יום הזיכרון תשפ"ג: היום (שני) בשעה 20:00 ייפתחו אירועי יום הזיכרון כאשר תישמע בכל רחבי הארץ צפירת זיכרון באורך דקה, ולאחר מכן יחלו עצרות הזיכרון ברחבי הארץ. הטקס המרכזי יתקיים ברחבת הכותל בירושלים במעמד הנשיא הרצוג, שר הביטחון גלנט והרמטכ"ל הלוי. על רקע מחאת המשפחות השכולות, חלק הודיעו כי לא יעלו השנה לקברי יקיריהם ביום הזיכרון בגלל הגעת פוליטיקאים לבתי העלמין. משפחות נוספות לא יגיעו בשל חשש לעימותים בין פוליטיקאים למשפחות שכולות - סמוך לקברי יקיריהם.

לקראת יום הזיכרון - סיקור N12

מחר בשעה 11:00 תישמע צפירה באורך שתי דקות, ולאחריה יתחילו טקסי הזיכרון הממלכתיים ב-52 בתי העלמין הצבאיים ברחבי הארץ. הטקס המרכזי יתקיים בהיכל הזיכרון הממלכתי בהר הרצל בירושלים במעמד הנשיא הרצוג ורה"מ נתניהו. לאחר הצפירה, יחלוף מעל בית העלמין הצבאי והיכל הזיכרון הממלכתי בהר הרצל מטס מיוחד של מטוסי קרב - במבנה חסר. 

צפירה ביום הזיכרון לחללי מערכות ישראל (צילום: יונתן זינדל, פלאש/90 )
צפירה ביום הזיכרון לחללי מערכות ישראל, ארכיון | צילום: יונתן זינדל, פלאש/90

 

חלק מהמשפחות השכולות לא מעוניינות להשתתף בטקסים שבהם ינאמו פוליטיקאים, ובהם גם כאלה שלא שירתו בצבא. "לא ייתכן שהם יכנו את המפגינים אנרכיסטים ובוגדים. בן גביר? שלא ייכנס בשערי המקום", סיפרה ל-N12 משפחה שהחליטה להקדים את הגעתה. משפחות אחרות חולקות עליהם: "צריך לתת להם להגיע ולכבד". בעקבות המחאה הציבורית, גולדקנופף, דיסטל אטבריאן ומאי גולן הודיעו על ביטול הגעתם.

לבית העלמין הצבאי בבאר שבע צפוי להגיע השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, למרות התנגדות משמעותית בקרב המשפחות השכולות. חני, אלמנתו של דוד יואל כהן שנפל בחווה הסינית ב-1973, סיפרה כי לראשונה קברו לא יהיה מוקף בני משפחה ביום הזיכרון. "הגענו לכאן כי ביום שלישי החליטה הממשלה ההזויה להציב פה שר שמעולם לא היה בצבא, ולא בגלל שלא רצה, אלא בגלל שהיווה סכנה ביטחונית למדינה", אמרה חני.

 

איתמר בן גביר (צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90)
מתעקש להגיע לטקס בבאר שבע. השר איתמר בן גביר, ארכיון | צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90

על רקע המחאות הצפויות בבתי העלמין נגד הגעתם של נציגי ציבור וביטול השתתפותם של חלק מהם, נציגי משרד הביטחון קיבלו אתמול "מכתב הנחיות" מאגף משפחות והנצחה במשרד הביטחון. במכתב צוין: "בכל מקרה שאתם נחשפים לאירוע חריג במהלך הטקס, הנכם מתבקשים לדווח מיד לכוח המשטרה והאבטחה המצוי במקום שתפקידו לטפל באירוע".

 "הנכם נציגי ציבור המחויבים לשמירה על ערך הממלכתיות ולפיכך עליכם להימנע מכל מעורבות שעשויה לפגוע במעמד הלאומי והרגיש", הוסיפו באגף משפחות והנצחה. "עומד בפנינו אתגר שברגישות נוכל לו באמצעותכם נציגי המשרד בבתי העלמין השונים".

לקריאת מכתב ההנחיות המלא - לחצו כאן

ישראל תרכין ראשה לזכר הנופלים (צילום: AP)
צפירה ביום הזיכרון לחללי מערכות ישראל, ארכיון | צילום: AP

בצעד חריג, הרמטכ״ל רב-אלוף הלוי פרסם טור ובו הדגיש את הצורך באחדות העם. "באיפוק ובשקט יש עוצמה מחרישת אוזניים, וההתייחדות עם זכר יקירינו שנפלו לא תוכל להתקיים תחת שאון הוויכוח", כתב. לדבריו, עצמאותנו מתעצבת במקום הזה שבו נפגשת הבחירה בחיים עם הנכונות למוסרם "למען ההגנה על המדינה".

״עצמאותנו מתעצבת במקום הזה, שבו נפגשת הבחירה בחיים עם הנכונות למוסרם למען ההגנה על המדינה״, הוסיף. ״אני נוכח מקרוב, ובכל פעם מחדש, עד כמה כואבת משפחתו היקרה של יונתן את נפילתו. כמותה כואבות משפחות רבות בישראל, כי לשכול אין כתובת; הוא עלול להידפֵּק על דלתה של כל משפחה שבניה ובנותיה משרתים בצבא״.

טור מיוחד של הרמטכ"ל הרצי הלוי - לחצו כאן

 

הרצי הלוי (צילום: דובר צה"ל)
"על כולנו לכבד את בתי העלמין ולא להפוך אותם לזירת ויכוח". הרמטכ״ל הרצי הלוי | צילום: דובר צה"ל

במהלך השנה החולפת נוספו 59 חללים למניין הנופלים במערכות ישראל, כך פרסם משרד הביטחון בסוף השבוע, לקראת יום הזיכרון. משנת 1860 ועד היום נספו במערכות ישראל 24,213 חללים, ומיום הזיכרון תשפ"ב נפטרו 86 נכים כתוצאה מנכותם והוכרו במהלך השנה כחללי מערכות ישראל.

לפי נתוני הביטוח הלאומי, 4,255 אזרחים נרצחו בפעולות האיבה משנת 1851. מתוכם - 740 ילדים ובני נוער עד גיל 18, 120 ישראלים שנהרגו בחו"ל ו-135 אזרחים זרים. מיום הזיכרון האחרון נהרגו 31 אזרחים בפעולות איבה, ובהם 2 נכי איבה שנפגעו לפני מספר שנים והוכרו כחללים. פיגועי הטרור הותירו 3,420 יתומים, מהם  118 יתומים משני ההורים, 800 אלמנות, 851 הורים שכולים. 250 משפחות ספגו אבדות מרובות של יותר מחלל אחד למשפחה.