דובר צה"ל מפרסם היום (ראשון) את נתוני הגיוס והשירות בערים וביישובים ברחבי הארץ - בקרב החייבים בגיוס בלבד. הנתונים שהוצגו מתמקדים בילידי שנתון 2001, שמרביתם התגייסו בשנת 2019, ומשתחררים השנה. מי העיר שמובילה במספר הלוחמים? והיכן ממוקמות ירושלים ותל אביב?

לנתוני הגיוס המלאים

לפי צה"ל, שיעור הגיוס הארצי בקרב הגברים החייבים בגיוס עומד על 68.9%, כאשר 51.43% מהגברים משרתים כלוחמים ו-8.25% מסיימים את מסלול הקצונה. בקרב נשים, שיעור הגיוס עומד על 55.9% ו-12.69% משרתות כלוחמות - 8.02% מסיימות את מסלול היציאה לקצונה.

מודיעין במקום הראשון, אלעד וביתר עילית בתחתית

הציון שהעניקו בצה"ל לכל אחת מן הערים וליישובים ברחבי הארץ כולל את מיצוי הגיוס למערך הלחימה וגיוס משמעותי לנשים (50%), שיעור הגיוס (25%) ושיעור מיצוי הקצונה (25%). משקלול כלל הנתונים הללו עולה כי מודיעין נמצאת במקום הראשון הן בגיוס גברים והן בגיוס נשים. 

נתוני גיוס ברחבי הארץ (צילום: דובר צה"ל)
55.9% מקרב החייבות בגיוס מתגייסות לצה"ל | צילום: דובר צה"ל

מנתוני גיוס הגברים עולה כי אחרי מודיעין - ממוקמת רעננה שתופסת את המקום השני. אחריה - כפר סבא, הרצליה, ראשון לציון, רמת גן, רחובות, באר שבע, חדרה ופתח תקווה - שסוגרת את העשירייה הראשונה.

ניתוח שיעורי הגיוס בקרב נשים מעלה תמונה מעט שונה, כאשר הרצליה תופסת את המקום השני, ואחריה רמת גן, ראשון לציון, כפר סבא, רעננה, חיפה, חולון, תל אביב-יפו וחדרה. תל אביב ממוקמת במקום ה-13, וירושלים ב-18. בתחתית הרשימה - אלעד, עם אחוזי גיוס הגברים החייבים בגיוס הנמוך ביותר, וביתר עילית שממוקמת  במקום האחרון בגיוס נשים.

את רשימת הערים הבינוניות פותחת נס ציונה, שמובילה בגיוס נשים וגברים כאחד. במקום השני בדירוג הערים הבינוניות המובילות בגיוס גברים נמצאת קרית אונו, ולאחריה הוד השרון, רמת השרון ומעלה אדומים. בקרב הנשים המתגייסות, הוד השרון מדורגת במקום השני, ולאחריה רמת השרון, גבעתיים וקרית ביאליק. 

נתוני גיוס ברחבי הארץ (צילום: דובר צה"ל)
בראש טבלת הגיוס - מודיעין. הורים מלווים את ילדיהם ביום הגיוס, ארכיון | צילום: דובר צה"ל

מגמות הגיוס בעיר תל אביב נמצאות מעל הממוצע, הן ביחס לגיוס והן ביחס ליציאה לקצונה - אך לא בגיוס ללחימה. 45% מהחייבים בגיוס בתל אביב מתגייסים לקרבי, כאשר הממוצע הארצי עומד על 51.4%. בדומה לתל אביב, בערים רבות באזור המרכז אחוזי הגיוס גבוהים משיעור אחוזי המתגייסים ללחימה.

ירושלים ובית שמש מובילות את שיעור המתגייסים ללחימה - בקרב החייבים בגיוס

בדובר צה"ל פירסמו בנוסף לנתוני הגיוס דירוג לפי מאפיינים נוספים, בהם מיצוי גיוס ללחימה (יותר מ-100 מתגייסים ללחימה) ונתוני יציאה לקצונה (יותר מ-100 מתגייסים לקצונה). את שיעור המתגייסים ללחימה בקרב גברים מובילה ירושלים, ש-58.8% מקרב החייבים בגיוס בה מסיימים בהצלחה את בה"ד 1, ולאחריה בית שמש עם 57.0% בקרב החייבים בגיוס. את טבלת שיעורי היציאה לקצונה, הן בקרב נשים והן בקרב גברים, מובילה מודיעין. בדירוג הערים הבינוניות - קרית אונו מובילה בקרב הקצינים, ורמת השרון בקרב הקצינות.

התיכונים המובילים - "תיכון הראל" במבשרת ציון ו"תיכון מכבים-רעות"

השנה פירסם צה"ל גם את נתוני בתי הספר הגדולים המובילים בגיוס. "תיכון הראל" ממבשרת ציון בראש הטבלה בשיעור הגיוס של גברים (95.4%) ו"תיכון מכבים-רעות" מוביל בגיוס נשים עם 96.4% מתגייסות. את המקום השני בשני הדירוגים תופס "תיכון שוהם".

גורם בכיר באכ"א מסר עם פירסום הנתונים: "מהנתונים עולה באופן ברור שגם בשנת 2023 מודל צבא העם קיים וחזק. הנתונים שפורסמו היום מראים כי צה"ל הוא של כל מדינת ישראל ומשרתים בו כל חלקי החברה הישראלית שירות קרבי ומשמעותי יחד. אנו פועלים באופן תמידי ושוטף על מנת לשפר את תהליכי המיון ולמצות את ההון האנושי שהחברה הישראלית הפקידה בידינו".