צה"ל נמצא בימים אלה בעיצומה של הלחימה בח'אן יונס. ביממות האחרונות, 340 מחבלי חמאס נעצרו, ועד כה חוסלו שם כ-3,000 מחבלים - שליש מכוחו של חמאס בח'אן יונס. במקביל ללחימה על הקרקע, צה"ל נלחם גם במנהרות ומחסל מתחת לקרקע מאות מחבלים. בצה"ל מעריכים כי הנהגת חמאס, שככל הנראה מקיפה את עצמה בחטופים, נמצאת בבריחה ובתנועה מתמדת ממתחם תת-קרקעי אחד לאחר, במנהרות בדרום הרצועה.

במהלך הלחימה בח'אן יונס, צוותי הקרב של אוגדה 98 פשטו על מאות תשתיות טרור ומוצבי חמאס. התשתיות כללו את מפקדות הגדודים, מתחמי אימונים של ארגון הטרור חמאס, מוצב תקשורת, חמ"ל חטיבת חאן יונס, בניין המודיעין הצבאי, מפעל משמעותי לייצור רקטות ומשרדים של בכירים רבים לרבות משרדו של מנהיג חמאס ברצועה יחיא סינוואר.

בצבא סבורים כי הלחימה באזור מעל ומתחת לפני הקרקע תורמת ללחץ על הנהגת חמאס לגלות נכונות לשאת ולתת על עסקת חטופים, ועשויה לייצר הזדמנויות לשחרורם.

אוגדה 98 בח'אן יונס (צילום: דובר צה"ל)
לוחמי אוגדה 98 בח'אן יונס | צילום: דובר צה"ל
אוגדה 98 בח'אן יונס (צילום: דובר צה"ל)
לוחמי אוגדה 98 בח'אן יונס | צילום: דובר צה"ל

 

כוחות אוגדה 98 מנהלים לראשונה "תמרון סימולטני" - לחימה במקביל מעל ומתחת לקרקע, כולל התקדמות של לוחמים בתוך המנהרות וחיסול מחבלים בהיתקלויות מתחת לקרקע. רק הלילה התקדמו לוחמי צה"ל מרחק של כקילומטר מתחת לקרקע. עד כה אותרו והושמדו מאות פירים, אשר חלקם מובילים לתוואים אסטרטגים משמעותיים של חמאס. בנוסף, חוסלו מאות מחבלים בתת-קרקע, בקרבות פנים אל פנים ובתקיפות מהאוויר. הכוחות והיחידות המיוחדות מתקדמים באופן משמעותי בתווך התת-קרקעי בח'אן יונס.

 

עד כה חוסלו כ-2,800 מחבלים בחאן יונס - כשני שליש מכוחו הצבאי של חמאס באזור. 340 מחבלים נעצרו בשבוע האחרון במסדרון ההומניטרי, בזמן שניסו להימלט ממחנה הפליטים של ח'אן יונס, אך כוחות צה"ל הצליחו לשים עליהם את היד. בסך הכול התפנו כ-105,000 עזתים בציר ההומניטרי ממחנה הפליטים של ח'אן יונס.

מפקד אוגדה 98, תא"ל דן גולדפוס, שוחח עם לוחמים במנהרה תת-קרקעית בח'אן יונס: "אנחנו נלחמים בתמרון סימולטני - לחימה בעל ובתת-קרקע במקביל, בייחודיות ובמקצועיות, בשיתוף פעולה של כוחות מיוחדים, קומנדו וצוותי הקרב האוגדתיים. מחבלי חמאס במנוסה, אנחנו פוגעים בהם ופוגעים בתשתיות שלהם בעל קרקע ובתת-קרקע".

מפקד אוגדה 98, תת-אלוף דן גולדפוס (צילום: דובר צה"ל)
מפקד אוגדה 98, תא"ל דן גולדפוס, בח'אן יונס | צילום: דובר צה"ל
מפקד אוגדה 98, תת-אלוף דן גולדפוס (צילום: דובר צה"ל)
מפקד אוגדה 98, תא"ל דן גולדפוס, בח'אן יונס | צילום: דובר צה"ל

כשהחל התמרון הקרקעי ברצועה, צה"ל העדיף תחילה שלא להיכנס לממד התת-קרקעי, אך בימים אלה הלוחמים מתמרנים בתוך המנהרות. הלוחמים באים במגע עם המחבלים ותופסים את חלקם בתוך המנהרות, ביניהם גם כאלה עם קשר ישיר למתקפת 7 באוקטובר. הצבא החל בתמרון מתחת לקרקע בקצבים נמוכים יותר מהקצבים שבהם הוא פועל כיום.

המרחב התת-קרקעי מחולק לשלושה חלקים: תת-קרקע טקטי שדרכו נעים המחבלים ממקום למקום; מנהרות גזע מערכתיות ששייכות לגדוד או לפלוגה ומאפשרות למחבלים להגיע לעשרות הסתעפויות הטקטיות; ותת-קרקע אסטרטגי שבו נמצא הפיקוד הבכיר וההערכה היא ששם מוחזקים גם חטופים.

ההערכה היא שבכירי חמאס נמצאים במנוסה מתחת לקרקע, ממתחם למתחם. בצבא אומרים שראשי ארגון הטרור לא ציפו שלוחמי צה"ל יגיעו למנהרות ויתמרנו בהן. בצבא לא מצאו היערכות של חמאס ללחימה בתת-קרקע בח'אן יונס, שם המחבלים התכוננו ללחימה רק ב"קליפה הקשה" ביותר במרחב.

המנהרות בח'אן יונס רחבות הרבה יותר מאלה שאותרו בחלקים אחרים של הרצועה. הן מגיעות לרוחב של רכב ואדם ממוצע יכול לנוע בהן בחופשיות. במנהרות האסטרטגיות מצאו לוחמי צה"ל אולמות גבוהים ורחבי ידיים. בבני סוהילה מצא צה"ל מפקדה תת-קרקעית של מג"ד בחמאס שהתחברה ישירות למפקדה של סינוואר. המתחם כולו נבנה מתחת לבית קברות.

בצבא מציינים שרוב האוכלוסייה העזתית ידעה על קיומם של הפירים, מנהרות הלחימה ומתקני הייצור התת-קרקעיים של רקטות ואמצעי לחימה אחרים, מפני שכמעט כולם נמצאים בתוך או סביב מבני ציבור - מסגדים, בתי חולים, בתי ספר, גני ילדים ובתי קברות. צה"ל מאפשר לאוכלוסייה לעזוב את המקומות הללו כדי שאפשר יהיה להילחם בהם ולהשמיד את תשתיות הטרור.