חבושים בכובעים רחבי שוליים, דוחפים לפניהם מכשיר על גלגלים בתצורה של מכסחת דשא, מיכה פריד ואוריה טורטן נראים כמו צוות אחזקת גינות. פגשנו אותם בסוף השבוע כשהם צועדים על רקע השדות הירוקים, בשולי יישוב קטן בעמק חפר. אבל העסק של השניים האלה שונה ב-180 מעלות מאחזקת גינות. הבוקר הם מחפשים כאן מנהרות.

בשבועות האחרונים, כשסף החרדה של הישראלי הממוצע טיפס גבוה למעלה, תושבים באזור שגרים בקו התפר, צמוד לגדר ההפרדה, שתי אצבעות מטול כרם, הביעו חשש שכמו ברצועת עזה, גם כאן ארגוני הטרור חופרים מנהרות. בצה"ל ובמועצה האזורית החליטו לא לפתור אותם במבטים מזלזלים והזמינו עוד ועוד אנשי מקצוע מהצבא ומהאזרחות לרחרח, לבדוק ובשאיפה - לשלול.

"מכסחת הדשא" של חברת גיאו-סקופ היא בעצם עגלה שעליה רדאר ששולח וקולט גלים אלקטרומגנטיים אל עומק הקרקע וממנה. למי שלא סיים תואר בהנדסת חשמל מספיק להבין שהמכשיר מזהה מה יש מתחת לרגליים לפי ההתנגדות החשמלית שהוא מחזיר. הקרקע מהודקת - אורך הגל מסויים, בקרקע יש חלל עם אוויר - אורך הגל שונה.

"במנהרות יש אוויר, ואוויר נוגד חשמל ולכן קל לזהות אותו", מסביר פריד. וכך השניים צועדים במשך שעות ב-3 קווים מקבילים סמוך לגדר ההיקפית של היישוב. כל קו - הלוך וחזור. "אם מזהים אובייקט שאנחנו חושדים בו ביותר מקו אחד אנחנו אומרים שפה יש משהו ששווה לבדוק אותו", אומר פריד.

הסריקה הזו היא לא המהלך היחיד שאמור לנסות להרגיע את התושבים. בימים האחרונים התקין פריד חיישני רעש בכמה בתים באזור. אם יהיו קולות חפירה - הם אמורים להתריע על כך.

טוב, אני כבר במתח. מצאתם מנהרה?

"אני לא יכול להגיד לך. את מה שאנחנו בודקים כל היום בשטח אנחנו מנתחים במשך 4 ימים. את הגלים שהמכשיר קלט ורשם אנחנו מנתחים אחר כך עם אלגוריתם, ואחר כך מתבצע ניתוח אנושי".

עכשיו, כשאני מבין שעם התשובה הכי חשובה אני לא יוצא מפה היום, יש מספיק זמן לחפור עם פריד על פועלו בתחום. "בשנים האחרונות הוזמנו לבדיקות בכל מיני מקומות בקו התפר ובערבה", הוא מספר. בממצאים הוא פחות מוכן לשתף, למעט אחד.

"אנחנו היינו מעורבים באיתור המנהרות של חיזבאללה בצפון", פריד מספר. "תושבים שם התלוננו על רעשים, הם פנו לצבא ואחר כך הזמינו אותנו באופן פרטי. זיהינו איתורים והראנו את הממצאים לתושבים". אנחנו נפרדים ומקווים שהפעם הממצאים כאן יהיו שונים.