בחמישי בערב חמאס העביר את תשובתו להצעות המתווכים, ובה המתווה שלו לעסקת חטופים. חמאס דורש שחרור נרחב יחסית של אסירים פלסטינים ביחס לעסקה הקודמת, אבל נראה שהדרישות שלישראל יהיה קשה מאוד לקבל הן תביעת חמאס לחזרת התושבים לצפון הרצועה ונסיגת צה"ל מהמסדרון החוצה את עזה.

התביעות האלה של חמאס נשמעות לכאורה כאלה שהמחיר שלהן לא כבד. אלא שהבנה כיצד חמאס פועל, ומה השיג צה"ל עד כה, מלמדת עד כמה הן בעייתיות מאוד מבחינת ישראל. כרגע בצפון הרצועה צה"ל "ניקה" את הבתים והמתחמים מאמצעי לחימה וממחבלים רבים.

צפון הרצועה
חמאס יוכל לחזור לפעול בסביבה אזרחית. ההרס כיום בצפון הרצועה

הצבא ביצע זאת לא בקלות - במקרים רבים המחבלים או אמצעי הלחימה היו בתוך בתים של תושבים. הצבא הצליח למרות זאת לטפל באיום, בעיקר על ידי שכנוע של התושבים לעזוב את המקום מחשש לחייהם ואז להילחם במחבלים ולאתר את אמצעי הלחימה.

כעת, אם ישראל תאפשר לכל תושבי צפון הרצועה לחזור לבתיהם, היא בעצם תחזיר לחמאס את אחד הנשקים החזקים שהוא איבד באזור - והוא ההיטמעות בסביבה אזרחית, והאפשרות לפעול ממנה. תושבי עזה יחזרו לבתיהם, חמאס יוכל לחזור לאזור בחסותם, להסתתר בבתיהם ולהסליק שם אמצעי לחימה. נזכיר שהחזרה הזו תיעשה במסגרת הפוגה ארוכה יחסית בלחימה, כזו שתאפשר לחמאס להיערך באופן הזה בצורה מיטבית מבחינתו.

ההשלכות של הסכמה לדרישות, והפשרה שנידונה בעבר

משמעות התפתחות כזו היא שצה"ל יאבד הישג משמעותי שהשיג במהלך חודשי הלחימה האחרונים. בהנחה שהלחימה תמשיך גם אחרי שעסקת חטופים נוספת תתממש, המשמעות של הסכמה ישראלית לדרישות האלו היא שצה"ל עלול בסבירות גבוהה להידרש לחזור על אותן פעולות שעשה בחודשים האחרונים בגלל שחיקה כל כך משמעותית בהישגים. מלבד זאת, ישראל תאבד את המנוף הזה לחלוטין, והוא לא יוכל לשמש אותה בעסקת חטופים עתידית.

לפי דיווחים מההתקדמות הקודמת במגעים שבסוף לא צלחה, ישראל הסכימה לחזרה חלקית של תושבים לצפון הרצועה. לפי הדיווחים ישראל הסכימה לפשרה שבמסגרתה רק נשים וילדים יוכלו לשוב לבתיהם. כך, יוסר החשש שמחבלים יחזרו כתושבים תמימים לכאורה ויפעלו נגד צה"ל. פשרה כזו תוכל להפוך את החזרה המוחלטת לצפון הרצועה למנוף משמעותי בעסקה עתידית.

הקבינט ידון בהצעת חמאס, אחרי "הדיון המיוחד" של גלנט 

הקבינט המדיני-ביטחוני דן בהצעת חמאס ביום שישי, וימשיך לדון בנושא הערב. קבינט המלחמה צפוי להתכנס בשעה 18:00, ולאחר מכן, בשעה 19:00 יתכנס הקבינט המדיני-ביטחוני. בשתי הישיבות הללו צפוי להיקבע היקף המנדט שיינתן למשלחת הישראלית לדוחא – כלומר, ייקבעו מהם גבולות הגזרה שבהם תוכל המשלחת לנהל את המשא ומתן בקטאר. הצוות הישראלי צפוי לצאת לדוחא מחר.

שר הביטחון יואב גלנט (צילום: חיים גולדברג, פלאש 90)
כינס דיון מיוחד. גלנט | צילום: חיים גולדברג, פלאש 90

אמש כינס שר הביטחון גלנט דיון מיוחד בהשתתפות בכירי צה"ל, המוסד, שב"כ ונציגי ישראל במשא ומתן בנושא המאמצים להשבת החטופים. גלנט ציין זאת בהודעה לתקשורת, דבר שנתפס במערכת הפוליטית כצעד מחאתי על כך שהקבינט המדיני-ביטחוני לא דן בנושא הדחוף במהלך השבת, וימשיך את הדיון רק היום, בראשון.

זו תשובת חמאס המלאה שהועברה מקטאר

לפני יומיים חשפנו ב"אולפן שישי" את הצעת חמאס למתווכים. בארגון הטרור דורשים לשחרר כ-950 אסירים ביטחוניים, בתמורה ל-40 חטופים ישראלים שמוחזקים ברצועה. עבור כל חיילת, ארגון הטרור לשחרר 50 אסירים.

המפתח לשחרור אסירים שדורש חמאס:

  • עבור 35 חטופים שתחת ההגדרה נשים או גברים חולים ופצועים - כ-20 אסירים על כל חטוף.
  • עבור 5 חיילות - כ-50 אסירים ביטחוניים "כבדים" עבור כל חטופה.
פרטי תשובת חמאס שהוגשה לישראל
פרטי תשובת חמאס שהוגשה לישראל

לפי התשובה שהוגשה אמש לישראל באמצעות קטאר, חמאס גם דורש מישראל לבחור את שמות המרצחים שישוחררו במסגרת העסקה. כאמור, עוד מתעקשים בחמאס על חזרה מוחלטת של תושבים עזתים לצפון הרצועה, ועל נסיגת כוחות צה"ל מהמסדרון שחוצה את עזה.