141 ימים נמשכת הלחימה ברצועה שנפתחה עם מתקפת הפתע האכזרית ב-7 באוקטובר. בתמרון של צה"ל ברצועה עסקו הלוחמים ועוד הם עוסקים באיתור מנהרות חמאס ובהשמדתן. בפרויקט מיוחד ששידרנו אמש (ראשון) ב"המהדורה המרכזית" - חזרנו אל הארכיון וניסינו להבין מדוע ישראל הופתעה ממה שמצאה מתחת לקרקע: כך נבנתה העיר התחתית הגדולה בעולם.

מחבלי הנוח'בה סיפרו בחקירות: המנהרות בעזה נבנו בצורה שצה"ל לא הכיר

2024-1999: ציר זמן המנהור

שנת 1999 - מנהרת ההברחה הראשונה

זה התחיל כבר לפני 25 שנים. המנהרה הראשונה שהתגלתה הייתה בגבול הרצועה עם מצרים, מנהרת הברחה של אמצעי לחימה. המנהרות הללו חרצו את הגבול ממש מתחת לציר הביטחון, ציר פילדלפי שהיה בשליטת ישראל, שנועד כדי למנוע הברחות כאלה. גם היום, יותר מ-20 שנים אחרי כן, בישראל מדברים על חזרה לפעולה באותו הציר, למעשה ממש לאותן המטרות.

מנהרות הברחה
האתגר הראשון שהתחיל כבר לפני 25 שנים

בין חשיפה לחשיפה, ישראל מופתעת בפעם הראשונה לגלות עד כמה קשה לה להבין מה קורה מתחת לאפה, או בעצם מתחת לרגליה. כמה שנים לאחר מכן, בישראל יגלו כי הפעולות נגד המנהרות היו חסרות יעילות, לאחר שלא הגיעו לעומק הנכון שבו קיימות מנהרות נוספות - והן בעצם לא נפגעו כלל.

שנות ה-2000 המוקדמות: תקופת מנהרות התופת

בשנת 2001 אירעה תקרית קשה, פגיעה במוצב טרמית - שבמהלכה נפצעו ממטען שלושה חיילים. זהו כבר השלב האבולוציוני השני של המנהרות: גם הוא מתפתח תחת השליטה הישראלית בעזה ומנסה לזנב בה. במסגרת השלב הזה נחפרו מנהרות תופת בעומק עד למוצב או יישוב ישראלי ברצועה - כדי לפוצץ אותם מלמטה.

בשנת 2004 גבו מנהרות התופת מחיר קשה במוצבי צה"ל שבגוש קטיף, גוש ההתיישבות הישראלי ברצועה, ובציר פילדלפי. בין האירועים: פיצוץ מנהרת תופת במחסום ארז, ופיצוץ מנהרת תופת במוצב אורחן ובמוצב רפיח.

2004 - מנהרות ירי 

השימוש במנהור מתפתח כל הזמן ומנהרות ירי הופכות שימושיות. קני השיגור יורים מהפיר - ומוסתרים מיד מתחת לאדמה. כך למשל אסון הנגמ"ש על ציר פילדלפי, שבו נהרגו שבעה מלוחמינו, קשור גם הוא למאבק במנהור. האסון הזה גורר מבצע ראשון - ששם לו למטרה לשים סוף לבעיית המנהרות.

מנהרות ירי
שנת 2004 - השימוש במנהור מתפתח כל הזמן ומנהרות ירי הופכות שימושיות

כמו מים ומחפרים, כבר לפני עשרים שנים עולים אותם הרעיונות שבישראל עדיין מנסים גם היום. יכולת האיתור של מנהרה שכבר נחפרה מתבססת גם בימים האלה על מודיעין, אם יגיע, לא על טכנולוגיה. הפתרון שישראל בוחרת אז - מכשול תת-קרקעי ענק שאמור למנוע הברחת נשק לתוך רצועת עזה. "קיר השיגומים", כך הוא ייקרא כשייבנה, היה בעומק 4 מטרים בלבד, גם בשל אילוצי תקציב. ברור מאליו שלא העמיד מכשול ובטח לא היה פתרון.

2005 - המנהרות החדשות שלאחר ההתנתקות

ההתפתחות הבאה של המנהרות - התקפיות: מנהרות שחוצות את הגדר - אל תוך ישראל. זאת, במטרה לתקוף בהפתעה בתחומינו ולחזור עם חטופים ושלל.

מנהרות התקפיות
2005 - המנהרות ההתקפיות נכנסות לתמונה
תוכנית ההתנתקות (צילום: ap)
בשנת 2005 ישראל מתנתקת מהרצועה, אבל הרצועה מתעקשת להתחבר אליה מתחת לקרקע. ארכיון | צילום: ap

בקיץ 2006 המנהרה ההתקפית מביאה לידי הישג כואב - חטיפת החייל גלעד שליט, שישוחרר משביו רק חמש שנים לאחר מכן בעסקה.

2007 - מנהרות שוברות מצור

וכשישראל מטילה סגר על הרצועה, אחרי שחמאס תופס את השלטון בשנת 2007 - נולד אתגר חדש: אלפי מנהרות להברחת סחורות אל תוך הרצועה, ממצרים. בין היתר העבירו חיות ואפילו מכוניות באין מפריע.

מנהרות שוברות מצור (רכב יוצא ממנהרה)
"מנהרות שוברות מצור": רכב בתוך מנהרה בעזה בשנת 2008

 

2008 - מבצע "עופרת יצוקה" ונקודת המפנה האסטרטגית של חמאס

מניעת יכולת ההתחמשות של חמאס, גם דרך המנהרות, הוגדרה כאחת המטרות של "עופרת יצוקה". בכלל, חמאס הבין אחרי אותו מבצע וחטיפת שליט שיתרונו הגדול טמון מתחת לאדמה, ומאז פיתח תורת לחימה המשלבת לוחמה מתחת הקרקע ומעליה, בין מנהרות ופירים. המנהרות הטקטיות: כך נוצר ממד לחימה רביעי - כל הסוגים יחד יוצרים מארג של הגנה והתקפה.

מבצע עופרת יצוקה (צילום: דובר צה"ל)
מבצע "עופרת יצוקה", ארכיון | צילום: דובר צה"ל

2014 - מבצע "צוק איתן" - והחדירות דרך המנהרות

ב"צוק איתן" ישראל מבינה עד כמה הגבול שלה עם הרצועה מחורר מלמטה - ובגלל המנהרות, נכנס צה"ל רגלית לרצועה. באותה תקופה תכנן חמאס מסע הרג המוני בישראל: 13 חמושי ארגון הטרור הגיעו חדרו דרך מנהרה לעומק של 200 מטר לתוך שטח ישראל - אך המזימה סוכלה לבסוף.

במהלך אותו מבצע אלתרו לוחמי גבעתי פטנט, מפוח שמזרים עשן למנהרה - וכך יכלו לזהות הסתעפויות ופירים.

"הדיון לא דן בנושא יותר משנה" (צילום: רויטרס)
בגלל המנהרות, נכנס צה"ל רגלית לרצועה. מנהרת חמאס במבצע "צוק איתן" | צילום: רויטרס

דוח מבקר המדינה על "צוק איתן" יישמע לכם כמו קדימון לא ייאמן לדוח שנכתב בימים האלה על המחדל המבצעי והמודיעיני. באותו דוח נכתב: "היה על יעלון, גנץ ואף על נתניהו לפעול ולוודא שבצה"ל תהיינה תוכניות מבצעיות הכוללות גם התייחסות ללחימה בנוגע לאיום המנהרות על מלוא חומרתו".

בהתייחס למחדל המודיעיני נכתב: "אי-הכנסת איום המנהרות לצי"ח (ציון ידיעות חיוניות) הלאומי 'משדרת' שהנושא בסדר עדיפות נמוך, ובכך היה כדי לפגוע בהתמודדות הכוללת של ישראל עם האיום".

שוב חוזר הניגון: מדינת ישראל כמופתעת סדרתית

אחרי שישראל הופתעה מעוצמת המנהרות ב"צוק איתן", היא מופתעת מהן שוב גם עכשיו. אחרי פחות מעשור, ישראל מגיעה לכניסה הקרקעית מבלי שיש לה מפת תת-קרקע, בגלל אותה קונספציה שלפיה "לא ניכנס לעזה".

חמור מכך, את רוב המידע על מיקום מנהרות בעזה ישראל משיגה רק תוך כדי התמרון. תוך כדי לחימה, שלא מתבססת על המידע הזה, גם מחקירת שבויים, אבל בעיקר מחוות שרתים שעליה היא פושטת. ישראל ידעה עליהן הרבה לפני 7 באוקטובר, אך לא עשתה מאמץ סביר לחדור אליהן פיזית או באמצעות סייבר.

2021-2017 - הקמת "המכשול הביטחוני" בגבול עזה

אחרי מבצע "צוק איתן" ועד שנת 2017 מתגלות עוד מנהרות. בישראל מבינים שחפירתן לא פוסקת, ומחליטים על הקמת המכשול שימנע ממנהרות לחצות לתוך שטח ישראל. המכשול אולי יחסום מנהרות חוצות לישראל, אבל הוא חוסם את המחשבה שישראל תידרש להיכנס שוב לעזה - ומותיר מאחורי הבטון קילומטרים של מנהרות הולכות ומשתכללות.

שלט ״הקמת המכשול הביטחוני״
2021: הקמת ה"מכשול הביטחוני" ברצועת עזה

מהרגע שהוסר האיום לחדור דרך המנהרות ישראל למעשה מאבדת עניין במנהרות הטקטיות והאסטרטגיות שהיא ידעה שקיימות מתחת לעזה. לפני ארבע שנים סוגרים את מכלול המנהור בפיקוד הדרום, גוף שתפקידו לתכלל את הטיפול בהן. שוב, במחשבה שצה"ל לא יתמרן עוד מעבר לגבול.

המנהרות האסטרטגיות של חמאס

המנהרות האסטרטגיות הופכות את "עזה של מטה" לעיר של ממש. הן עמוקות יותר, מאובזרות יותר ויש בהן תשתית לשהייה ממושכת, אפילו מאוד, מתחת לקרקע. ניתן לפקד בהן על המתרחש למעלה, להסתתר מצה"ל, ולמרבה הצער, גם להחזיק בהן חטופים.

מנהרות אסטרטגיות
המנהרות האסטרטגיות: עמוקות יותר, מאובזרות יותר ויש בהן תשתית לשהייה ממושכת

אולם, למרות שנים של היכרות עם מה שנחפר מעבר לגבול, ישראל לא התקדמה בפיתוח תורת לוחמה בתוך מנהרות. את האימונים ללוחמת תת-קרקע עשו רק יחידות בוטיק של צה"ל. ישראל לא הכירה חלק מהפיתוחים שעשו המחבלים, למשל דלתות ההדף, ולא נערכה להם באמצעים מתקדמים.

2021 - הפצצת ה"מטרו" במבצע "שומר החומות" - וסימני השאלה

ההצהרה הישראלית הבוטחת על השמדת התשתית הכוללת מן האוויר מעוררת סימני שאלה - בעיקר כשמסתכלים ממש כמה שנים לפני כן, על לקחי "צוק איתן". ההפצצות של חיל האוויר על המנהרות השיגו הצלחה חלקית בלבד. גם כשהחימוש ויכולת הדיוק השתפרו, מה שלא שיפרנו זה את הביקורת על תוצאות ההפצצה לאורך זמן ומעקב - גם אחרי שהאבק התפזר.

מבצע שומר החומות - צה"ל יורה לעבר רצועת עזה (צילום: גילי יערי, פלאש/90 )
תקיפת צה"ל במבצע "שומר החומות", 2021 | צילום: גילי יערי, פלאש/90

עם זאת, חמאס הקפיד להתגאות בפער בין ההצהרה הישראלית למציאות - והבהיר לאחר ההפצצה הישראלית - שהמנהרות לא נפגעו. 

2024 - מלחמת חרבות ברזל

אחרי שנתיים התעוררה ישראל להפתעה איומ ב-7 באוקטובר. אלה רק חלק מההצהרות שנשמעו במהלך המלחמה: "החטופים הוחזקו פה, במערכת המנהרות הזאת"; "אנחנו בתוך מתחם אסטרטגי"; "המחבוא הראשי של יחיא סינוואר"; "רשת תת-קרקע מסועפת של מנהרות שבה הושקעו מיליוני דולרים"; "עיר טרור מתחת לאדמה".

השמדת המנהרות במרחב המטה הכללי של חמאס (צילום: דובר צה"ל)
השמדת המנהרות במרחב המטה הכללי של חמאס, מלחמת חרבות ברזל | צילום: דובר צה"ל
מנהרות החטופים בח'אן יונס (צילום: דובר צה"ל)
מנהרה שבה הוחזקו חטופים בח'אן יונס | צילום: דובר צה"ל
תיעוד פיר מנהרה בה מעלית תת-קרקעית בעזה (צילום: דובר צה"ל)
מנהרה עם מעלית תת-קרקעית שהתגלתה במלחמת חרבות ברזל | צילום: דובר צה"ל
אינפוגרפיקה של תוואי המנהרה (צילום: דובר צה"ל)
מלחמת חרבות ברזל: תוואי מנהרה ששימשה בכירים בחמאס בח'אן יונס | צילום: דובר צה"ל
תיעוד המנהרה (צילום: דובר צה"ל)
מנהרה של בכירי חמאס שבה הוחזקו חטופים | צילום: דובר צה"ל

ואכן, לנוכח כל מה שמספר הארכיון, קשה להבין כיצד אפשר להגדיר את עולם התת-קרקע במונחים של הפתעה.