הריאיון עם ששי אליה, ראש מערך הטכנולוגיות בשב"כ היוצא, היה אמור להיות משודר במוצאי שבת, 7 באוקטובר. שלושה ימים לפני כן ראיינו אותו, את האיש שהיה בטוח שהשב"כ יודע הכול. האיש שהמציא את מה שמכונה בשירות "הכלי" - האח הגדול שמזהה כל תזוזה בעזה, וכל שיחה שמקבל איש חמאס. "השירות הוא אחד מארגוני הממ"ס הכי טובים בעולם - בתוך מדינת ישראל יהיה קשה לעשות משהו שיברח מהעיניים שלו", אמר אליה בביטחון. "באים ללמוד מהשירות לא מעט, אני לא מכיר גוף ביון אחר שיודע להגיע לרמות האלה".

כשנשאל הבכיר לשעבר בשירות הביטחון הכללי אם הוא יודע הכול על כל אחד מהתושבים, הוא השיב: "באופן מאוד גס - כן. זו תשתית שלמה שמאפשרת קבלת נתונים מאין-סוף מקורות - מדובר על מיליארדי רשומות ביום. זה לא משהו שהעין האנושית בכלל יכולה לטפל בו. יש הרבה יכולות בינה מלאכותית, יכולות אלגוריתמיקה קלאסית ויכולות אנושיות שמשולבות ביחד. זו בדיוק הגדולה - היכולת של השירות להציף ולמנוע את אותם רעשי רקע ולהתמקד בבעייתיים באמת".

לאורך השנים האחרונות הכלי הלך והשתכלל, והיו תוצאות - אלפי פיגועים סוכלו ומאות פצצות מתקתקות נעצרו. בשב"כ היו בטוחים שהשליטה המודיעינית שלהם בעזה קרובה מאוד לזו שביו"ש - הם הרגישו שהם כמעט כול-יכולים.

ששי אליה - ראש אגף טכנולוגיות בשב"כ לשעבר (צילום: חדשות 12)
ששי אליה - ראש אגף טכנולוגיות בשב"כ לשעבר | צילום: חדשות 12

יש לעוד גוף בעולם מערכת כזאת?

"ל-NSA בוודאי יש, אבל אני לא חושב שיש להם את מה שיש לנו - כי בעולם יש אנשים שחשודים בטרור שעד היום לא נתפסו", השיב אליה. "בשירות זה לא יקרה. אם חשוד כבר הצליח, וזה במקרים הבודדים, השירות יגיע אליו מאוד מהר. אני לא מכיר מקרה שלא הגיעו למפגע או מחולל טרור". אליה טען שהמערכת שבנה מונעת לא רק את ההתארגנויות של קבוצות טרור, אלא מגיעה גם למפגע הבודד, מה שנחשב אתגר מודיעיני כמעט בלתי אפשרי. "התאמנו את התשתיות והמערכות להתמודד עם הדפוס של אותם מפגעים והצלחנו בשלבים מסוימים אפילו לעצור את הדבר הזה בצורה משמעותית - עד כדי שזה הפסיק", אמר.

28 שנים חלפו ממחדל רצח רבין ועד מחדל 7 באוקטובר. שורת אירועים שהתרחשו במהלכן הביאו לשינוי עצום בהפעלת אמצעי המודיעין שלנו - הרבה יותר סיגינט וסייבר, הרבה פחות סוכנים בשר ודם. אילן לוטן, בכיר בשב"כ לשעבר, סיפר לחדשות 12: "מאז ההתנתקות מרצועת עזה, אתה בכלל לא נמצא שם - אתה פועל מנגד, ונדרש להביא את אותו המודיעין מרחוק. ב-2007, חמאס כבר שולט ברצועת עזה. מדובר ביישות טרור עם מנגנוני ביטחון שלה - יש סיכול ריגול ישראלי, בדגש על חשיפת משתפי פעולה. לצערנו, היו מקרים שהם הצליחו - מה שהפך את העבודה היומינטית של גיוס והפעלה בסדרי גודל ליותר מורכבת".

היציאה מעזה והשתלטות חמאס על הרצועה היו מכה עצומה למודיעין הישראלי. רכזי שב"כ כבר לא יכולים להסתובב במרכזי הערים ומשת"פים היו מחוסלים בזה אחר זה. ב-2009 מתקבלת החלטה דרמטית בצה"ל - היחידה להפעלת סוכנים באמ"ן, 504, סוגרת את הסניף העזתי.

ראש המערך הטכנולוגיות בשב"כ לשעבר בריאיון (צילום: חדשות 12)
עדות מצמררת: ראש המערך הטכנולוגיות בשב"כ לשעבר בריאיון | צילום: חדשות 12

האם זו הייתה החלטה נכונה לצאת מרצועת עזה?

לוטן השיב: "אני חושב שכן. רצועת עזה היא שטח צפוף מאוד - מאוד מסובך לעשות סינרגיה בין שני ארגונים שמגייסים סוכנים ומקורות בעולם היומינט". חיים תומר, ראש אגף המודיעין במוסד לשעבר, הוסיף: "ככל שהחמאס התחזק, הוא פיתח מנגנוני ריגול נגדי מאוד יעילים שהלכו והקטינו את יכולות האיסוף של ישראל ברצועת עזה".

הקושי העצום בהפעלת סוכנים, מתברר, הוא לא רק חיצוני אלא גם פנימי - מה שנראה כמו קרבות אגו בין גופי הביטחון. פרסמנו שלפני כמה שנים נכנס שחקן חזק ועוצמתי מאוד לזירה העזתית - המוסד. הארגון הכין תשתית מודיעינית ואפילו כבר איתר סוכן ראשון שאמור היה לספק מידע חשוב. בכירים במערכת המודיעין סיפרו שבשב"כ ובאמ"ן הטילו וטו והמוסד נאלץ לסגת מהרצועה.

לפני 5 שנים התרחש אירוע מכונן שפגע כנראה יותר מכל ביכולות המודיעין שלנו מול חמאס: כוח מסוערב של סיירת מטכ"ל נכנס לח'אן יונס כדי להתקין אמצעי מעקב על רשת הקשר של חמאס. הכוח נחשף - והמשימה נכשלה. החשיפה של הכוח הביאה איתה אפקט דומינו רע מאוד מבחינת המודיעין הישראלי. סוכנים משמעותיים התגלו, אמצעי ריגול נחשפו - וחמאס הבין כיצד אנחנו מאזינים לו ועל איזו רשת קשר.

אלא שבאמ"ן ובשב"כ לא הפנימו את עומק החשיפה והתעלמו מממצאים חדים וברורים - חמאס החליף את אמצעי התקשורת שלו ואנחנו נשארנו מאחור. לוטן הבהיר: "האירוע בח'אן יונס היה בהחלט דרמטי. ב-2018 הייתה נפילה של כמה מקורות וזו הייתה השפעה רוחבית שגרמה גם לחשיפת מקורות יומינט. היו ברצועת עזה גם סוכנים ערכיים. האם זה מספיק? במבחן התוצאה, לא. האם היו איפה שהיינו רוצים שיהיו בזמן הנכון, בזמן אמת? במבחן התוצאה, לא".

אילן לוטן, בכיר לשעבר בשב"כ (צילום: חדשות 12)
אילן לוטן, בכיר לשעבר בשב"כ | צילום: חדשות 12

"חמאס פיתח יכולות מודיעיניות יותר גבוהות ממה שישראל העריכה"

היוהרה של המודיעין, לצד האובדן הממשי של היכולות, פגעה מאוד באיכות המידע שהתקבל. מתחת לאף של ארגוני המודיעין, וגם של המוסד - התרחשו שורת אירועים מטרידים: מחבלי חמאס יצאו באופן חופשי לטורקיה, קטאר ואף לאיראן - ונערכו למתקפה עתידית. עוד סיפר לוטן: "אנחנו מכירים פעילי חמאס ששהו באיראן ועברו הדרכות על ידי קציני צבא איראנים. אנחנו מכירים גורמים איראנים שמנגד נכנסו לרצועה כדי להכשיר פעילי חמאס. אנחנו יודעים גם על ציוד איראני שהוברח לרצועה מעבר לאמל"ח".

לעזה הוברחו יכולות מודיעיניות שסייעו לחמאס לפרוץ לטלפונים של חיילים ולמצלמות ביישובים ישראליים - ולבצע הצפנות על הרשתות שלהם עצמם. הם הבריחו חימושים לכטב"מים שצילמו אלכסונית את שטח ישראל, והם גם ידעו לפגוע במגדלי התצפית שלנו. תומר פירט: "חמאס, בהשראת האיראנים, פיתח יכולות מודיעיניות יותר גבוהות ממה שישראל העריכה ואנחנו לא הבנו עד הסוף עד כמה הוא יוצר איום של יכולת חדירה לישראל".

הרבה מאוד כשלים הביאו אותנו ל-7 באוקטובר. בראש ובראשונה, אלה של קובעי המדיניות שפעלו לפי התפיסה שחמאס מורתע; של בכירי הצבא, שלא נערכו באמת לאפשרות של פריצה צבאית המונית לישראל; ושל המודיעין שלנו, שהיה שבוי עמוק בקונספציה, צמצם דרמטית הפעלת סוכנים אנושיים והפנה את רוב המשאבים לאמצעים הטכנולוגיים.

ראש המערך הטכנולוגיות בשב"כ לשעבר בריאיון (צילום: חדשות 12)
עדות מצמררת: ראש המערך הטכנולוגיות בשב"כ לשעבר בריאיון | צילום: חדשות 12

"בגדול נכשלנו - כל המערכת נכשלה"

פגשנו את ששי אליה שוב, ובריאיון אחרי 7 באוקטובר - הוא נשמע אחרת. שהולך להיות אירוע נקודתי משמעותי - אבל לא בהיקף המטורף הזה", הודה הבכיר לשעבר. הוא הוסיף: "בגדול נכשלנו - כל המערכת נכשלה. עם זאת, צריך להבין שעולם המודיעין הוא לא עולם של 100 אחוז, בדיוק כמו כיפת ברזל - לכן צריכים להיות מנגנונים אחרים. אני מאמין במנגנונים של הרתעה, ולא מוכן שמול ישראל יהיה כוח שיאיים עליה".

אליה נחשב לאחד המוחות המבריקים שגדלו בשירות - איש רב זכויות שזכה בשני פרסי ביטחון ישראל. לפני 3 שנים סיים את תפקידו, וכעת הוא מבין שהיה חלק מהיוהרה של ארגוני המודיעין - שחשבו שאפשר לשלוט במידע באמצעות הייטק, כשחמאס מהתל בהם עם לואו-טק. אבל אליה גם מבקש שאת חשבון הנפש יעשו קודם כל בדרג המדיני, הרי גם כשקיבלו מודיעין איכותי הוחלט לא לחסל, לא לפגוע, לא לגעת - שקט תמורת שקט". 

"המחשבה בשב"כ הייתה שעזה מכוסה די טוב", סיכם אליה. "הרבה פעמים ידעת מה קורה ולא יכולת לעשות עם זה כלום. זה שנכנס לשם בסוף טיל דרך רפיח, מה תעשה עם זה אם אין לך אחיזה בשטח כדי לבצע סיכול הטיל הזה יגיע אליך יום אחד".

מהשב"כ, מצה"ל ומהמוסד נמסר בתגובה: "בהתאם לאמנת שיתוף הפעולה וחלוקת האחריות שנחתמה בשנת 2005 בין גופי הביטחון, כל הפעולות המבצעיות בארץ ובעולם מבוצעות זה שנים בתיאום מלא בין השב"כ, צה"ל והמוסד".