עד לא מזמן יהונתן ברקת היה בעזה, מילואימניק בחטיבה 55 של הצנחנים שנלחמת בח'אן יונס, בתפקיד מטיס רחפנים. "זה תפקיד שהמציאו אותו", הוא מספר. "אבל אחת ההמצאות הטובות, זה תפקיד מאוד משמעותי". למעשה, בזמן הלחימה ברק שימש בתור "העיניים" של המג"ד - הלך יחד איתו והפעיל את הרחפן שנע לפני הכוח.

ברקת בן ה-22 לא רק הטיס את הרחפן של המג"ד, במידה רבה הוא המנוע מאחורי המהלך שהפך את חטיבה 55 לכוח הצה"לי שצויד בהכי הרבה רחפנים, שנתנו ללוחמים מכפיל כוח משמעותי בלחימה ולא פחות חשוב, בהצלת חיים. "האמצעי הקטן הזה שנע לפני הכוח מגשש אל מול מטענים, אל מול אויב, וגם עוזר לנו להרוג אותו עוד לפני שהוא רואה אותנו", מפרט המח"ט אל"ם עודד זימן.

יהונתן ברקת
יהונתן ברקת

לדברי המח"ט, השימוש ברחפנים היה הכרח במלחמה הנוכחית. "פעם היתה למפקדים משקפת, אחרי זה הביאו להם אמצעי תרמי. אנחנו הבאנו להם אמצעי רנטגן", מציין ברקת. "באמצעות הרחפנים הם יכולים לראות דרך קירות".

התהוותה של יחידה חדשה

ברקת הוא מילואימניק צעיר בן 22 עם יכולות וקשרים, שנלחם כדי להתגייס למלחמה ועזר לשנות את פני המערכה. עד היום הכירו אותו בעיקר בתור בנם של אלונה ואלי ברקת. אמא אשת עסקים והבעלים של הפועל באר שבע בכדורגל, ואבא יזם ומשקיע, מאנשי העסקים המובילים בישראל, וגם האח של שר הכלכלה ניר ברקת.

ברקת התחיל את השירות הסדיר ביחידת הקומנדו מגלן במסלול לוחמה. אחרי פציעות וירידת פרופיל הצטרף לצוות ההקמה של מדור הרחפנים ביחידה. זה היה ממש בתחילת הדרך, כל מיני יחידות מיוחדות, אצלנו, בדובדבן, באגוז, זה ממש היה בהתחלה. אחרי השחרור הוא טס לדרום אמריקה ובמקביל נרשם לתואר במדעי המחשב, פיזיקה ומתמטיקה באוניברסיטת קולומביה. המשפחה עוד הספיקה לבקר אותו במנהטן, רגע לפני תחילת הלימודים.

אלא שב-7 באוקטובר הכל השתנה. "הייתי בניו יורק. פותח את הטלוויזיה, מתחיל לקפוץ בין ערוצי החדשות, לדלות מידע. לא ישן כל הלילה, העיניים שלי מול המסך", הוא נזכר. "אני מבין שחדרו מחבלים, מתחיל להבין מה היה בקיבוצים, מבין שאנחנו במלחמת קיום. ועם התחושה המאוד-מאוד-מאוד קשה הזו קיבלתי החלטה שאני חייב לעשות הכול כדי לעלות על המטוס, לחזור לארץ ולעזור למדינה שלי".

הוא יצר קשר עם היחידה שלו במילואים, אך נאמר לו שאחוזי הגיוס גבוהים ואין בו צורך. הוא לא ויתר והחליט לחפש לעצמו מסגרת אחרת, בחל להפיץ את קורות חייו בכל קבוצת וואטסאפ אפשרית. השמועה על מטיס הרחפנים המיומן ממגלן מגיעה לאוזני הקצינים של חטיבת הצנחנים שמזהים הזדמנות - ומגייסים אותו אליהם. "ישבתי עם המפקדים והבנתי שהתחום הזה לא קיים בגדוד וצריך להתחיל לבנות אותו מאפס", הוא אומר.

מתוך צילום רחפן
מתוך צילום רחפן

לחשוב בגדול

"חשבו שנעשה בהתחלה משהו קטן, שאולי ניקח איזושהי מחלקה אחת ספציפית, נשים עליה את השניים-שלושה רחפנים שהיו, נכשיר אותם וזו תהיה המחלקה שבעצם תיתן את היכולת לטובת כל הגדוד", נזכר ברקת את מהלך החשיבה הראשוני בחטיבה. "אמרתי להם: 'חבר'ה, אנחנו יכולים לקחת את זה כמה צעדים קדימה'".

באותם ימים החטיבה מתארגנת לקראת הכניסה לעזה. המח"ט, אל"ם עודד זימן, היה עסוק בהכנת הלוחמים ואימונים אחרונים, אבל ברקת הבין שכדי שתוכנית הרחפנים שלו תצא אל הפועל, הוא חייב להכניס את מפקד החטיבה לתמונה. "מח"ט במלחמה זה קצת עמוס, אבל אמרתי לו: 'תבוא, ניפגש חמש דקות, נדבר'", מתאר ברקת. "משם אנחנו כבר יושבים איזה חצי שעה-שעה. אני מוצא את עצמי בתוך מלחמה עם מפקד החטיבה, מתחיל לספר לו את הסיפור של הרחפנים, תוך שנייה קולט, הוא בא אלי ואמר לי: 'יוני, יש לך אור ירוק, יש לך את המפתחות, סע'".

יהונתן ברקת
"אין כוח שמתקדם בלי לשלוח את הרחפן"

ברקת מספר שבחטיבה החליטו לגייס תרומות ממשקיעים חיצוניים לטובת היחידה החדשה. "אם היינו מחכים לתקציבים ולתהליכים שקורים במשרדים הממשלתיים, היינו מקבלים את הרחפנים האלה אולי במלחמה הבאה, והבנו שאנחנו צריכים אותם עכשיו", הוא מסביר. "בחטיבה של מילואימניקים יש כל מיני אנשים עם כל מיני קשרים, הפעלנו ביחד את כל הקשרים שלנו והתחלנו לגייס כספים וגייסנו מעל מיליון דולר".

עם ניסיון ובעזרת הפעלת קשרים, הצליחה היחידה להביא יכולת שמצילה חיים ומכריעה היום בקרב בח'אן יונס. חברי היחידה רכשו כ-130 רחפנים, חיילו אותם וניצלו את תקופת ההיערכות מחוץ לרצועה לאימונים והכשרת מאה לוחמים כמטיסי רחפנים.

אחד הרחפנים שיהונתן ברקת יצר
אחד הרחפנים שיהונתן ברקת יצר

רחפן אחד, השפעה נרחבת

"בהטסה ראשונה של הרחפן, מכניסים אותו פנימה לתוך מבנה שהיינו אמורים להיכנס אליו. פתאום רואים באמצע הבית שני בלוני גז עם כבלים, מלכוד - מטען לכל דבר ועניין. אנחנו מבינים שאם לא הרחפן הזה, אנחנו נכנסים פנימה ופשוט הדבר הזה מתפוצץ עלינו וכל המבנה קורס עלינו", מתאר ברקת את חשיבות הרחפנים במערכה.

חטיבה 55 איבדה 12 לוחמים מאז תחילת המלחמה, אבל ככל שהכוחות התקדמו הסיפורים האלה הפכו יותר ויותר נפוצים. "כמעט לכל מטיס רחפן יש לפחות מקרה אחד של כמעט ונפגע", הוא מעיד. "היום זו כבר תרגולת שיצרנו תוך כדי הלחימה, ואין כוח שמתקדם קדימה בלי לשלוח את הרחפן", הוא אומר בגאווה.