"חוסר שוויון עם משמעויות כבדות משקל": תלמידי המכינות הקדם צבאיות ומתנדבי שנות השירות קיבלו הודעה שתפסה אותם לא מוכנים: באמצע השנה - צו גיוס דחוף בגלל מחסור של כ-1,400 מתגייסים חדשים במחזור הקרוב. לעומת זאת, מישיבות ההסדר יגויסו 150 תלמידים בלבד. ראשי המכינות ואימהות המועמדים לגיוס שהתראיינו היום (חמישי) ל-N12 זעמו על האפליה וטענו: "ב-7 לאוקטובר התמוטט העולם גם לבני 18".

בחירת מערכת הביטחון לבטל את דחיית השירות של תלמידי המכינות ולהעדיפם על פני תלמידי הישיבות, נחשבת לא רק כאפליה פסולה, אלא גם כפגיעה בתוכניותיהם לעתיד. על פי רוב, תלמידי המכינות ושנות השירות הם טובי בניה ובנותיה של החברה הישראלית: צעירים נחושים שמגיעים לשרת ביחידות המובחרות ביותר בצה"ל - מטיס ועד השייטת.

חרדים בלשכת הגיוס (צילום: פלאש 90)
לעומת 1,400 במכינות: רק 150 מגויסים מישיבות ההסדר | צילום: פלאש 90

"הדבר האחרון שחסר לחברה הישראלית זה עוד אפליה"

לצד ההחלטה לגייס את הנערים מהמכינות ומשנות השירות, התקבלה החלטה נופת: לגייס רק 150 תלמידים מישיבות ההסדר - שנמצאים בשנה השנייה ללימודיהם ומשרתים רק 17 חודשים. "כנראה שזו לא מלחמת מצווה", כתב דני זמיר, מייסד ומנכ"ל מכינת רבין. "נדהמו לגלות כי 90 אחוז מהמגויסים שנאלצים לוותר על המשך התכנית החינוכית התנדבותית שלמענה נדחה שירותם, הם חניכי מכינות ושנות שירות, כמעט כולם תלמידי שנה א. מהביינישים? אפס מגויסים משנה א' ואפס מגויסים מהישיבות הגבוהות ציוניות. מה למדנו? שלתלמידי ישיבות הסדר וגבוהות זכות יתרה על חבריהם במכינות".

הרב אילעאי עופרן, ראש מכינת "רוח השדה", הבהיר: "אנחנו שמחים וגאים לשאת בעול החשוב של גיוס לצבא בימים הקשים הללו, אך למען חוסנה ועתידה של החברה הישראלית אנו קוראים לראשי הצבא ומשרד הביטחון לחלק את הזכות והחובה הזו שווה בשווה בין כלל המתגייסים. הדבר האחרון שחסר לחברה הישראלית היום זה עוד אפליה". גם רז חמו, ראש מכינת "אחד משלנו", עמד על כך ש"מדינת ישראל צריכה להמשיך ולעבוד על פתרון נכון, הוגן ושוויוני. עצירת שנת המכינה לחניכים פוגעת בתהליך החינוכי ובעיצוב זהותו של החניך ובממדים רבים פוגעת גם במכינה עצמה".

האמון בצה"ל - הגבוה ביותר (צילום: פלאש 90 תומר נאוברג)
רוב יוצאי המכינות: מתגייסי יחידות מיוחדות | צילום: פלאש 90 תומר נאוברג

חבר הכנסת אלעזר שטרן, יו"ר ועדת המשנה לכוח אדם בצה"ל, פנה במכתב ישיר לשר הביטחון גלנט וביקש "להקפיא את ההחלטה עד לדיון שבו ימצאו פתרונות חלופיים".  מכתבו הדגיש חה"כ שטרן כי "חניכי המכינות הקדם צבאיות ושנות השירות מהווים את חוד החנית של בני הנוער בישראל. החלטה לגייסם התקבלה בנקודת זמן שבה מרבית חניכי המכינות והש"ש טרם הספיקו לסיים כמחצית מתקופת הדח"ש המקובלת, ובשעה שהפעילות החינוכית וההתנדבות שלהם בקהילה נמצאת בעיצומה. אין מחלוקת כי בשעה זו שמדינת ישראל נדרשת להתמודד מול איום ביטחוני רחב היקף, על כולנו לתת כתף. יחד עם זאת, להחלטה האמורה, שצפויה להתבצע באופן מיידי ולא שוויוני, ישנן משמעיות ערכיות, תקציביות וארגוניות כבדות משקל".

לקריאת המכתב המלא - לחצו כאן

בגלל ההחלטה התמוהה, אותם צעירים לא יוכלו להתמיין ליחידות המיוחדות - הן בשל קוצר הזמן והן בגלל שימי הגיבוש כבר הגיעו לסיומם. "הם בתהליכי מיון ליחידות קרביות שונות, מתאמנים ומשקיעים יותר משנה כדי להתקבל אליהן", הסבירה אחת האימהות ל-N12. "מהלך כזה פוגע ביציבות ובביטחון שלהם. ביכולת הבחירה שלהם לקבוע את עתידם. שומטים להם את הקרקע מתחת לרגליים".

אלעזר שטרן (צילום: יונתן זינדל, פלאש/90 )
חה"כ אלעזר שטרן לגלנט: "מבקש הקפאה זמנית עד מציאת חלופות" | צילום: יונתן זינדל, פלאש/90

עוד הדגישה כי "נערי שנת השירות נותנים שנה מחייהם בהתנדבות אחרי מיונים מפרכים כדי לעזור לחברה הישראלית ולחזק אותה. הם עובדים עם נוער בסיכון, ילדים ומבוגרים עם צרכים מיוחדים. המסגרות והמשפחות שבהן הם מתנדבים זקוקות להם וסומכות עליהם. יש השלכות קשות על הפסקה פתאומית גם בעבורם".

איסוף תרומות, מלחמת חרבות ברזל (צילום: פלאש 90)
"נערי שנת השירות נותנים שנה מחייהם בהתנדבות" | צילום: פלאש 90

ממועצת המכינות נמסר: "המכינות הקדם צבאיות, על מדריכיהם, בוגריהם וחניכיהם נרתמו באופן חסר תקדים מן היום הראשון של המלחמה למאמץ הצבאי ולמקבילו האזרחי. לצערנו, ברשימת הנופלים הארוכה של בוגרי המכינות כמו גם ברשימות הפצועים משתקפים מיטב בנינו. המכינות מסייעות למשק הישראלי מה-7.10 ועד ימים אלו בחקלאות, בקהילות המפונים, בניקוי מקלטים ובכל צורך אחר שעולה מהשטח".

"האגף הביטחוני חברתי ואגף כוח האדם בצה״ל פנו למכינות בדרישה לגייס מספר חסר תקדים של חניכים בעיצומה של שנה א'. הדרישה על פי ראשי מכינות רבים והורי חניכים הינה בלתי סבירה בעליל - גם לגבי היקף תלמידי שנה א׳ המתבקשים להתגייס באופן כמעט מיידי וגם בהיבט השוויון והוגנות התהליך. אנו מצויים בקשר עם אגף כוח אדם בצה״ל והאגף הביטחוני חברתי במשרד הביטחון ומשוכנעים כי בכירי המערכת ידעו לייצר פיתרון, מתוך מגוון החלופות הקיים, שימנע שבר גדול עם עולם המכינות, תוך עמידה בצרכי המערכת המובנים היטב לכולנו".

ממערכת הביטחון נמסר בתגובה: "במהלך המלחמה נדרש צה״ל להמשיך ולקיים תהליכי בנין כוח שמטרתם לשמר את כשירותו לאורך זמן ואף לתת מענה לאתגרים הנובעים מהלחימה. לצורך כך, צה"ל מקדים בהתאם לצורך את גיוסם לשירות של חלק ממי ששירותם נדחה בעבר על-פי בקשתם לצרכים שונים, וביניהם לטובת ביצוע מכינה קדם-צבאית, שנת שירות, לימודים בישיבה ועוד.

הפעולה נעשית בין היתר באמצעות האגף הביטחוני חברתי במשרד הביטחון האמון על הקשר עם הגופים האזרחיים. מתקיים שיח עם כלל הגופים הרלוונטיים תוך שימת דגש על מי מהחניכים שממילא עזבו את המסלול הייחודי או שמבקשים להקדים את גיוסם. בנוסף, הוחלט למקד את הגיוס גם במי שלכתחילה החל את המסלול על-תנאי מכסה פנויה או שביצע כבר פרק זמן מסוים במסלול.

לגבי יתר המועמדים לשירות ביטחון שידרשו להקדים את גיוסם, יוחלט הדבר על ידי הגורמים המוסמכים בצה"ל בהתאם לצרכים ובשיתוף עם הגופים. היקפי ההקדמה בכל מסלול מושפעים מתמונת המצב המבצעית, ממאפייניו של המסלול, מהתקדמות הניהול הכולל של מקורות הגיוס ומיכולות ההכשרה בכל מחזור".

ממשרד החינוך נמסר כי מדובר בהחלטה שהתקבלה על ידי צה"ל ללא שום מוערבות של המשרד. משרד החינוך כלל לא היה מעורב בהחלטה לקצר את שנת השירות לחניכים, ולא היה שותף בהחלטה על אילו קומונות או חניכי מכינת הסדר חל הקיצור.