ראש הממשלה נתניהו לא אישר לצוותי המשא ומתן לנסוע מחר להמשך השיחות על עסקת חטופים בקהיר, כך נודע היום (רביעי) ל-N12. בסביבת נתניהו הבהירו שלשיטתו יש לקבל את תגובת חמאס להתייחסויות הישראליות, לבחון את נכונותם להתגמש - ורק אז להתקדם. משפחות החטופים "קיבלו בתדהמה את ההחלטה", גנץ ואיזנקוט לא עודכנו כלל בהחלטה.

הרמטכ"לים איזנקוט וגנץ בהודעה על ריצה משותפת (צילום: תומר נויברג, פלאש 90)
גדי איזנקוט ובני גנץ | צילום: תומר נויברג, פלאש 90

ההחלטה של נתניהו מגיעה לאחר הפסגה האחרונה בקהיר. הלילה, גורמים שנכחו בשיחות הציגו את התרשמותם והבהירו כי יש מקום להתקדמות. הם ביקשו מנתניהו לאפשר להם "למצות את המהלך" - אבל הוא סירב. גורמים שמעורבים במהלך אומרים שהם "מבינים את הקושי הפוליטי של נתניהו, אבל יש הזדמנות שאסור לפספס", במיוחד שמי שמוביל את המהלך הוא ראש CIA בעצמו. 

בלשכת ראש הממשלה הדגישו לאחר הפרסום כי "בקהיר לא נמסרה לישראל שום הצעה חדשה של החמאס לשחרור חטופינו. ראש הממשלה נתניהו עומד על כך שישראל לא תיכנע לדרישות ההזויות של החמאס". עוד הדגישו כי שינוי בעמדות חמאס יאפשר להתקדם במשא ומתן".

ראש השב"כ רונן בר וראש המוסד דדי ברנע (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
נתניהו לא אפשר לנציגים הישראלים להשתתף מחר בדיונים בקהיר. ראש השב"כ רונן בר וראש המוסד דדי ברנע | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

ההחלטה התקבלה אמש בדיון סגור אצל ראש הממשלה, ללא נוכחתם של השרים גנץ ואיזנקוט. כמו כן, התהליך כולו התנהל ללא דיון מקדים בקבינט המלחמה. גנץ מצדו הביע תרעומת מול נתניהו על כך שהתייעצות התקיימה בלעדיו. גנץ ואיזנקוט נועדו לאחר פרסום החלטת רה"מ. גורמים במחנה הממלכתי טענו כי "חזר לו (לנתניהו) האוויר, הוא מנסה לדחוק אותנו החוצה".

גורם בסביבת גנץ הסביר כי "גנץ ואיזנקוט עודכנו במהלך היממה האחרונה על ידי הגורמים המקצועיים האמונים על נושא החטופים והם מכירים לעומק את השיח שמתנהל. מחר יכונס קבינט ניהול המלחמה ובו יממשו את אחריותם הלאומית בנושא החטופים, כמו גם בשאר האתגרים הניצבים בפני מדינת ישראל".

גם משפחות החטופים סיפרו כי הם "קבלו בתדהמה את ההחלטה לסכל את מו"מ קהיר", לאחר שאמש ביקשו מבר וברנע לא לחזור ללא עסקה. "מסתמן שחלק מחברי הקבינט החליט להקריב את חיי החטופים מבלי להודות בכך", מסרו. "בזמן שצוות המו"מ מקבל מנדט להיות רק מאזין פסיבי, חטופות עוברות אונס אקטיבי. גברים עוברים התעללות מסיבית. אם ראש הממשלה וחלק מחברי הקבינט חושבים להפקיר חטופים למוות בייסורים ובאדישות, הם יפגשו מיליוני ישראלים שמבינים שמחר הם וילדיהם יופקרו שוב על ידי אותם אנשים".

חילוקי דעות בין המשלחת לרה"מ

המחלוקת מובילה לקרע שהולך ומעמיק בין ראש הממשלה נתניהו לבכירי מערכת הביטחון שהביאו את לגיבוש העסקה המוצלחת הקודמת - רונן בר, דדי ברנע וניצן אלון (הממונה על הנושא מטעם צה"ל). אלון החליט אתמול שלא לצאת לקהיר, אחרי שהתברר לו שראש הממשלה הוציא את המשלחת עם מנדט מצומצם מאוד.

נזכיר כי אתמול בלילה עדכנו ברנע, בר וחברי המשלחת את כרה"מ כי לפי התרשמותם - יש פתח לגיבוש עסקה, למרות הקשיים הפוליטיים. אלה המליצו לנתניהו למצות את המהלך ולאפשר להם להשתתף בשיחות גם מחר.

נשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, בהצהרתו (צילום: AP)
בצל הלחץ של ביידן: בישראל התלבטו אם לשלוח נציגים לפסגה בקהיר | צילום: AP

לפי דיווח שפורסם אתמול בוול סטריט ג'ורנל האמריקני מפי גורמים מצריים, הפגישה הסתיימה ללא פריצת דרך. לדברי הגורמים, עדיין יש פערים בין ישראל לחמאס - בין היתר על נושא הפסקת האש והמפתח לשחרור מחבלים עבור כל חטוף. יש להדגיש, כי נציגי חמאס לא השתתפו בפגישה.

בישראל התלבטו אם לשלוח אתמול נציגים לפסגה בקהיר, זאת בצל הלחץ שהפעיל הנשיא ביידן בנושא. לבסוף, נתניהו החליט לאפשר למשלחת הישראלית לנסוע, והורה לנציגים להשתתף בפגישות רק על תקן "מאזינים". הוא גם אסר על חברי המשלחת להציג על שולחן הדיונים את נייר העמדה המעודכן של ישראל, שעליו חתומים ראש המוסד, ראש השב"כ והאלוף ניצן אלון, שעוסק בנושא החטופים.