התנצלות רשמית: דובר צה"ל תת אלוף דניאל הגרי התנצל אמש (חמישי) במהלך ריאיון לרשת CNN על הרג עיתונאית אל-ג'זירה שירין אבו עאקלה, שנורתה למוות לפני כשנה בדיוק בזמן שסיקרה את פעילות צה"ל במבצע "שובר גלים" במחנה הפליטים ג'נין.

מות העיתונאית שירין אבו עאקלה - סיקור N12

"זאת הזדמנות עבורי לומר שאנחנו מאוד מצטערים על מותה של שירין אבו עאקלה", אמר הגרי בריאיון לתוכנית 'Connect the World' ב-CNN. "היא הייתה עיתונאית מאוד מכובדת. בישראל רואים חשיבות בדמוקרטיה, ובדמוקרטיה יש ערך גבוה לעיתונות חופשית. אנחנו רוצים שעיתונאים ירגישו בטוחים בישראל, במיוחד בזמן מלחמה – גם אם הם מבקרים אותנו".

לפי תוצאות התחקיר שערך צה"ל, העיתונאית נהרגה "בסבירות גבוהה" מאש צה"ל. עם זאת, לא ניתן לקבוע את מקור האש באופן חד משמעי. "צה"ל פועל לאפשר סיקור עיתונאי וחופש עיתונות", אמר הרמטכ"ל לשעבר אביב כוכבי עם קבלת מסקנות התחקיר.

הלוייתה שירין אבו עאקלה (צילום: רויטרס)
הלוייתה של שירין אבו עאקלה | צילום: רויטרס

בדובר צה"ל הבהירו עם פרסום התחקיר כי אם אכן הירי הקטלני התבצע ע"י חיילי צה"ל - הוא נעשה בשוגג וכוון לעבר מי שזוהו כחמושים פלסטינים שירו "ירי מסיבי, חסר הבחנה ומסכן חיים". בצבא גם הדגישו כי האפשרות שהעיתונאית נהרגה מאש הפלסטינים נותרה בעינה. הפרקליטה הצבאית קבעה שאין חשד לעבירה פלילית שמצדיק פתיחת חקירה במצ"ח.

ארצות הברית עדכנה את ישראל בחודש נובמבר בכך שהבולשת הפדרלית, ה-FBI, תחקור את הפרשה. בתגובה, שר הביטחון דאז בני גנץ אמר: "ההחלטה של משרד המשפטים האמריקני לחקור את מותה המצער של שירין אבו עאקלה היא טעות קשה. צה"ל ביצע חקירה עצמאית ומקצועית, שהוצגה לאמריקנים ששותפו בפרטים. הבהרתי לנציגי האמריקנים שאנו עומדים מאחורי חיילי צה"ל, שלא נשתף פעולה עם אף חקירה חיצונית, ולא נאפשר התערבות בענייניה הפנימיים של ישראל".

הסנאטור הדמוקרטי מטעם מדינת מרילנד, כריס ואן הולן, קרא אתמול בציוץ בטוויטר לחקירה עצמאית של המקרה: "היום מלאה שנה, מאז אזרחית אמריקנית ועיתונאית, שירין אבו עאקלה, נורתה ונהרגה בזמן שדיווחה בגדה המערבית... משפחה, עיתונאים אחרים וארה"ב לא ראו חקירה עצמאית. אסור לנו לנוח עד שנעשה זאת".