שר הביטחון יואב גלנט השתתף היום (חמישי) בטקס הענקת דרגות בקריה. על רקע האיומים שנשמעו בשבועות האחרונים מאיראן, והדוח המדאיג שפרסמה הסוכנות לאנרגיה אטומית, שמעיד על האצה בתוכניות הגרעין של הרפובליקה האיסלאמית - הוא שיגר בנאומו מסר לאויבים.

"הסכנות העומדות בפני מדינת ישראל הולכות ומתעצמות, אנו עלולים להידרש לממש את חובתנו להגן על שלמות ארצנו", אמר גלנט. "המשימות הן כבדות והאתגרים הם גדולים. המציאות בה אנו נמצאים מורכבת, אך מדינת ישראל, בתוכה צה"ל וכל גופי הביטחון, תדע מה לעשות כדי להבטיח את ביטחון ישראל בהווה וגם בעתיד".

ראש הממשלה בנימין נתניהו הדגיש בסרטון שפרסם : "אני שומע את כל הפרסומים בעניין איראן, אז יש לי מסר חד וברור גם לאיראן וגם לקהילה הבינלאומית: ישראל תעשה כל מה שהיא צריכה לעשות כדי למנוע מאיראן נשק גרעיני".

האיום האיראני - סיקור שוטף ב-N12

צילום לוויין: הקמת המתקן הגרעיני התת-קרקעי בנתנז (צילום: AP)
הלוויין חשף: מתקן גרעין של איראן בעומק 80 מטרים | צילום: AP

"כניעה": המתקפה של משרד החוץ

גם משרד החוץ פרסם היום הודעה חריפה - ובה תקף את הסוכנות הבין-לאומית לאנרגיה אטומית, שקיבלה היום את הסבריה של איראן באשר לחריגות לכאורה שביצעה במריוואן. "סגירת תיק מריוואן מטרידה מאוד. ההסברים שסיפקה איראן לנוכחות חומר גרעיני במקום, אינם מהימנים או אפשריים מבחינה טכנית. איראן ממשיכה לשקר לסבא"א ולהונות את הקהילה הבין-לאומית". 

"הכניעה של מנכ"ל סבא"א ושל הסוכנות הבין-לאומית לאנרגיה אטומית ללחץ הפוליטי האיראני מאכזבת מאוד", הוסיפו במשרד החוץ בהודעה התקיפה. "בעיקר מפני שהמידע בתיק מצביע באופן בלתי משתמע לשני פנים על הפרות איראניות בוטות של הסכמי הפיקוח", נמסר ממשר החוץ.

עוד הוסיפו: "לסגירת התיק עלולות להיות השלכות מסוכנות ביותר - והיא מעבירה מסר לאיראנים כי אינם נדרשים לשלם מחיר על הפרותיהם, וכי הם יכולים להמשיך להונות את הקהילה הבין-לאומית בדרכם להשגת תכנית גרעין צבאית מלאה. בנוסף, סגירת התיק באופן זה, פוגעת קשות באמינותה המקצועית של סבא"א". 

מאחורי ההתקדמות האיראנית לגרעין

תחקיר מדאיג שהתפרסם אתמול ב"אקונומיסט" הבריטי חושף שאיראן הרחיבה משמעותית את יכולת העשרת האורניום שלה. לפי התחקיר, לאיראן יש כרגע אורניום מועשר ברמה של 60%, ומתקרבת לרמת ההעשרה הדרושה לפצצת אטום - 90%. אם איראן תגיע לרמה הזו, היא תוכל לייצר 3 פצצות. עם זאת, בטהראן עדיין ידרשו לייצר ראש נפץ גרעיני שיכול לשאת טיל ארוך טווח.

כאמור, יממה קודם לכן, פורסם דוח הסוכנות הבין-לאומית לאנרגיה אטומית שאישר כי נסגרו 2 חקירות בעניין שרידי אורניום שנמצאו בעיר מאריואן. המשמעות היא שבסוכנות קיבלו את ההסבר האיראני, למרות שידוע שזו העתיקה את הכורים למקומות אחרים. בינתיים, 2 חקירות נוספות עדיין עומדות נגד איראן בסוכנות ובישראל נעשים דיפלומטיים אדירים לצד היערכות ביטחונית מקיפה.

נשיא איראן אבראהים ראיסי (צילום: רויטרס)
נשיא איראן ראיסי, ארכיון | צילום: רויטרס

"איראן בונה בנתנז מתקן גרעיני חדש"

ההתבטאות של גלנט מגיעה גם על רקע דיווחים מטרידים מארה"ב. על פי הניו יורק טיימס, במערכות הביטחון הישראלית והאמריקנית עוקבים אחר פעולות חפירה סמוך למתקן הגרעין האיראני שבנתנז - וככל הנראה מטרתן לבנות מתקן נוסף שיהיה מוגן מפצצות חודרות בונקרים. 

על פי גורמים אמריקנים, בניית המתקן החדש נמשכת יותר משנה - וייתכן שיהיה גם עמיד בפני מתקפות סייבר. ההערכות הן שהמתקן נועד להעשרת אורניום והוא אמור להחליף מתקן אחר שישראל תקפה בנתנז באפריל 2020. בדיווחים על האירוע טענו כי המוסד החדיר סוכנים לתוכנית הגרעין האיראנית, שהטמינו פצצות במקום.