"ישראל בונה אזור חיץ לאורך הרצועה ובכך מסתכנת בקרע חדש עם ממשל ביידן" - כך מעריכים הבוקר (חמישי) בוול סטריט ג'ורנל". הם מכנים אותו "גבול ביטחוני חדש" ומסבירים כי הוא נועד ליצור לאפשר לצה"ל לראות לעצור כל תושב שיתקרב לגבול. לטענתם, המהלך מעמיד בסיכון את יחסי ישראל עם ארה"ב, מחשש שהוא מעיד על הכוונה לכבוש את השטח הצבאי.

גורמים רשמיים בארה"ב מזהירים כי הקמת גבול באורך 25 ק"מ לאורך הרצועה והפיכתו לשטח הפקר, מגבירה את החשש ש"ישראל מתכוונת לכבוש את המובלעת הצפופה או חלק ממנה". לפי הוול סטריט ג'ורנל, המהלך עשוי לפגוע במו"מ ולהקשות על ארה"ב לשכנע את הממשלות הערביות לסייע בבנייה מחדש של המובלעת לאחר הפסקת הלחימה.

כוחות צה"ל בשטח הרצועה (צילום: דובר צה"ל)
כוחות צה"ל בשטח הרצועה | צילום: דובר צה"ל

"הפרויקט הוא מקור לתסכול הולך וגובר עבור גורמים רשמיים בארה"ב", דווח בידיעה. "בארה"ב הביעו את התנגדותם לתוכניות זמן קצר לאחר שהחלה המלחמה בעזה". לטענתם, ישראל המשיכה בתוכניותיה למרות החשש האמריקני והקימה את אזור החיץ בניגוד לעמדתה.

המסדרון שהקים צה"ל ברצועה נועד לחלק אותה לשני חלקים - ולאפשר שליטה ביטחונית בזמן המלחמה. הוא הוקם במקביל להחלטת הפיקוד העליון לסיים את הפעולות במחנות המרכז ונועד לאפשר את שהיית הכוחות בפרימטר (שטח ביטחוני) תוך יציאה לפשיטות ביעדים שונים ברצועה.  

יציאת כוחות החטיבה (צילום: דובר צה"ל)
המעבר לשלב השלישי: אוגדה 36 ולוחמי גולני יצאו מעזה | צילום: דובר צה"ל
כוחות צה"ל בחאן יונס (צילום: דובר צה"ל)
פעילות כוחות צה"ל בח'אן יונס | צילום: דובר צה"ל

בוול סטריט ג'ורנל הסבירו כי המהלך הוא חלק מתוכנית ישראלית כוללת שתאסור כניסת פלסטינים. "צה"ל יישר שדות חקלאיים ומבנים נוספים באמצעות דחפורים וציוד כבד", כתבו. עוד הם מדגישים כי עבור ישראל מדובר באזור קריטי שנועד להבטיח שהמפונים מיישובי העוטף יוכלו לחזור בביטחון לבתיהם.

אנתוני בלינקן בביקור בישראל (צילום: Photo by Amir Levy/Getty Images)
תיעוד מתוך ביקורו של בלינקן בירושלים | צילום: Photo by Amir Levy/Getty Images

שר החוץ האמריקני אנתוני בלינקן אישר אמש את הקמת אזור החיץ בין בעזה והבהיר כי "ישראל רשאית להקים שטח את האזור הביטחוני בתנאי שלא יהפוך לאזור קבוע. השר הדגיש כי "ישראל רשאית להיות מסוגלת להחזיר את תושביה לבתיהם הן באזור עוטף עזה והן ביישובי קו העימות בצפון. לצורך כך מוכן ממשל ביידן לאשר את הקמת החיץ הביטחוני באופן זמני, כדי להפחית את איום חדירת המחבלים לשטח ישראל.

"ישראל רשאית להקים שטח את האזור הביטחוני בתנאי שלא יהפוך לאזור קבוע"

שר החוץ האמריקני, אנתוני בלינקן

בישראל אישרו כי הגבול הביטחוני יהיה ארעי, אך לא תחמו אותו בזמן. גורם ביטחוני ישראלי המעורה בפרטים אישר לוול סטריט ג'ורנל את הפרטים והדגיש כי "התשתית עשויה להשתנות בהתאם לטופוגרפיה ולמידת הקרבה של האוכלוסייה הפלסטינית לאזור החיץ".