לוחמי צה"ל שעברו בשבועות האחרונים, לפני הכניסה לרצועה, במתקן האימונים ללוחמה אורבנית (מאל"א) של בסיס צאלים - הופתעו לראות על אחד מקירות המתחם דמות מוכרת וממש לא סימפטית: מנהיג חמאס בעזה יחיא סינוואר בדמות עכברוש המסתתר במחילה.

@rotemzamir_ הפרוייקט המשותף שלנו במל״א- הלשביה הכי גדולה בצהל. החלטנו לצייר בצורה הכי מבזה את האוייב ולתת מוטיבציה ללוחמים שלנו ואפילו להעלות להם חיוך בי אישית הציור העלה אמוציות, מה דעתכם על הציור? #צייריםצבאיים #ציירתצבאית #חרבותברזל #israel ♬ מי משוגע - דודא גאנג

מפרוץ המלחמה היקף האימונים במתקן, המכונה גם "עזה הקטנה", גדל משמעותית והלש"ביות מלאות בעוד ועוד כוחות שמתמקצעים בתחומים שונים. על קירותיו מתנוססים בדרך כלל איורים של יאסר ערפאת, אחמד יאסין, דגלי פלסטין וכתובות בערבית. הבחירה לצייר שם ציור שמלעיג את אדריכל מתקפת הפתע אינה שגרתית, ומאחוריה עומדת יוזמה של חיילים בתפקיד שכנראה שלא ידעתם שקיים בצבא - ציירים צבאיים.

"את הציור הזה ציירנו צוות של ארבעה ציירים צבאיים", משתפת רותם זמיר, חיילת בת 20. "בדרך כלל כל אחד מצייר בבסיסים שונים בהתאם לפיקוד שלו, אבל הפעם החלטנו לעשות משהו ביחד. קיבלנו פנייה מרס"ר הבסיס ובגלל שזה היה בתקופת המלחמה, ניסינו לחשוב על משהו שיעלה את המורל ושיצחיק את הלוחמים שלנו".

ציור הענק של סינוואר במתקן האימונים בצאלים (צילום: אלקנה פדידה)
ציור הענק של סינוואר במתקן האימונים בצאלים | צילום: אלקנה פדידה
ציור הענק של סינוואר במתקן האימונים בצאלים (צילום: אלקנה פדידה)
ציור הענק של סינוואר במתקן האימונים בצאלים | צילום: אלקנה פדידה
ציור הענק של סינוואר במתקן האימונים בצאלים (צילום: אלקנה פדידה)
הציירים הצבאיים של צה"ל | צילום: אלקנה פדידה

"המאל"א זו הלש"ביה הכי גדולה בצה"ל וכל הלוחמים עוברים בה, אז הייתה לנו ממש התלבטות מה לעשות", היא ממשיכה. "בדרך כלל בלש"ביות מציירים מחבלים כדי לתת אווירה של לוחמה בשטח אויב. יש שם מלא ציורים של נסראללה, מוחמד דף ואחרים. היינו אמורים לצייר מחבלים ובדרך כלל אנחנו לא בוחרים מה לצייר, אבל הפעם אמרנו לא עוד. אנחנו לא מוכנים לצייר מחבלים אחרי מה שקרה ב-7 באוקטובר".

אולם אז נתקלה זמיר ביוזמה של גורם אלמוני לחלוקת קלפי מלחמה ללוחמים בעזה ועליהם דמויות חמאס - ובראשן סינוואר בתור עכברוש במחילה. "ראיתי את זה ואמרתי לצוות שלי - את זה אנחנו מציירים", היא מספרת. "היו הרבה לבטים כי זה לא כל כך קשור ללש"ביה, אבל ידענו שזה יעשה טוב ללוחמים שלנו. ידענו שזה ייתן מוטיבציה לכל לוחם שיעבור שם, זו בדיוק הייתה המטרה שלנו".

את הגרפיטי הענק, בגובה שבעה מטרים, ציירה זמיר במשך ארבעה ימים רצופים יחד עם שותפיה נועם שקד, מאיר בן משה ואגם משה. "בהתחלה הרס"ר לא כל כך רצה שנצייר את זה, אבל התעקשנו", היא מודה. "קמנו בבוקר בידיעה שאנחנו הולכים לעשות את זה. ציירנו את סינוואר בתור עכברוש במנהרה, במטרה לגרום ללוחמים שלנו קצת לחייך. מתחת כתבנו פתגם בערבית - אתה יכול להמשיך להתחבא כמו עכבר במנהרה, אבל נגיע אליך".

"כשהרס"ר בא לראות את זה אחרי כמה ימים, הוא התלהב ממש", היא מספרת. "גם מפקדים בכירים עברו שם וכל מי שראה את הציור חייך, אהב את זה. זה ממש הפך לסמל של המאל"א. כל הלוחמים שעוברים שם מצטלמים ליד הציור הזה".

בזמן שבצבא ובשב"כ ממשיכים לנסות לשים את ידיהם על סינוואר, הטלפון של זמיר מתפוצץ מתגובות ותמונות של לוחמים שמצטלמים עם הציור רגע לפני שהם מצטרפים למאמץ לחיסול הנהגת חמאס. "זה משהו לא שגרתי, בטח לא בצה"ל", היא מדגישה. "אנחנו כפופים לצבא ומכבדים את המערכת. עצם העובדה שאישרו ציור כזה, שהוא הכי לא צה"לי בעולם, שימחה את הלוחמים. יותר מהציור עצמו, הם שמחו שזה בכלל קרה ושלא הייתה התנגדות לצייר את זה בלש"ביה הכי גדולה".