המסר של הרמטכ"ל לשרים: "אחת המכות הקשות ביותר שאפשר להכות בסינוואר היא הקמת אלטרנטיבה שלטונית אזרחית ברצועה שמפנה גב לחמאס", אמר היום (ראשון) הרמטכ"ל הרצי הלוי לשרים בישיבת הממשלה. "זה מנוף משמעותי", הוסיף - ברמיזה ברורה לדרג המדיני לקבל החלטה. 

קודם לכן אמר הרמטכ"ל לשרים: "אנחנו נפרק את גדודי חמאס שנותרו במחנות המרכז, כך גם ברפיח". הלוי הוסיף וביקר את השרים: "כשאנחנו מנהלים את השיח הזה בתקשורת, אנחנו מקלים על סינוואר. אישרתי שלוש פעמים תוכניות לפעולה ברפיח, נציג את התוכנית בפני הדרג המדיני ברגע שנידרש, ואנחנו מוכנים למה שינחו אותנו".  

הרמטכ"ל בישיבת הממשלה על רפיח
הרמטכ"ל בישיבת הממשלה על רפיח
הרמטכ"ל בישיבת הממשלה על רפיח
הרמטכ"ל בישיבת הממשלה על רפיח

על רקע דבריו של הרמטכ"ל, ושיחת ביידן-נתניהו הערב, שעל פי הבית הלבן במוקד שלה היה "עניין החטופים", גם קבינט המלחמה התכנס לדיון הערב. על הפרק - עדכונים לגבי החטופים והמגעים לעסקה, אחרי התשובה של חמאס שהגיעה באמצע השבוע שעבר. בשלב זה, ההחלטה בישראל היא לא לנסוע לפסגה בקהיר השבוע, שאליה יגיע ראש ה-CIA. לא מן הנמנע שראש המוסד, ראש השב"כ והאלוף במילואים ניצן אלון ייסעו בסופו של דבר - אם וכאשר הפערים יצומצמו.

בתוך קבינט המלחמה, יש מחלוקת מה צריכה לעשות ישראל כרגע. ראש הממשלה בנימין נתניהו כבר אמר בדיון קבינט המלחמה הקודם שהוא רוצה שתשובת ישראל העכשווית תעבור את אישור הקבינט המדיני-ביטחוני המורחב, אבל כינוס שכזה נקבע כרגע רק ליום חמישי.

הרצי הלוי (צילום: דובר צה"ל)
הרמטכ"ל הרצי הלוי | צילום: דובר צה"ל
קבינט המלחמה מתכנס בבסיס הקריה (צילום: קובי גדעון / לע"מ)
קבינט המלחמה, ארכיון | צילום: קובי גדעון / לע"מ

גנץ ואיזנקוט סבורים כי מדובר בבזבוז זמן ולדבריהם היה צריך להעלות את התשובה על הכתב ולשגר אותה למתווכות, כי אז ייתכן שהייתה מתקבלת תשובה נוספת. במילים אחרות: יש קונצנזוס על כך שהתשובה של חמאס מופרכת - אבל קיימים הבדלי גישות איך צריך לפעול כעת ואולי גם באיזו מהירות. 

משרד החוץ של מצרים גינה הערב בחריפות את ההצהרות של בכירים בממשלת ישראל לגבי כוונתם לפתוח במבצע צבאי ברפיח - ומתריע "מפני ההשלכות הקשות של פעולה כזו, בעיקר לנוכח הסיכונים להחמרת האסון ההומניטרי ברצועת עזה".

מחנה הפליטים רפיח (צילום: reuters)
מחנה הפליטים רפיח, ארכיון | צילום: reuters

בהודעה שפורסמה הערב, מצרים קראה לאחד את כל המאמצים הבין-לאומיים והאזוריים "כדי למנוע את הפגיעה ברפיח שמשמשת כעת מחסה לכ-1.4 מיליון פלסטינים שנעקרו ממנה, משום שזהו האזור הבטוח האחרון ברצועת עזה. הפגיעה ברפיח והמשך מדיניותה של ישראל למניעת גישה לסיוע הומניטרי, כתרומה ממשית ליישום מדיניות עקירת העם הפלסטיני וחיסול מטרתו, תוך הפרה ברורה של המשפט הבין-לאומי, המשפט ההומניטרי הבין-לאומי וההחלטות הרלוונטיות של מועצת הביטחון והעצרת הכללית של האו"ם".

עוד נכתב כי מצרים הודיעה שתמשיך במגעים עם גורמים שונים "כדי להגיע להפסקת אש מיידית ולהביא לשחרור חטופים ואסירים, וקראה למעצמות בעלות השפעה להגביר את הלחץ על ישראל להגיב על אלו". בנוסף, מצרים קראה להימנע מנקיטת צעדים שמסבכים עוד יותר את המצב, הדבר גורם לפגיעה באינטרסים של כולם ללא יוצא מן הכלל.

ההודעה המצרית הגיעה לאחר שהיו שטענו שיש לפתוח במבצע צבאי ברפיח, אך גם לאחר שבכירים ישראלים קיימו ביממה האחרונה שיחות הרגעה עם עמיתיהם במדינה. המצרים אומנם הביעו את חששם ממהלך חד-צדדי של ישראל, אך גורמים בישראל טענו שאין כוונה להרע את המצב או לפגוע ביציבות השלטון.

בשיחה עם המצרים, הסבירו הבכירים הישראלים כי הפעולה תצא לפועל רק בתיאום, וכי אין כוונה לקיים אותה באופן חד-צדדי. במצרים השיבו: "זה יכול לסכן את הסכם השלום וישראל צריכה לשים לב". ההערכה בישראל היא שרק לחץ גדול של מצרים על חמאס יכול לקדם עסקה. בנוסף, גורמים במערכת הביטחון הבהירו: חודש רמדאן הוא לא מגבלה מבחינת פעולה ברפיח. "אם נידרש נפעל בכל תאריך נקוב - ממתינים לאור ירוק מהקבינט".