הגרעין, החשש - והביקורת: ביום רביעי ייפגשו בשולי עצרת האו"ם ראש הממשלה נתניהו ונשיא ארצות הברית ג'ו ביידן, ואחד הנושאים המרכזיים שיעלו בפגישה, אם לא המרכזי והחשוב ביותר שבהם הוא תהליך הנורמליזציה עם סעודיה. אלא שאמש (שני) דיווחנו ב"מהדורה המרכזית" שנתניהו עזב את הארץ מבלי שקיים דיון מסודר עם בכירי מערכת הביטחון הישראלית סביב התנאי הסעודי לאישור תוכנית גרעין אזרחי, שכוללת העשרת אורניום עצמאית.

עוד חוששים במערכת הביטחון כי ראש הממשלה לא ישתף את הגורמים הרלוונטיים בפרטי ההסכם. במערכת הביטחון מאוד לא מרוצים ומותחים ביקורת על המהלך הזה של ראש הממשלה, שלא כינס את צה"ל, השב"כ המוסד והוועדה לאנרגיה אטומית כדי לדון בכל ההשלכות האפשריות – על אף שהיה אמור.

בעקבות פנייה שהתקבלה במשרדו, ראש המל"ל צחי הנגבי פרסם הבהרה לפיה כל הגורמים הרלוונטיים יהיו מעורבים. "כלל הגורמים מעורבים בתהליכי חשיבה ומתקיימת עבודת מטה בין-ארגונית סדורה. בבוא עת קבלת ההחלטות, כולם יהוו חלק מהתהליך", כתב הנגבי.

בנימין נתניהו, ג׳ו ביידן (צילום: פלאש 90 ו AP)
ראש הממשלה לא גיבש עמדה ישראלית מסודרת על הדרישה הסעודית להעשרת אורניום. ביידן ונתניהו | צילום: פלאש 90 ו AP

בצל ההכחשה האמריקנית את הדיווח שלפיו השיחות הוקפאו, גורמים שבקיאים בפרטים מצביעים על חשש כבד מכך שלא תוצג עמדה ישראלית מגובשת בנושא, כשרה"מ ישמע על ההבנות עם סעודיה מהנשיא בפגישתם המשותפת.

נשאלת השאלה אם נתניהו, בשם הרצון להביא שלום עם הסעודים, יפגע באינטרס ביטחוני ישראלי עליון ויאפשר העשרת גרעין עצמאית – מהלך שכל הבכירים מתנגדים לו. גם ראש הממשלה, לפי מה שהוא אומר לאנשיו בשיחות סגורות, לא ייתן אור ירוק לצעד כזה.

שתיים מהסוגיות שיעלו בפגישת נתניהו- ביידן

  • הנורמליזציה עם סעודיה - אולי העניין העיקרי ביותר שניצב בפני ארה"ב וישראל וליבת הדיון בין האישים, זאת על רקע דיווח על התקררות במגעים.

  • הסוגיה הפלסטינית - כפי שדווח השבוע במהדורה, האמריקנים מאוכזבים מאוד שישראל לא מעבירה את כל ההקלות לפלסטינים, שמטרתן למנוע את קריסת הרש"פ.
תוכנית הגרעין הסעודית (צילום: ap, 123RF, פלאש 90)
ראש הממשלה נתניהו ומוחמד בן סלמאן על רקע מתקן גרעין | צילום: ap, 123RF, פלאש 90

בתוך כך, שר החוץ הסעודי פייסל בן פרחאן אמר הערב בריאיון לטלוויזיה הממלכתית הסעודית כי "אין פתרון לסכסוך הישראלי פלסטיני בלי מדינה פלסטינית עצמאית". לדבריו של בן פרחאן, פתרון 2 המדינות "חייב לחזור לראש סדר העדיפויות".