בזמן שהממשלה ממשיכה לקדם את חוקי המהפכה המשפטית, נשמעים עוד ועוד איומים מצד לוחמי מילואים, חלקם מיחידות מובחרות על אי התייצבות לשירות. חלק מאנשי המילואים מאיימים שלא יגיעו באופן מיידי, בעוד מספר גדול יותר מתוכם, מכוונים לזמן שבו צפוי החוק לצמצום עילת הסבירות לעבור בקריאה שנייה ושלישית בכנסת - כלומר ביום שני הקרוב. שוחחנו עם מספר קצינים ומפקדים ביחידות לוחמות, שתיארו את המורכבות שנוצרה לראשונה בתולדות הצבא, את המשמעויות וההנחיות המפורשות שקיבלו כיצד להתמודד עם התופעה.

מפקד צוות של יחידת מילואים מיוחדת הודה שבקרב לוחמיו קיים שיח ער מאוד בנושא. "בקבוצה של המילואימניקים שלנו היו שני חיילים שהודיעו שהם לא רוצים להתייצב למילואים", סיפר. על המסר שהעביר לחילייו אמר: "אמרתי להם שמותר לדבר ולהתבטא, אבל אסור להגיע למצב שלא מגיעים למילואים". כשנשאל מדוע זה מה שבחר לומר לפקודיו הודה כי הוא חושש: "אסור לשלול מהמדינה את הכוח שלה, וזה נורא בעייני שהגענו למקום הזה - וזה גם מה שאמרתי לחיילים שלי".

המחאה ואיומי הסרבנות - סיקור N12:

קצין מילואים ביחידה אחרת של לוחמים, דווקא סיפר שהקולות שהוא שמע עד כה על אי התייצבות הם "בודדים". ההנחיות שהוא וחבריו לסגל הפיקודי קיבלו לדבריו הן באופן כללי לא להתייחס לאיומי סרבנות - אלא רק לאי התייצבות בפועל. "מי שלא יתייצב יטופל משמעתית", אמר נחרצות והוסיף: "אם חייל יתקשר אליי ויספר שהוא מתלבט אם להתייצב המסר שלי יהיה ברור - כל מי שקיבל צו מחוייב להתייצב". עוד סיפר הקצין, כי "הובהר מלמעלה" שלחיילי מילואים אסור להשתמש בתיאור התפקיד שלהם, הדרגה וסמלי היחידה בפעילויות מחאה כמו עצומות ומכתבים.

קצין של לוחמי מילואים בגדוד שריון, נשמע חושש ושיתף שזה מגיע לאחר שקצין בכיר בחטיבה אליה הוא שייך, הודיע לחבריו כי"ישים את המפתחות אם החקיקה תימשך". מעבר לאיום הקצין הבכיר, גם מצד חייליו עולים קולות לא מעטים על אי התייצבות. "יש הרבה רחש בחש מצד חיילים שאומרים למפקדים שלהם - אם החקיקה עוברת אנחנו לא מגיעים".

איך כמפקדים אתם מתמודדים עם התופעה?

"בעיקר מנסים להגיד להם להשאיר את הפוליטיקה מחוץ לצבא כדי לנסות לדחות את הקץ", אמר וסיפר כי נתקל גם בתומכי הרפורמה שחוסרים ואומרים שימשיכו להגיע למילואים באופן רגיל. על האווירה שזה מייצר ביחידה שבה מתקיים שיח בנושא כה רגיש אמר: "יש גם ויכוחים פוליטיים בין קצינים, ואנחנו מנסים להרגיע כדי לשמור על החברות".

לוחמי צה"ל (צילום: דובר צה"ל, חדשות)
"מנסים לשמור את השיח בחוץ כדי לשמחור על החברות" | צילום: דובר צה"ל, חדשות

קצין בגדוד מילואים סיפר שכל השבועות האחרונים הם סביב נושא החקיקה ואי ההתייצבות. "היו כמה חיילים שהודיעו מראש במהלך החודש האחרון שהם לא מגיעים כמחאה נגד המהפכה המשפטית", אמר. בדומה לשאר המפקדים איתם שוחחנו, גם הועא שיתף כי הגישה שננקטה היא חד משמעית: "הסברנו לאותם חיילים שאנחנו חלק מהמדינה הזו והשירות בצה"ל הוא חובה - לכן הם צריכים להגיע". לבסוף הרגיע: "כולם התייצבו".

_OBJ

על הדרישות מצד המפקדים איך להתמודד, סיפר לנו מש"ק בכיר בגדוד מילואים:"ההנחיות שקיבלנו מלמעלה היו  אפס סבלנות - לא לתת בכלל במה או אפשרות לפתח שיח כזה".

ויצא לך עדיין להיתקל בלוחם שהודיע כי לא יתייצב?

"היה לפחות מקרה אחד שאני יודע על חייל שהביע רצון לסרב, ומצאו דרך לשחרר אותו מסיבה אחרת כי כולנו מאמינים שזה זמני וחבל ליצר קונפליקט כשלא חייבים. בפועל, החיילים בגדוד מחזיקים במגוון דעות אבל מבינים שצה"ל הוא מחוץ לתחום והמפקדים מדגישים את זה בכל הזדמנות רלוונטית".