שלושה מחבלים חמושים מכף רגל ועד ראש ניסו לפשוט על אדורה שבהר חברון בערב שבת – וחוסלו הודות לגדר החכמה שזיהתה את ניסיון החדירה וללוחמי המילואים שקפצו לנקודה שאחד מהם נפגע בחילופי האש. האירוע הזה רק חידד את החשש שינסו לחקות את מתקפת 7 באוקטובר - על יישוב ביו"ש. הסיכול לא היה סתם מזל, אלא נבע בין היתר מהפקת לקחים ומשיפור תשתיות ההגנה. אחרי הטבח הנורא בעוטף עזה הוחלט בצה"ל לשנות באופן משמעותי את ההגנה על היישובים בגזרה כדי למנוע אפשרות של פשיטה רצחנית של מחבלים שינסו לטבוח בתושבים

סיקור שוטף ב-N12

השינוי התחיל אמנם כבר לפני שנתיים, אך לאחר תחילת המלחמה הוחלט להאיץ דרמטית את השיפורים בהגנה - והם מרחיקים לכת וכבר רואים אותם בשטח. בתיאום עם הקהילות ועם הרבש"צים, הצבא ביצע חלוקה של היישובים לפי רמת האיום עליהם, וכך מעטפת ההגנה עליהם משתנה בהתאם.

עד כה חולקו ליישובים ביו"ש יותר מ-8,000 רובים ו-170 מקלעים. נבנו כ-250 עמדות חדשות ממוגנות ירי, לצד הצבתם של מאות בטונדות בכניסה ליישובים. עשרות רחפנים הוכנסו לשימוש ביו"ש למטרות הגנה, ומאות מכשירי קשר חולקו כדי לאפשר לכוחות לתקשר ביניהם בשעת חירום. מעל 10 ק"מ של גדרות ביטחוניות נפרסו לצד 30 ק"מ של קווי תאורה שיסייעו לתצפיות לזהיות איומים בשעת אמת.

בתקופה האחרונה הצבא פעל כדי לשפר את דרכי הזיהוי של מחבלים עוד לפני הגעתם: אם חשוד מתקרב ליישוב, הוא נקלט תחילה במצלמות שאמורות לאתר אותו ולעקוב אחריו לאורך כל הדרך. היישובים מוקפים בגדרות חכמות: מספיקה רק נגיעה בהן כדי "להקפיץ" התרעה בחמ"לים השונים. בכל יישוב יש כמה עמדות קבועות, בהן הש"ג – שאף הוא מחובר לאותן התרעות. מעבר לכך, מסביב לכל יישוב ויישוב יש ציר ביטחון משלו שמקיף אותו עם תאורה רבה.

בתוך היישובים: עמדות ירי, כוחות צבאיים ואפילו בונקר לשעת מלחמה

כל זה היה קיים כבר, אבל קיבל שדרוג משמעותי בשלושת החודשים האחרונים, עם שינויים חדשים שהרחיבו את ההגנה מ-7 באוקטובר. מפרוץ המלחמה החליטה מערכת הביטחון לעבור ביו"ש לתפיסה "יישובית", שמקנה לכל יישוב מעין סל אבטחה משלו בהתאם לצרכיו, כך שניתן יהיה לנהל לחימה באופן עצמאי. אפילו מטפים חולקו, מחשש שמחבלים ינסו להצית מבנים כפי שהיה בעוטף. "אם מסתכלים קדימה, ההגנה של היישובים לא תיראה אותו דבר", מסבירים גורמים בצה"ל ל-N12. " מ-7 לאוקטובר, דירגנו את היישובים ביהודה ושומרון לפי רמת איום. ראינו מה קרה בדרום, וגם הפלסטינים מכירים את זה וזה יושב להם בראש. זה התרחיש החדש, שיבואו מאות עם נשקים וינסו לחדור לאחד היישובים. זה תרחיש שנכנס עכשיו".

בתוך היישובים למעשה התחילו כבר לפעול כוחות צבאיים עם בסיסים בתוכם – וכדי לאפשר את ההגנה הזאת הצבא גם שיפר את התשתיות בהם. בכניסה ליישובים, ובחלקם גם בתוכם, הוצבו עמדות ירי רבות לצד בטונדות ומעבר לכך – בוצעה גם חלוקה משמעותית מאוד של אמצעי לחימה ליישובים עם אלפי כלי נשק. בחלק מהיישובים הוצבו אפילו בונקרים עם תחמושת נפיצה. "זה אחד הרעיונות", מסכמים  בצבא, " לייצר בונקרים בתוך היישובים שתהיה שם תחמושת לזמן מלחמה. יש כל מיני תוכניות שחושבים עליהן ליום שאחרי, זה דברים שעובדים עליהם ממה ברגעים אלה. זה משתנה בין יישוב ליישוב.