תלמידי ישיבת חומש הקימו הלילה (בין ראשון לשני) מחדש את הישיבה במקומה הקבוע על אדמות המדינה ביישוב שפונה ב-2005, כחודשיים לאחר ביטול חוק ההתנתקות במליאת הכנסת. המיקום החדש נמצא כמה מאות מטרים מהמקום בו ישבה עד היום, על אדמות מדינה. עם זאת, המהלך לא קיבל אישור של המנהל האזרחי, כפי שנדרש בחוק.

ממידע שהגיע ל-N12, עולה כי במהלך הלילה הפעילו השר סמוטריץ' וראש מועצת שומרון יוסי דגן לחץ על בכירים בפיקוד המרכז להסדיר את הישיבה, ולכן התאפשרה כניסת ישראלים - זאת למרות שישנה עלייה באירועי הטרור סביב ההתנחלות. בתוך כך, נראה שהקמת הישיבה הלילה נועדה "לקבוע עובדות בשטח" ולהקדים את תשובת המדינה לבג"ץ שאמורה להינתן בעוד כשבועיים.

כתוצאה מהקמת הישיבה, בצה"ל יצטרכו להשקיע מאמצים ומשאבים נוספים לאבטחת המקום, וכן להוסיף אמצעי הגנה חדשים על הציר העולה לחומש דרך הכפר הפלסטיני בורקה. בנוסף, בממשלה צפויים להתמודד עם ההשלכות המדיניות של המהלך, בדגש על התגובות שיגיעו בסבירות גבוהה מארה"ב ומהרשות הפלסטינית.

גורמי ביטחון הדגישו ל-N12 את התנגדותם למהלך: "חומש הופך להיות מוקד של חיכוך משמעותי וזה מסוכן. יש עלייה באירועי אלימות מצד מתנחלים כלפי תושבי הכפר בורקה, ועימותים מצד פלסטינים כולל חזרה לפיגועי ירי באזור. זה עלול להצית את השטח אחרי שבועות של ירידה באירועי הטרור ביהודה ושומרון".

אף על פי כן, גורם מדיני הבהיר: "מדובר בתהליך של מימוש מדיניות ממשלת ישראל כפי שגם סוכם בהסכמים הקואליציוניים. יש דווקא ניסיון לצמצם את החיכוך כי זו העברת הישיבה מאדמות פרטיות לאדמות מדינה".

השר בן גביר: רגע היסטורי; מרב מיכאלי: "מתנחלים סהרוריים"

"הקמת הישיבה בחומש היא רגע היסטורי מרגש ומסמלת את המעבר מממשלת חורבן, לבניין ופיתוח של כל מדינת ישראל", בירך השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר. הוא הודה לחברת הכנסת לימור סון הר מלך, תושבת חומש לשעבר, "שיזמה והעבירה את התיקון לביטול החוק הגזעני לגירוש יהודים מצפון השומרון, שמאפשר לחזור ולהפריח את המקומות האלו".

ישיבת חומש התמקמה במשכנה הקבוע (צילום: ישיבת חומש)
ראש מועצת שומרון יוסי דגן קובע מזוזה בבית המדרש בחומש | צילום: ישיבת חומש

גם ראש מועצת שומרון, שהגיע למקום וקבע מזוזה בבית המדרש, טען כי מדובר ב"רגע היסטורי" וכי זהו צעד נוסף בדרך להסדרה המלאה של ישיבת חומש. "אנחנו במרחק צעדים ספורים מתיקון העוול הנורא של הגירוש בחומש, מאז הגירוש אנו פועלים ביום ובלילה כדי לתקן את העוול שהוא לא רק אישי כלפי המגורשים אלא כלפי עם ישראל כולו", הוסיף.

ראש המועצה ציין כי "לפני כחודשיים הכנסת הסירה באופן ממלכתי את אות הקין של הגירוש מספר החוקים של מדינת ישראל". לדבריו, "זהו צעד נוסף בדרך לתיקון המלא,  עוד נגיע לגנים כדים ושא-נור, עם ישראל מרים היום את הראש". המבצע שהתאפשר בעזרת תרומות מהארץ ומהעולם, ובו השתתפו תלמידי ישיבת חומש ומתנדבים שהגיעו לסייע.

מנכ"ל ישיבת חומש שמואל וונדי אמר כי "התקדמנו הלילה עוד צעד לקראת ההסדרה המלאה של ההתיישבות והישיבה בחומש". הוא הוסיף כי "אנחנו מודים לכל התורמים והמתנדבים ולכל העוסקים במלאכה לאורך כל השנים, שסייעו להגיע לרגע הזה".

יו"ר העבודה מרב מיכאלי תקפה את ההחלטה: "המתנה שנתן שר הביטחון גלנט במתן כרטיס V.I.P למתנחלים הסהרוריים מחומש והגחמות ההרסניות שלהם, באה על חשבון ביטחון ישראל, עתידה והדמוקרטיה שלה. זה סדר העדיפויות של הממשלה הזאת. גלנט הוכיח היום שלא אכפת לו מרוב העם וממאות האלפים שתמכו בו אחרי ש״פוטר״, הוא דואג למתנחלים האנרכיסטים ולאינטרסים של נתניהו".

יהודה ולד, מנכ"ל מפלגת הציונות הדתית, צייץ בטוויטר: "פעם ראשונה, מאז הגירוש לפני 18 שנה, באישור המדינה. חוזרים ליישב את אדמות חומש. 'עוד נשוב לשם' גרסת המציאות. בשעה טובה". השרה אורית סטרוק בירכה: "כי מה שאתה בוחר - זה מה שאתה מקבל. אשרינו שנאבקנו, וגם מימשנו, את העקרון המוביל של חומש תחילה: אם אתה מאמין שיכולים לקלקל, תאמין שיכולים לתקן".

חה"כ קטי שטרית מהליכוד כתבה בטוויטר: "בוקר היסטורי ומרגש עבור כל עם ישראל. מבנה קבע לישיבת חומש לאחר כ-18 שנה. אני מברכת את תלמידי הישיבה, רבניה ואת ציבור המתיישבים בצפון השומרון. נמשיך ליישב את הארץ ונתקן את העוול ההיסטורי". חה"כ צבי סוכות (הציונות הדתית) הוסיף: "18 שנה אחרי הגירוש מגוש קטיף וצפון השומרון ההיסטוריה נוסעת לכיוון ההפוך. בית מדרש קבוע בחומש!!".