תרופות שהיו אמורות להגיע לחטופים, עם שמותיהם ותמונותיהם, נחשפו לראשונה בתיעוד שפרסם צה"ל. אמש (ראשון) פרסמנו ב"מהדורה המרכזית" פרטים חדשים על העברת התרופות לעזה - משלב הרעיון ועד שלב הביצוע. 

השלבים הראשונים

המהלך התחיל כבר ב-8 באוקטובר, יום אחרי מתקפת הפתע, כשאנשי ניר עוז פתחו קבוצת וואטסאפ ייעודית לנושא להעברת התרופות. הם גיבשו רשימת תרופות לחולים הכרוניים ומשם אט-אט לכל החטופים.

כבר ב-10 באוקטובר הועברה רשימה ראשונית לגורמים רפואיים ברצועה. עוד לפני המשלוח עצמו, כדי לעדכן את הצד השני מי זקוק למה. בדיעבד היו תרופות במנהרות, וייתכן שבעקבות הרשימה הזאת. ארבעה בתי חולים בארץ סייעו בגיבוש רשימת התרופות והצרכים של כל חטוף - כל זאת נעשה מאחורי הקלעים ובחשאיות מוחלטת.

פעילות הכוחות בבית החולים ואיתור ארגזי התרופות (צילום: דובר צה"ל)
פעילות הכוחות בבית החולים ואיתור ארגזי התרופות | צילום: דובר צה"ל

הרכישה

הרכישה בוצעה בגרמניה, מדינה אירופית נוספת הייתה מעורבת - רומניה. המשפחות רתמו את נציגי האיחוד האירופי למשימה. משרד החוץ עודכן, אבל לא היה מעורב אקטיבית בהעברת התרופות;

המשלוחים

המשלוח הראשון נכנס באמצע נובמבר, המשלוח השני נכנס בסוף דצמבר. המשלוחים עברו באמצעות מטוסי הסיוע ההומניטרי של האיחוד האירופי, אלו שנחתו באל-עריש ומשם הוכנסו לרצועה.

משלוחי התרופות לחטופים מטעם המשפחות
משלוחי התרופות לחטופים מטעם המשפחות
משלוחי התרופות לחטופים מטעם המשפחות
משלוחי התרופות לחטופים מטעם המשפחות
משלוחי התרופות לחטופים מטעם המשפחות
משלוחי התרופות לחטופים מטעם המשפחות

במטרה להדגיש את האלמנט ההומניטרי, הועברו תרופות ומכשירי דיאליזה לילדים פלסטינים וניתנה התחייבות שלא יעבור שום פרט שאינו תרופה.

צה"ל עובד כרגע כדי להשוות בין מה שהמשפחות הכניסו לבין מה שהוא מצא - כדי לדעת אם בכל זאת הגיעו תרופות לחטופים. כפי שפרסמנו לראשונה ב-N12, ארגז נוסף שנמצא היה עם חותמת צרפתית - כלומר הגיע במשלוח המדובר של קטאר וצרפת. הוא נמצא סגור, מה שמעיד על כך שלא הגיע לחטופים, למרות ההתחייבות הקטארית והצרפתית לעשות הכול לשם כך - ולקבל אפילו הוכחה מצולמת מחמאס.

פעילות כוחות צה״ל במרחב בית החולים ״נאצר״ (צילום: דובר צה"ל)
פעילות כוחות צה״ל במרחב בית החולים ״נאצר״ | צילום: דובר צה"ל

"חמאס ניסו לטשטש את הראיות ולהוריד את המדבקות, אבל רואים את הכיתוב בעברית. יש כאן תרופות מצילות חיים שפשוט לא הגיעו לחטופים", הצהיר סרן א', קצין האג"ם של יחידת מגלן. בתיעוד שפרסם צה"ל נראות תרופות שמיועדות לחטופים, שחלקם כבר שוחררו - תמר מצגר, עדה שגיא, חנה קציר, יפה אדר ולואיס הר שחולץ בשבוע שעבר - ולחטופים שעדיין שבויים, בהם חיים פרי ועודד ליפשיץ.

בצה"ל מבהירים כי לא נעשה שום שימוש בתרופות, שנמצאו בתוך בית המרקחת במחלקת הדיאליזה של בית החולים. "נעצרו מאות מחבלים וחשודים נוספים בטרור שהסתתרו בבית החולים, וחלקם התחזו לצוות רפואי", ציינו בצה"ל. "בין העצורים ישנם מחבלים שהשתתפו בטבח בשבעה באוקטובר, בעלי קשר לחוטפים ופעילים משמעותיים בארגון הטרור חמאס". 

אמצעי לחימה רבים אותרו בבית החולים, בפעילות של לוחמי עוצבת הקומנדו, שייטת 13 כוחות שב"כ וכוחות מיוחדים נוספים הפועלים תחת אוגדה 98. "טרם הכניסה למתחם בית החולים הכוחות נלחמו במרחב בקרבות מורכבים, שכללו קרבות פנים מול פנים, התבצרויות של מחבלים וירי רקטי לעברם מתוך מתחם בית החולים", ציינו בצה"ל. חלק מאמצעי הלחימה אותרו בתוך רכב ששימש את מחבלי חמאס לביצוע המתקפה ב-7.10.