הכירו את הקצינה שאחראית על שני היירוטים הראשונים אי-פעם של מערכת קלע דוד: סא"ל רויטל ברזני, מג"ד 66 במערך ההגנה האווירית, ידעה לא מעט דרמות בשירותה הצבאי - האחרונה שבהם הייתה במבצע האחרון בעזה, כשמערכת קלע דוד רשמה שני יירוטים מוצלחים, בהפעלה המבצעית הראשונה שלה אי פעם מאז שנכנסה לשירות מבצעי לפני כ-5 שנים.

סיקור שוטף ב-N12

"מערך הגנה האווירית עבד על כל מה שקשור לאיום על מול רקטות, זה עובד בשיטת השכבות - מספר מערכות נשק שבנויות אחת אל מול השנייה", היא מספרת ל-N12. "עבור הגדוד האירוע הזה הוא באמת משמעותי, מעבר לזה שהמערכת פעלה והצליחה, יש פה הגנה על תושבי מדינת ישראל במונח הכי פרקטי שיש. חשוב להגיד ולציין כל המערכות האלה הן מערכות שהן לא אוטומטיות, מי שמפעיל אותן הם חיילים מכל העולמות, הם מפעילים את המערכת בצורה הכי טובה".

סא"ל ברזני מדברת על כך שמערכת קלע דוד מהווה רק שכבה אחת מתוך שלוש שקיימות במערך ההגנה האווירית של ישראל: כיפת ברזל מיועדת ליירוט רקטות קצרות טווח, קלע דוד יודעת ליירט רקטות בטווח בינוני עד ארוך ואילו מערכת חץ עובדת אל מול טילים ארוכי טווח.

סדרת ניסויי מערכת הנשק "שרביט קסמים" (צילום: משרד הביטחון)
מבצעית כבר יותר מ-5 שנים - והופעלה לראשונה במבצע. מערכת "קלע דוד" | צילום: משרד הביטחון

במבצע האחרון נרשם כאמור הישג מרשים למערכת קלע דוד, יירוט מבצעי מוצלח ראשון כאשר יירטה המערכת טיל שכוון לאזור תל אביב. באותו שבוע המערכת הגיעה גם ליירוט מבצעי שני מוצלח, ויירטה טיל שהיה מכוון לאזור ירושלים במטח שהפעיל אזעקות באזור בית שמש ובהרי יהודה.

"היו שני מצבים שבהם הפעילו את המערכת", היא משחזרת את אירועי המבצע, "כמו שאמרתי היה איום על שטח מדינת ישראל והחליטו להפעיל את מערכת קלע דוד. כל מערכת עובדת בשכבה אחרת שיש חפיפה בין השכבות, כיפת ברזל היא השכבה הראשונה, אחריה קלע דוד ואחריה חץ. אנחנו צריכים לבחור את המערכת המיטבית עבור האיום שמגיע".

סא"ל רויטל ברזני, מפקדת, גדוד 66, מערך ההגנה האווי (צילום: דובר צה"ל)
"עבור הגדוד, האירוע הזה הוא באמת משמעותי". סא"ל ברזני | צילום: דובר צה"ל

"המערכת עצמה פרוסה בהרבה מאוד נקודות בהתאם להערכת המצב, יש לוחמים שפרוסים ברחבי המדינה ומחכים 24/7 לאיום, הכוננות היא מאוד דרוכה ומיידית", היא מוסיפה, "בפועל מה שקרה זה שהגיע אותו איום, קיבלנו את האישור ליירט - והטיל פגע במטרה. המטרה שלנו היא להגן על האזרחים כמה שניתן, ולכן צריך כמה מערכות, קלע דוד אינה מיועדת להחליף את כיפת ברזל".

את השיחה היא מסכמת בקריאה לציבור להישמע תמיד להנחיות פיקוד העורף, ולא להיכנס לשאננות - למרות מערכת ההגנה האווירית המתקדמת שיש בידי צה"ל: "מי שעומד מאחורי המערכות הללו הם חיילים שעובדים קשה מאוד ונמצאים בכוננות גבוהה. המטרה שלנו היא לבוא ולהגן, לתת כמה שיותר שקט לעורף. בימים מורכבים, חשוב שכל הציבור ישמע להוראות פיקוד העורף".