בג"ץ דן היום (רביעי) בעתירתה של משפחת שמריז, שמבקשת להכיר באלון שמריז ז"ל כחלל צה"ל - לאחר שנחטף מביתו בכפר עזה ב-7 באוקטובר, שרד 70 ימים בשבי חמאס ונהרג מירי כוחות צה"ל יחד עם החטופים יותם חיים וסאמר פואד אל-טלאלקה ז"ל. בעתירה דנים ממלא מקום הנשיא השופט עוזי פוגלמן, השופט דוד מינץ והשופט אלכס שטיין. 

משפחת שמריז, שמיוצגת בידי עורך הדין רן כהן רוכברגר, מבקשת להכיר באלון כחלל צה"ל, בין היתר "בשל גבורתו, נסיבות מותו החריגות וגיוסו למילואים" לאחר שהשלושה נורו למוות על אף שהניפו דגל לבן והתקדמו לעבר הכוחות ללא לבוש עליון. עתירת המשפחה הוגשה לאחר שבצה"ל סירבו להכיר בשמריז כחלל

אבי שמריז, אבא של אלון שמריז (צילום: יונתן סינדל, פלאש 90)
אבי שמריז, אביו של אלון ז"ל | צילום: יונתן סינדל, פלאש 90

"מצאנו עוד לפחות עשרה מקרים של חללים שהוכרו בדיעבד כחללי צה"ל, וגם שלא בנסיבות קרביות כך שלא מדובר בתקדים", אמר בפתח הדיון עורך הדין כהן רוכברגר. "במקרה הזה כבר יש מעמד של משפחה שכולה ולא מבקשים שום סעד כספי. במקרים אחרים ההכרה גררה סעד כספי וזכויות. המענה של המדינה היה שבעתיד תהיה ועדה שתבחן את הדברים - עברה חצי שנה ואין ועדה. נבקש שבג"ץ יושיט ידו למשפחה האבלה ויעשה חסד של אמת עם אלון ז"ל".

יותם חיים, סאמר פואד אל טלאלקה, אלון לולו שמריז
סאמר פואד אל-טלאלקה, יותם חיים ואלון לולו שמריז שנורו למוות בידי חיילי צה"ל לאחר שנחטפו לעזה

"במישור העובדתי הטענה שלנו שבעת חטיפתו של אלון הוא היה אזרח שנמנה על משרתי המילואים כמו אזרחים רבים", הסביר נציג הפרקליטות. "לפי התחקיר שהוצג לראש אכ"א ולפי הנתונים העובדתיים שהיו אצל ראש אכ"א הייתה הודעת וואטסאפ ששלחו לו של בדיקת זמינות, כנראה באותו זמן אלון כבר היה חטוף. גם בפעילות ההרואית שאלון ביצע והוביל את חבריו, גם היא לא נכללת במסגרת פעילות שנעשית על ידי חייל. בהיבט העובדתי, אלון למעשה לא היה חייל מילואים בעת חטיפתו. החלטת הרמטכ"ל יש לה משמעות. לצערנו הצבא בלחימה ויש כוונה להקים ועדה שלא יכולה לשנות את התשתית הנורמטיבית אלא להמליץ".

עוזי פוגלמן (צילום: יונתן סינדל, פלאש 90)
השופט פוגלמן: "ראוי שוועדה תבחן את האפשרות למצוא פתרון אנושי למקרים האלה" | צילום: יונתן סינדל, פלאש 90

ממלא מקום נשיא העליון פוגלמן אמר כי "אפשר לנהוג לפנים משורת הדין. אני מבין את התפיסה שרוצים להמתין לסיום לחימה כדי לעסוק בדברים האלה, פה זה לא מכוון לזכויות כלכליות אלא למשהו קונקרטי ולמרבה הצער אלון לא קבור קבורת קבע. ראוי שוועדה תבחן את האפשרות למצוא פתרון אנושי למקרים האלה. המקרה לא מעורר השלכות רוחב דרמטיות אבל הנסיבות הטרגיות האלה - במקרה הזה אי אפשר להתעלם. אם יש מסגרת שיכולה לבחון את הדברים לפנים משורת הדין אז זה דבר שהיינו מצפים שייבדק אחרי הדיון כאן". בתום הדברים המשיך הדיון בדלתיים סגורות בנוכחות רמ"ח נפגעים בצה"ל באשר למקרים נוספים בעבר שבהם הוכרו אזרחים בדיעבד כחללים.