גורמים המעורבים במו"מ בנושא הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה אומרים שהפערים בין המדינות עדיין גדולים - וכי מדובר בהסכם שייקח "חודשים" להשיג אותו, כך פורסם אמש (חמישי) במהדורה המרכזית. עוד אומרים הגורמים שישראל סומכת על האמריקנים שלא יאפשרו העשרת אורניום בסעודיה ושלא תהיה העברת שטחים מישראל לפלסטינים.

במקביל, המאמצים לקידום הנורמליזציה נמשכים וראש הממשלה עדכן את שר הביטחון ואת הרמטכ"ל בכל הפרטים הידועים בשעה זו בנוגע למגעים. גם ראש המוסד ואנשי הוועדה לאנרגיה אטומית מעורבים ומנתחים את הפרטים כדי לגבש עמדה ישראלית. כעת המאמץ הישראלי מתרכז בשכנוע הממשל בארה"ב לממש ברית הגנה אמריקנית-סעודית שעשויה לרכך את הדרישה הסעודית להעשרת אורניום על אדמתם. 

היתרונות בנורמליזציה עם סעודיה

בראש ובראשונה, במישור המדיני והביטחוני, נורמליזציה תפיג כמעט באופן אוטומטי את המתיחות והעוינות באזור, כולל במידה לא מבוטלת בהר הבית. בנוסף על כך, "חותמת כשרות" סעודית על ישראל עשויה להוביל לשובל של מדינות נוספות שיכוננו יחסים עם ירושלים, בהן מלזיה ואינדונזיה שמהוות שתי דוגמאות אפשריות.

מעבר לכך, ההסכם שמתגבש יביא לחלוקה ברורה של "אויבים" ו"בעלי ברית" - ספציפית מול משטר האייתולות של איראן. שכן, הוא מייצר גם הזדמנות תקדימית מול האמריקנים לייצר ברית הגנה נקודתית ומשמעותית נגד איראן בלבד, כזו ששומרת על חופש הפעולה של ישראל. תחת הסכמים ביטחוניים, תתאפשר נוכחות גורמי ביטחון בסעודיה, דבר בעל חשיבות מודיעינית ומבצעית יוצאת דופן.

פגישת נתניהו וביידן (צילום: אבי אוחיון, לע"מ)
סעודיה על השולחן: פגישת נתניהו-ביידן | צילום: אבי אוחיון, לע"מ

נקודה חשובה נוספת היא שהסכם כזה יקבע את ההבנה שהסכסוך הישראלי-פלסטיני הוא לא תנאי בל יעבור לכינון הסכמים בין העולם הערבי לישראל, כפי שנגרס בעבר.

ולא רק במישור המדיני-ביטחוני, אלא גם במישור הכלכלי יש להסכם נורמליזציה עם סעודיה תמורות משמעותיות. ההסכם יהווה קפיצת מדרגה ביחסים הכלכליים-מסחריים של כל המדינות המתונות במרחב עם ישראל, בטח מול אלו שכבר חתומות על הסכמי אברהם.

מעבר לכך, ההסכם עשוי להגדיל את ההשקעות בישראל, בטח בהייטק, ולהביא לגידול בהיקף התעשיות הביטחוניות, לצד שיתופי פעולה בתחומים כמו אנרגיה, מים ותיירות. כל אלה הם רשימה חלקית בלבד של הזדמנויות - אבל יש גם סיכונים.

חיילי וקציני צבא אירן מצדיעים מול המנהיג חמינאי (צילום: AP)
בין היתרונות: ברית הגנה ברורה מול איראן | צילום: AP

נורמליזציה עם סעודיה - סיקור N12:

המחירים להסכם נורמליזציה עם סעודיה

לצד האינטרס הישראלי הגדול כמובן בהסכם עם סעודיה, ישראל תיאלץ לשלם מחיר, שיש מי שכבר מגדירים אותו - יקר מדי. הנושא הבולט ביותר הוא האישור הישראלי לפרויקט הגרעין הסעודי שעליו דווח בהרחבה.

על הנייר, מדובר בפרויקט אזרחי בלבד, שבמסגרתו סעודיה אמורה לקבל יכולת העשרת אורניום עצמאית - מה שיעמיד אותה בנקודת מוצא מצוינת בעתיד במידה שתרצה להסב זאת לפרויקט צבאי. במילים אחרות - סעודיה רוכשת את הכלים להיכנס למועדון הגרעין.

מצב הגרעין במזרח התיכון (צילום: google maps)
אחת הסכנות: מירוץ חימוש גרעיני | צילום: google maps

אותה יכולת גרעינית סעודית עלולה להאיץ מירוץ חימוש גרעיני עם המדינות שמסביב, בהן מצרים וטורקיה למשל. והכל, יש לזכור - עם חותמת כשרות ישראלית.

אבל עוד לפני הגרעין ישנן דאגות אחרות בפן הביטחוני. כבר שנים שישראל מקבלת מהאמריקנים מערכות נשק מתקדמות ואיכותיות, שמקנות לה "מעמד מיוחד" באזור שמציב אותה מעל כולם. אלא שאם ההסכם ייחתם, ישראל תתבקש להסכים לכך שארצות הברית תמכור מערכות נשק מתקדמות גם לסעודים. בין הנשקים שעלולים להגיע לידי ריאד נמצא למשל מטוס האף 35 לדוגמה. במקרה זה, צה"ל עלול לאבד את הבכורה אליה הוא זוכה מול מדינה ערבית גדולה ושכנה.