צה"ל הגיש היום (שני) את תגובתו לעתירה על שירות נשים בתפקידי לוחמה. במסגרת תשובת המדינה לבג"ץ, פרסו בצבא שורת החלטות שהתקבלו בנושא, עליהן הנחה הרמטכ"ל הרצי הלוי. במוקד – החלטת הרמטכ"ל הקודם כוכבי לבטל את פתיחת מחלקות הניוד וחטיבות החי"ר לשירות נשים. בנוסף התייחסה המדינה גם להמשך שילובן ביחידת יהל"ם וב-669 ולשינוי תנאי הסף הדרושים לשירות בהן.

בצה"ל החליטו לדחות את שירות הנשים בחיל השיריון וכן את פתיחת מחלקת הניוד בחטיבות החי"ר. לצד זאת, שירות הטנקיסטיות בחיל הגנת הגבולות יימשך. בין נימוקי ההנחיה: צורך ב"בחינה נוספת של הנושא" ופוטנציאל המתגייסות ליחידות השונות. "ההחלטות התקבלו בהתאם לדין ובתהליך מקצועי וסדור", הבהירו בצבא במסגרת התגובה שהוגשה.

הרמטכ"ל נואם בטקס סיום בה"ד אחד (צילום: דובר צה"ל)
המרטכ"ל הלוי הורה לדחות את שילוב הנשים ביחידות החי"ר והשריון, ארכיון | צילום: דובר צה"ל
בג"ץ גיוס לוחמות ליחידות המסתערבים (צילום: שלו שלום, TPS)
הדיון בבג"ץ על שילוב נשים ביחידות המיוחדות, ארכיון | צילום: שלו שלום, TPS

עם זאת, המדינה הדגישה כי שילוב נשים בתפקידי לחימה יימשך בדגש על היחידות המיוחדות, שם זיהו הזדמנות גבוה יותר להצלחה. הלוחמות הראשונות ביחידת יהל"ם גויסו במרץ האחרון, ובנובמבר הקרוב צפויות להתגייס נוספות "בהתאם לפוטנציאל". בשורות יחידת 669 עתידות להשתלב נשים כבר בנובמבר הקרוב. לצד זאת, הנחו בצבא כי הקריטריונים הפיזיולוגיים שנקבעו בידי הגורמים המקצועיים – לא יהוו תנאי סף להליך המיון.

עוד ציינו כי 90% מהתפקידים בצבא פתוחים כיום לשירות נשים וביקשו מבית המשפט לדחות את העתירה, שכונתה בג"ץ הסיירות", כדי לאפשר את קידום המתווה שהציעו. "חלק ניכר מתפקידי הלחימה פתוחים לשירות נשים, והן מהוות כיום כחמישית מסדר הכוחות הלוחם בצה"ל", טענו בצבא. "נשים נטלו ונוטלות חלק משמעותי בפעולות לחימה, וזכו להוקרה ולהערכה על כך". 

בדצמבר האחרון התכנס בית המשפט העליון, בראשות הנשיאה חיות לדיון בעתירה. 7 עותרות, חלקן לוחמות, דרשו להתמיין ליחידות המיוחדות בצה"ל – הסיירות. העותרות טענו אז כי הקריטריונים שהוציא הצבא לא מבוססים ונועדו למנוע מהן לעבור את המיונים ולהתגייס ליחידות מובחרות. מנגד, בצבא ביקשו למחוק את העתירה בשל ההחלטה על פתיחת המיונים ליחידות 669 ויהל"ם.