המלחמה חושפת את הפערים המעמיקים בין ארגוני הטרור בעזה: למרות שגם הג'יהאד האיסלאמי השתתף במתקפה הרצחנית שביצעו המחבלים ב-7 באוקטובר ביישובי העוטף, ככל שהלחימה נמשכת - ניכר שהוא נחלש בזירה העזתית והופך ללא רלוונטי בעיניי חמאס. כך זה בא לידי ביטוי בדפוסי הפעולה - בהצהרות, בהיבט הצבאי ובניסיון להסתיר את "הדם הרע".

ההצהרות שלא זוכות לתהודה

מאז תחילת המלחמה, מערך ההסברה של הג'יהאד האיסלאמי נמצא בידי כמה דמויות מרכזיות: דאוד שהאב - ראש לשכת ההסברה, מוסעב אל-ברים - דובר התנועה, ובדרג הצבאי בידי אבו חמזה - דובר הזרוע הצבאית. הצהרותיו לא זוכות לתהודה של ממש, בהשוואה לדובר הזרוע הצבאית של חמאס, אבו עובידה.

זו עשויה להיות אינדיקציה לירידה למחתרת של הג'יהאד האיסלאמי. כבר מהשבוע הראשון של המלחמה, ניכרת ההיעלמות של הנהגת הג'יהאד ברצועה. כך למשל, ההצהרה האחרונה של ח'אלד אל-בטש, אחד מבכירי ארגון הטרור, פורסמה חמישה ימים לאחר תחילת המלחמה, ב-11 באוקטובר.

מנהיג הג'יהאד האיסלאמי זיאד נח'אלה (צילום: חדשות)
מזכ"ל הג'יהאד האיסלאמי זיאד נח'אלה | צילום: חדשות

ההצהרות המשמעותיות ביותר של הג'יהאד פורסמו בעניין החטופים, בידי המזכ"ל זיאד נח'אלה שהצהיר כי הם מחזיקים ב-30 חטופים. נח'אלה אף העביר ביקורת מרומזת נגד חמאס - שלפיו "אופן התנהלות המשא ומתן סביב השבויים והנעדרים עלול להשאיר אותנו מחוץ לעסקה. התנועה מסוגלת להחזיק את השבויים עד הבשלת תנאי עסקה טובים יותר". בנוסף, דובר הזרוע הצבאית אבו חמזה הביע נכונות לשחרור שני חטופים לכאורה.

בזירה הצבאית

ניכר הניסיון של הג'יהאד האיסלאמי להדהד את הישגיו הצבאיים, כביכול אל מול כוחותינו באמצעות קבלות אחריות, פרסום סרטונים והצהרות לגבי הצלחתו לחטוף 30 ישראלים. כך למשל, אתמול התפרסם תיעוד של מחבלי הארגון יורים מרגמות - מתוך בתי מגורים בעזה.

מפגן צבאי של הזרוע הצבאית של הג'יהאד האיסלאמי
מפגן צבאי של הזרוע הצבאית של הג'יהאד האיסלאמי

הזרוע הצבאית של הג'יהאד האיסלאמי משקיעה מאמצים כדי להראות את שיתופי פעולה הצבאיים עם חמאס. היא פרסמה לפחות 7 הצהרות ברוח הזו מאז תחילת המלחמה, אך לא פורסם ולו כרוז אחד דומה בידי הזרוע הצבאית של חמאס שמצביע על פעולה משותפת.

הפערים בין חמאס לג'יהאד האיסלאמי

התנהלות הג'יהאד האיסלאמי במלחמה, מחדדת את הפערים בינו לבין חמאס. בעוד חמאס נתפס כצפוי כשחקן המרכזי ביותר במגרש העזתי, בדומה לימי שגרה - המלחמה מבליטה ביתר שאת את החולשה וחוסר הרלוונטיות של הג'יהאד ביחס לחמאס, לפחות הזירה הפנימית.  למרות הניסיון של הג'יהאד להבליט את התיאום עם חמאס ולהשאיר מאחור את "הדם הרע" שיש ביניהם, הצהרותיו של מנהיג ארגון הטרור - מבטאות שוב את חוסר האמון ביניהם.

מחבלי הארגונים (צילום: MOHAMMED ABED/AFP/GettyImages)
ארגוני הטרור בעזה, ארכיון | צילום: MOHAMMED ABED/AFP/GettyImages

בשורה התחתונה

למרות שהג'יהאד האיסלאמי שבשגרה נחשב ל"כינור שני" של חמאס - איבד מכוחו, אי אפשר להתעלם מכך שגם הוא היה חלק בלתי נפרד ממעשי הטבח ופועל נגד ישראל. שמו של ארגון הטרור אמנם לא נשמע מספיק במלחמה בידי צה"ל. אלא שמבחינת ישראל הוא עדיין מהווה איום ממשי ונקשר לזוועות בדיוק כמו חמאס. כשמדברים על השמדת חמאס ועל מיגור יכולותיו, צריך שלא לשכוח להפנות מבט גם לג'יהאד.