במערב העיר, כאשר הרעש מהתקרית דימה רעש של תקיפה. לפני כשבועיים, ירדן הודיעה על ארבע הצנחות של סיוע הומניטרי לרצועה - אך בתיעודים שהגיעו מעזה נראה שחלק ניכר מהחבילות נפלו בים. אז, המוני עזתים הסתערו לעברן.