כבר 5 חודשים שאזרחי עזה עושים דבר אחד: מנסים לשרוד. מחאה המונית נגד חמאס לא באה בחשבון - זה מסוכן מדי. הרוב המכריע לא יכול לברוח למצרים - זה יקר מדי. אז נמלטים דרומה, מתגוררים באחת מערי האוהלים שקמו לעקורים, ומתפללים לטוב. אמש (רביעי), כמה מהפלסטינים שחיים ברצועה שיתפו עם חדשות 12 את מחשבותיהם ותחושותיהם לגבי המצב הקשה. בעשותם זאת - הם מספרים רק חלק מהטרגדיה שנקראת עזה.

ישראל במלחמה - סיקור N12

מצלמת חדשות 12 בעזה
מצלמת חדשות 12 בעזה

"לא נראה לי שחמאס ישלוט ברצועה - היהודים לא יאפשרו את זה"

מוחמד, בן 33 מצפון הרצועה שנמלט לדרומה, הוא אחד מאותה קבוצה גדולה של אנשים שהתראיינו למצלמה של חדשות 12 בעזה. את הדברים שהוא אמר, ספק אם היה מעז להשמיע עד לפני כמה חודשים: "מי שאחראי לזה הוא חמאס, הוא זה שתקף. נכון, היהודים מאיימים, אבל מה שקרה זה שאנחנו הובסנו. כמה שהיהודים חטפו - אנחנו חטפנו יותר. אנחנו לא יודעים מי יהיה בשלטון, אבל מעדיפים רק את ממשלת אבו מאזן, לא רוצים שתהיה ממשלה אחרת".

שום דבר לא מובן מאליו באמירות האלו. באומץ מול המצלמה, תושבי הרצועה סיפרו לנו על העדפות פוליטיות שונות מאלו של 17 השנים האחרונות. "אבו מאזן או מוחמד אשתייה, לא נראה לי שחמאס - היהודים לא יאפשרו את זה", ענה אחד מהם כשנשאל מי לדעתו ישלוט ברצועה ביום שאחרי. לראשונה הם מדמיינים מציאות ללא שלטון חמאס, אולי כי המצב קשה מנשוא וכי התחושה היא שאין כבר מה להפסיד - כי לדעתם המתקפה הבאה מעבר לפינה. "אנחנו מניחים שפלישה לרפיח עשויה להתחיל בכל רגע", אמרה עזתית אחרת.

ובינתיים בעיר הדרומית, מצטופפים על פי הפרסומים כ-1.3 מיליון בני אדם. מערכת החינוך בעזה לא פועלת כבר 5 חודשים, ובמחנות העקורים מתארגנות יוזמות מקומיות להעסיק את הילדים - השגרה לא קיימת. באופן כללי, עסוקים בעזה לאורך מרבית שעות היממה בדבר אחד - לנסות ולהשיג מים ומזון. עם זאת, חיי היום-יום בדרום הרצועה משתקפים יפה ברשתות החברתיות, שמאפשרות הצצה לחיים האמיתיים ברצועה. אלה לצד אלה נמצאים, מי שמנסים לייצר קצת כסף לצד רבים שמתנדבים בחלוקת מזון וציוד, שנכנסים דרך רפיח.

מצלמת חדשות 12 בעזה
מוחמד בן ה-33 בשיחה עם מצלמת חדשות 12 ברצועה

"זו חזרה על השואה שביצע אדולף היטלר"

שוב ושוב גם עולים סרטונים של תלונות על יוקר המחיה והמחירים שמשתוללים: אריזת חיתולים ב-75 דולר או ג'ריקן שמן ב-120 שקלים. "כאילו יש לנו בעזה מפעל לייצור דולרים", זעק אחד בהם בסרטון מהרצועה. ישנם גם סוחרים שמנצלים את המצב כדי להעלות מחירים בשוק השחור. רק השבוע נודע לחדשות 12 שמחירה של קופסת סיגריות זרה הוא 225 שקלים, ומחיר סיגריה בודדת - 17 שקלים. בשבוע שעבר הקימה חמאס ועדות של פעיליה חמושים באלות, שמסתובבים ומפקחים על המחירים - תוצאה של זעקה ציבורית שעולה בעזה. זהו אותו חמאס שכאמור גונב חלק גדול מהסחורה שנכנסת לרצועה ומחלק אותה לאנשיו.

חמאס הוא המבריח הראשי תחת שמות של ארגוני צדקה - הוא מונע את הסיוע ומחלק אותו ביניהם. הדבר המדהים הוא - שגם כעת, רבים בעזה לא עושים את החיבור בין המלחמה שהרסה את הרצועה ואת חייהם, לבין הפשעים נגד האנושות שביצע ארגון הטרור ב-7 באוקטובר. זו אותה עזה שבניה, אנשי חמאס, הם אלו שהביאו במו ידם את המוות וההרס על עצמם ועל עמם. אחד מהעזתים סיפר: "על פי השריעה המוסלמית ויסודות ההלכה, המעשים שחמאס עשה אסורים מבחינה דתית. אסור להרוג אזרחים, בין אם מדובר בישראלים, בפלסטינים או בכל אחד אחר - מכל סיבה שהיא. זו חזרה על השואה שביצע אדולף היטלר - וזה אסון של ממש. אנחנו מקווים שזה לא יחזור על עצמו לעולם".

גם הפגנות מחאה מתקיימות מעת לעת. לעתים, נשים וילדים נשלחים לחזית כדי לרכך את תגובת חמאס ומבקשים לחזור לצפון הרצועה. "אנשים מקללים אותם בגלל המצב הקטסטרופלי שהם יצרו", סיפר אחד מהעזתים על המחאות נגד חמאס. "רוב האנשים חושבים שסינוואר הוא האשם באסון הזה, הוא נחשב אצלם סיוט - הוא הסיבה לסבל ולטרגדיה שלהם".

מצלמת חדשות 12 בעזה
מצלמת חדשות 12 בעזה

"מה העניין שלנו באזרחים שנחטפו?"

כבר חודשים שעזה מפנטזת על דבר אחד: אם לא להגר, אז לפחות שהמלחמה תסתיים. אלא שבדרך גם כאן מבינים שיש מכשול משמעותי, החטופים שחמאס מתעקש להשאיר אצלו. מוחמד בן ה-33 שיתף בנושא: "היום אנחנו כבר לא רוצים את אבו מאזן ולא רוצים את חמאס, אנחנו רוצים מישהו אמין שידאג לעם. אנחנו רוצים חופש, לא רוצים כל 3-4 חודשים מלחמה - התעייפנו. לא בנינו לעצמנו עתיד - הנה, בן אדם כבר בן 33, ומה הוא עשה בעולם הזה? כל היום שלו עובר במלחמות".

עזתי אחר התייחס לסיום המלחמה: "המלחמה לא יכולה להסתיים ללא השבת החטופים וחיסול שלטון חמאס. התושבים מעוניינים באותה מטרה - מה העניין שלנו באזרחים שנחטפו, ובכלל? מה אנחנו מרוויחים מזה? נניח שישחררו אסירים תמורת החטופים, הרי האסירים האלה יחזרו ויעשו שוב את אותם מעשים, אז מה הסוף של זה? די, תגמרו את הסיפור ותחזירו את החטופים".