צה"ל יצא הלילה (בין ראשון לשני) למבצע במרחב ג'נין, אלא ש-14 קילומטר בלבד מפרידים בין מחנה הפליטים, שנחשב לשני בגודלו בגדה, לבין קיבוץ יזרעאל שבצפון. מרחק קצר, לכאורה, אך מה שמתרחש ב"עיר המקלט לטרור" - רחוק מאיתנו שנות אור. המחזה שבו נראים חמושים יורים לעיני כל, מקיימים מפגני כוח, מבצעים מארבים לכוחות הביטחון ומשמיעים קריאות תיגר נגד צה"ל או הרשות הפלסטינית, הפך בשנים האחרונות לאירוע שבשגרה במחנה הפליטים ג'נין.

יותר מ-20 שנה מאז מבצע חומת מגן, שבמהלכו הפך מחנה הפליטים ג'נין לסמל ההתנגדות, מה שמתרחש במעוז הטרור - מהווה גם כיום כאב ראש של ממש עבור מערכת הביטחון. אחוז האבטלה במחנה שהפך לאקס-טריטוריה עומד על 35%, העוני גדל וחלק לא מבוטל מהצעירים מיואשים, חשים שאין להם עתיד - וכך הם מוצאים את עצמם מדרדרים לפעולות טרור. על פי נתוני צה"ל, מתחילת השנה יצאו לפחות 50 פיגועי ירי בידי מחבלים שיצאו מאזור ג'נין.

אווירת הטרור בג'נין לא רק מעוררת דאגה בקרב גורמי הביטחון הישראליים, אלא לא פחות מסוכנת בעבור הרשות הפלסטינית שנחלשת יותר ויותר. הוואקום השלטוני הזה גורם לעוד גורמי טרור להרים ראש ולמלא את החלל שנוצר. הצעירים הפלסטיניים חוברים לכנופיות טרור, מבריחי כלי נשק בלתי חוקיים ונופלים לתופעות הרסניות כמו גניבות וסחר בסמים.

 ארגוני הטרור שפועלים בג'נין הגבירו בתקופה האחרונה את הניסיונות להתעצם ולהוציא לפועל פיגועים ברחבי יהודה ושומרון ובעורף ישראל. מתחילת שנת 2023, העבירו חמאס והג'יהאד האיסלאמי מילוני שקלים לג'נין - בניסיון להבעיר את איו"ש ובה בעת, להשאיר את עזה שקטה. אולם, התנזים של הפתח, הג'יהאד האיסלאמי והחמאס עשו ביניהם לאחרונה מעין "שלום בית", וכך המירוץ לייצוא טרור מתעצם והופך למאתגר יותר מבחינת ישראל.

אמצעים המשמשים את פעילי הטרור שנתפסו במחנה הפליטים (צילום: דובר צה"ל)
אמצעים המשמשים את פעילי הטרור שנתפסו במחנה הפליטים בג’נין | צילום: דובר צה"ל
אמצעים המשמשים את פעילי הטרור שנתפסו במחנה הפליטים (צילום: דובר צה"ל)
אמצעים המשמשים את פעילי הטרור שנתפסו במחנה הפליטים בג’נין | צילום: דובר צה"ל

על פי צה"ל, כ-25% מהאוכלוסייה בג'נין מזוהה עם הג'יהאד האיסלאמי - שאפילו מתמחר את הפעולה. עבור ירי מדויק לעבר כוחות צה"ל והתנקשויות עם כוחותינו משלם הג'יהאד האיסלאמי לצעירים מענק בסך 300 דולר ללילה, ובמקרה שזה מסתכם בירי מרחוק או במופעי ירי - הם לא ייצאו מופסדים ויקבלו מארגון הטרור סכום בהיקף של 100 דולר. מבחינת אותם צעירים, אין להם מה להפסיד ועבור הג'יהאד האיסלאמי - זו שעת כושר שניכר שהוא יודע לנצל.

נראה כי מבצע "בית וגן" שנפתח בתקיפה אווירית של צה"ל בלב העיר ג'נין, הפתיע את קיני הטרור של ג'נין שהתכוננו במשך זמן רב לפעולה של צה"ל עם מטעני חבלה ומכשולים אחרים - וספגו מכה קשה. חילופי האש נמשכים גם בשעות הצוהריים, ברשתות הפלסטיניות מפרסמים תמונות שמציגות את הנזק מהתקיפות ומשרד הבריאות הפלסטיני דיווח על 7 הרוגים בג'נין.

 

 

 

במקביל, מכונת ההסתה של חמאס מנצלת את הרשתות החברתיות, כדי להגביר את גובה הלהבות ומנסה לעודד את הפלסטינים להוציא פיגועים בישראל, בעקבות הפעילות של צה"ל במחנה הפליטים ג'נין. ראש הלשכה המדינית של חמאס, אסמאעיל הניה, קרא הלילה לעם הפלסטיני "לעמוד לצד ג'נין ולהגן על אנשיה, כדי לסכל את תוכנית האויב". לטענתו, "הדם שנשפך על אדמת ג'נין יקבע את הנרטיב של השלב הבא. עמנו וההתנגדות בכל מקום יודעים להגיב על התוקפנות הברברית הזו".

בתוך כך, ברמאללה, בשכם, ביריחו ובערים פלסטיניות נוספות לא עוצרים מלכת והשגרה נמשכת ככל שניתן, למרות האירועים בג'נין. תושבי מחנה הפליטים ג'נין מאוכזבים לנוכח התמונות האלו ומותחים ביקורת נגד הרשות הפלסטינית והתושבים. הם מאוכזבים מחוסר התמיכה בשטח במהלך העימותים עם כוחות הביטחון וייחלו לראות סולידריות גדולה יותר - ולא רק צעדות זעם שהתקיימו בשעות הלילה.

"אני פונה למנגנוני הביטחון, לא לחכות לפקודות מאף אחד ולהגן על מחנה הפליטים ג'נין, שמגן על כבודה של פלסטין", אמר ג'מאל חויל, בכיר פת"ח במחנה הפליטים ג'נין. נכון לשעה זו, מנגנוני הביטחון הפלסטיניים טרם הגיבו על האירועים הלילה בג'נין ומסתמן, כי הם כעת מחוץ לתמונה - ונערכים לקראת אירועים פנים-גזרתיים שעלולים לפרוץ בהמשך.

בזמן שבמערכת הביטחון ממשיכים ב"כיסוח הדשא" במחנה הפליטים ג'נין, בסיכול תשתיות טרור ובפגיעה במחבלים - מקנן החשש מכך שהמבצע הזה עלול לזלוג גם לעזה או לערים אחרות ברחבי יהודה ושומרון, השעות הקרובות קריטיות. ארגוני הטרור בעזה העבירו מסר לגורמים הבין-לאומיים שלפיו אם ישראל לא תעצור את המבצע בג'נין - ההסלמה תתרחב, ואיימו ברשת אל-ג'זירה כי הם יגיבו "באופן ובמקום המתאימים".