עזתים, רעולי פנים כשבידיהם אלות ואת ראשיהם מעטר סרט לבן עם הכיתוב "ועדת ההגנה העממית", משוטטים ברחובות רפיח כבר כמעט חודש. יש להם משימה - להפגין משילות ולהשליט סדר ברחובות. בפועל, הקבוצות האלו הן "חמאס בתחפושת", שנשלחות למקומות שבהם הוא ירד מתחת לרדאר ומבצעות פעולות שיטור במקומו.

אם למי מתושבי הרצועה הייתה תקווה שאותן ועדות עממיות יעמדו לצדם, זה רחוק מלהיות כך. על פי ההערכות, הוועדות מונות עשרות עד מאות פעילים, ומלכתחילה הוקמו בכפיפות למשרד הפנים של חמאס. ארגוני הטרור ברצועה מוטרדים מאובדן המשילות במקומות שבהם צה"ל פועל ומנצלים את אותן ועדות כדי לשמור על יכולת האחיזה בשטח, ככל שניתן.

"חוברות לחמולות, חמאס משתמש בהן"

גורם ברצועת עזה ששוחח עם N12 אמר כי "הוועדות העממיות שפועלות ברפיח וגם 'מאבטחות' את הסיוע בצפון הרצועה, חוברות לכל מיני חמולות". אותו גורם מספר כי נותנים לאנשיהן אלות והם הופכים לרעולי פנים. "כשחמאס מחליט להכניס ציוד, הוא משתמש באותן ועדות עממיות כדי להשתלט ולבזוז חלק מהציוד של האוכלוסייה, כמו שקרה בכיכר כווית בשכונת זייתון".

ועדות ההגנה העממית ברפיח
"סוחרים חוששים מכניסה לעיר, ורוצים לרוקן את החנויות שלהם". חברי הוועדות ברחובות רפיח

"אולי אם היו לנו שוטרים אמיתיים שאינם רעולי פנים, כאלו שמוכרים לאנשים, זה היה מאורגן ונוח יותר", אמר אב לארבעה ברפיח, בשיחה עם רויטרס. "הם הוכיחו שהם לא יעילים ורודפים אחר האנשים הלא נכונים".

"חמאס קובע את המחירים, מחרימים מעבריינים"

אחד מרעולי הפנים שחבר בוועדות העממיות, סיפר לסוכנות הידיעות כי "משרד הכלכלה (בניהול חמאס) קובע את המחירים. הם מפרסמים אזהרות לסוחרים שמחיריהם גבוהים מדי ומחרימים את הסחורה של עבריינים שחוזרים כדי למכור אותה".

"הם נענים לקריאה שלנו להגן עלינו מפני המחירים גבוהים", אמר אכרם, תושב רפיח שזעם על האינפלציה המשתוללת שגרמה לו להפסיק לעשן, משום שסיגריה בודדת עלתה באותו סכום של חפיסה שלמה, טרם המלחמה.

החמולות וחמאס תופרות עסקה

כפי שפרסמנו לראשונה ב-N12 בחודש ינואר, חמאס מגיע לא אחת להסכם עם החמולות ברצועה שבוזזות, שלפיו הן יאבטחו את משאיות הסיוע - ובתמורה יקבלו שלל, חלק מהסיוע ההומניטרי. על פי גורמים ברצועה, ביזת הסיוע שנכנס דרך כרם שלום נעשית בעיקר בידי חמולות בדואיות שמתגוררת באזור. אך חלק מהסיוע שלא נבזז ונכנס לרצועה - מגיע לעיתים בסופו של דבר למחבלי חמאס.

העדויות שמגיעות מעזה בימים האחרונים חושפות כי המחירים ברפיח שבדרום הרצועה צנחו באופן חסר תקדים, בשיעור שמגיע לעשרות אחוזים ואף יותר. אולם, הצעד הפתאומי גרם לעזתים לתהות מה הוביל לכך ולהמר מהן הנסיבות.

המחירון החדש ברפיח

  • קמח: 10 שקלים לק"ג
  • סוכר: 10 שקלים לק"ג
  • אורז: 10 שקלים לק"ג
  • שמן (1 ליטר): 10 שקלים
  • שמן (3 ליטר): 25 שקלים
  • קופסת שימורים של שעועית: 5 שקלים
  • גרגרי חומוס: 5 שקלים
  • שימורי אפונה: 5 שקלים
  • רוטב גדול: 8 שקלים
  • שימורי טונה: 10 שקלים
  • שימורי בשר קטנים: 10 שקלים
  • שימורי בשר גדולים: 20 שקלים

"הסיבה לירידה הפתאומית במחירי המוצרים היא שסוחרים רוצים לרוקן את החנויות שלהם כי האפשרות של כניסה לרפיח קרובה מאוד", שיערה ריינה, תושבת הרצועה. "מחירי הסחורות ירדו בדרום רצועת עזה לאחר שישראל אילצה את המאפיה של משרד הכלכלה לעזוב את מעבר רפיח וכרם שלום", טען יחיא.

ועדות ההגנה העממית ברפיח
"לא יעילים ורודפים אחר האנשים הלא נכונים". ועדות ההגנה העממית ברפיח

המשפיען העזתי יוסף ג'אסר תהה: "אני לא יודע איפה היו הוועדות האלו מלכתחילה. אם בצפון הרצועה או בדרומה, ואם הן אכן תרמו להורדת מחירי הסחורות ברפיח, והאם נשאר משהו בכיסם של האזרחים שמדוכאים ממילא". הוא הוסיף: "האם הוועדות האלו היו כשמחיר קילו סוכר ברפיח הגיע ל-100 שקלים במקום 3 שקלים? איפה הן היו כשק"ג קמח בצפון הפך ל-120 שקלים במקום 1.5 שקל לקילו?".

יותר מ-200 משאיות נכנסות מדי יום, חלקן נבזזות

על פי הנתונים בישראל, נכנסות לרצועת עזה מדי יום בממוצע 200 משאיות של סיוע הומניטרי דרך המעברים רפיח וכרם שלום, אלא שבצפון הרצועה חלק לא מבוטל מהמשאיות נבזזות בידי מחבלים ולא מגיעות לתושבים.

בינתיים, ישראל החליטה באופן רשמי להפסיק לעבוד עם אונר"א (סוכנות הסעד של האו"ם לפליטים פלסטינים), לאחר שנחשפה מעורבות עובדיה בטבח 7 באוקטובר. וכך, בהדרגה היא מעבירה את המושכות ל-WFP - תוכנית המזון העולמית.