התופעה החדשה שמטרידה את מערכת הביטחון: בגזרת הגבול בין ישראל לירדן, גבול שאינו בנוי, ההסתננות היא חלק מהאתגרים המבצעיים של צה"ל, האחראי לגזרה. בתקופה האחרונה חלה עלייה במספר מהגרי עבודה שחוצים את הגבול ברגל, לצד הברחות פליליות של סמים ונשק. בשנה האחרונה 200 מהגרי עבודה נתפסו מסתננים לתוך ישראל.

מבקשי העבודה שמגיעים לגבול הירדני הם מאוזבקיסטן, סרי לנקה ואוגנדה, אך רובם ממוצא טורקי או גיאורגי. עד 2013 הגבול עם מצרים לא היה בנוי והם היו מגיעים משם. השלמת המכשול, לצד העובדה שישראל לא נתנה להם מעמד -  בלמה את הגעתם באופן מוחלט. כעת ניתן להבחין בשינוי מגמה, עם כניסה בלתי חוקית דרך הגבול הירדני.

גבול מצרים. ארכיון (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
גבול ישראל ירדן, ארכיון | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

בגבול הירדני אין נקודת כניסה ספציפית שדרכה ניתן להיכנס לישראל, זה קורה לכל אורך הגבול בין המדינות. מבריחי המהגרים נותנים להם נקודת ציון בתוך גבולות ישראל, כמו אנטנה סלולרית, והם צועדים לתוך שטח המדינה.

הסתננויות דרך הגבול הירדני לא מתרחשות בכמות גדולה במיוחד, אך גם גל ההגירה הגדול מאפריקה - שבשיאו הגיעו לישראל אלפי אנשים, התחיל בטפטופים. 65 אלף מהגרים בסך הכול הסתננו לישראל בפרק זמן של 7 שנים.

נווה שאנן (צילום: עודד קרני)
נווה שאנן, ארכיון | צילום: עודד קרני

 

במחקר של המרכז למדיניות הגירה ישראלית פורסמו עדויות של מבקשי עבודה מסודאן שמכולן עולה כי הם הגיעו לישראל על מנת למצוא עבודה לאחר שחיו תקופה מסוימת בירדן, וחלקם אף קיבלן שם מעמד מטעם נציבות האו"ם לפליטים. ''הגעתי לישראל עם בעלי, שלושת הילדים, אח שלי ובן דוד של בעלי", סיפרה אחת הנשים שהסתננה מירדן לישראל. "עברתי שם מעט, אבל הייתי הרבה בבית. הגענו לפה על מנת לחפש עבודה כי לא הרווחנו שם מספיק, לא קיבלנו שם סף כדי לחיות''.

עוד עולה מהעדויות של מבקשי העבודה כי מדובר ברשתות הברחה בין-לאומיות, שמתחילות באנשי קשר במדינת המוצא ועד להסעה מסודרת מהגבול למקומות העבודה בתוך ישראל, לעתים "מתחת לאף" של חיילי צה"ל. המסתננים מוכנים לשלם למבריחים סכומי עתק, בין 3,000 ל-10,000 דולר כדי להסתנן לישראל.

יונתן יעקובוביץ מהמרכז למדיניות הגירה ישראלית
יונתן יעקובוביץ מהמרכז למדיניות הגירה ישראלית

יונתן יעקובוביץ', מהמרכז למדיניות הגירה ישראלית, מסר בתגובה: "אין חכם כבעל הניסיון ומדינת ישראל כבר למדה על בשרה ובשרם של תושבי דרום תל אביב כי מרגע שמתחילה הסתננות, היא תלך ותתרחב כמו כדור שלג, אם לא יעשו מאמצים משמעותיים לבלום אותה. ככל שהמדינה תפעל יותר מהר, כך המשאבים שידרשו לעשות זאת והנזק למדינה יהיו קטנים יותר. על הממשלה לקדם במהירות הסכמים נוספים עם מדינות שלישיות בטוחות, לחוקק חוק פיקדון מתוקן ולהקים מחדש מתקן שהייה למסתננים חדשים. לפני שיהיה מאוחר מדי".