"לאיראן יש כמות אורניום מועשר המספיקה לשתי פצצות גרעין" – כך נקבע בדוח סבא"א (הסוכנות הבין-לאומית לאנרגיה אטומית) מסוף החודש שעבר. על פי הדוח, בידי איראן אורניום מועשר בהיקף של פי 23 מהכמות שהותר לה להחזיק בהסכם הגרעין (JCPOA) משנת 2015, והיא קרובה מתמיד להשגת יכולת גרעינית צבאית, חרף מאמצי ישראל וניסיונות הקהילה הבין-לאומית למנוע זאת ממנה. פעמים רבות נטען כי איראן רחוקה ימים בודדים מהשגת גרעין ("זמן הפריצה"), אולם אין הערכה זו מתייחסת להשגת יכולת צבאית מלאה.

עיקרי הדברים

  1. על פי ההערכות הרשמיות, איראן נמצאת במרחק של שנה וחצי עד שנתיים מהשגת יכולת גרעינית צבאית מבצעית.
  2. השגת יכולת גרעינית צבאית מבצעית מחייבת עמידה בשלושה תנאים קריטיים – איראן עדיין לא נמצאת שם.
  3. כדי לפתח נשק גרעיני איראן חייבת כמות מספקת של אורניום מועשר ברמה של 90%, כרגע היא מעשירה לרמה של 60% בלבד.
  4. בידי איראן כמות אורניום מועשר שעשויה להספיק ל-2–5 פצצות גרעין.
  5. התרחיש הרע – לפי הערכת מפקד צבא ארה"ב, איראן עשויה להגיע ליכולת גרעינית צבאית מבצעית בפרק זמן של כחצי שנה.

 

 

 

שלושת המרכיבים ההכרחיים לפיתוח נשק גרעיני יעיל ואקטיבי בידי איראן

  1. חומר בקיע ברמה וכמות מספקות (אורניום מועשר): לפי אחת מההערכות, הרפובליקה האיסלאמית רחוקה 12–14 יום מהשגת היעד אחרי שהמנהיג העליון עלי ח'אמנאי יקבל החלטה מפורשת. היכן איראן עומדת? קרובה מאוד להשגת היכולת, בהינתן החלטה ברורה
  2. אמצעי שיישא את הפצצה: מה שיכול לשאת פצצה גרעינית הוא טיל בליסטי או מטוס. "אנו יודעים שלאיראן יש היכולת לשגר לוויינים לחלל, ונשיאה של לוויין או פצצה – רכיב רגיש בעל אלקטרוניקה מסובכת – דומה מהבחינה הזאת", מסביר האלוף (במיל') תמיר הימן, מנהל המכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS), לשעבר ראש אמ"ן. "כיום אין לאיראן מטוס שיוכל להטיל פצצה, אולם אם אכן תצא לפועל עסקת מטוסי הקרב הרוסיים SU-35 בתמורה לסיוע האיראני במלחמה של רוסיה באוקראינה, אז תהיה לאיראנים גם היכולת הזאת". היכן איראן עומדת? יש לה את היכולת
  3. מתקן נפץ – הרכיב המסובך ביותר בתוכנית הנשק מבחינת האיראנים. מדובר במתקן מיוחד שיוכל להביא לידי פיצוץ מדויק של החומר הבקיע ולגרום פיצוץ גרעיני עז. היכן איראן עומדת? אין לה את היכולת הזו

מתקן הנפץ

  • ידוע (בין השאר בעקבות גנבת ארכיון הגרעין האיראני מטהראן) כי עד שנת 2003 פעלה באיראן קבוצת נשק שנועדה לפתח מתקן כזה, אולם מאז, באופן רשמי, אין היא פעילה. קהיליית המודיעין הבין-לאומית מעריכה כי אם תינתן הנחיה רשמית לכך – ביכולתה של איראן לפתח מתקן נפץ מתאים בפרק זמן של שנה וחצי עד שנתיים.
  • התרחיש הגרוע: לאחרונה טען גנרל מארק מילי, ראש המטות המשולבים בצבא ארה"ב, כי בתרחיש מסוים יכולה איראן לפתח את המתקן בפרק זמן של כחצי שנה בלבד. ההסבר שהעניקו מומחים לתחזית הוא מצב שבו באיראן מוותרים על ניסויים ומערכי בקרה ו"שועטים" לעבר הפיתוח במהירות שיא.
  • "קשה לדעת היכן הם עומדים": ד"ר רז צימט מהמכון למחקרי ביטחון לאומי ומרכז אליאנס ללימודים איראניים באוניברסיטת ת"א אומר על מרכיב מתקן הנפץ הגרעיני: "פה, בניגוד לתחום החומר הבקיע וכלי נשיאת הפצצה, אנחנו נמצאים על קרקע מוצקה פחות מבחינת הערכת זמנים. בתחום החומר הבקיע יש מידע מוצק בעקבות הפיקוח של סבא"א. לעומת זאת, ההתקדמות של איראן בנוגע למתקן הנפץ ידועה לנו רק עד סגירת פעילות קבוצת הנשק בשנת 2003. ידוע שעד אז הם עבדו על פיתוח חמישה מתקני נפץ גרעיניים, אבל כיום קשה לדעת היכן הם נמצאים בדיוק".
הגרעין האיראני (צילום: reuters)
הגרעין האיראני | צילום: reuters

החומר הבקיע – העשרת אורניום

כמות האורניום המועשר המצוי בידי איראן, על פי דוח הסוכנות הבין-לאומית לאנרגיה אטומית מ-31 במאי השנה:

  1. אורניום מועשר לרמה גבוהה של 60% – 114 ק"ג (בדוח הקודם של חודש פברואר – 87.5 ק"ג)
  2. אורניום מועשר לרמה גבוהה של 20% – 470.9 ק"ג
  3. אורניום מועשר לרמה נמוכה של פחות מ-20% – 4,159.5 ק"ג
  • כדי לפתח נשק גרעיני יש צורך להגיע לרמת העשרת אורניום בשיעור של 90%. איראן אינה מעשירה לרמה כזאת, ופעולה כזאת מחייבת החלטה פוליטית של המנהיג העליון ועלולה לגרור תגובה בין-לאומית מרחיקת לכת. מעריכים כי בהינתן ההחלטה המתאימה, טהראן מסוגלת להעשיר כמות מספקת של אורניום בשיעור של 90% בפרק זמן של כשבועיים.
הגרעין האיראני (צילום: AP)
הגרעין האיראני | צילום: AP

דוח סבא"א האחרון קובע כי בידי איראן כמות של חומר מועשר המתאימה ל-3-2 פצצות גרעיניות – מה המשמעות?

ככל שרמת העשרת האורניום נמוכה יותר – כך נדרש יותר חומר כדי להגיע לפצצה. ולהפך: ככל שיש אורניום מועשר לרמה גבוהה יותר, כך יידרש פחות ממנו כדי שיספיק לפיתוח פצצה. 55 ק"ג (SQ1 – Sufficient Quantity – כמות מספקת) של אורניום מועשר בשיעור של 60% מספיקים לפצצה אחת. הימן מסביר: אם מתקבלת באיראן החלטה להעשיר אורניום לשיעור של 90% – ניתן לקחת 55 ק"ג של אורניום מועשר בשיעור של 60%, להעביר אותו תהליך העשרה נוסף לרמה של 90%, ולקבל כמות חומר בקיע המספיקה לפיתוח פצצה אחת. כדי לפתח פצצה אחת יש צורך בכ-25–30 ק"ג אורניום שהועשר לרמה של 90%.

מכיוון שלאיראן יש 114 ק"ג אורניום מועשר לרמה של 60% – מדובר בכמות חומר המספיקה (בהנחה שיוחלט להעשיר אורניום לשיעור של 90%) לפיתוח שתי פצצות. גם לאורניום מועשר בשיעור של 20% קיים SQ1, כלומר כמות מספקת של חומר שמספיקה לתהליך של פיתוח פצצות נוספות, ובשל כך קיימות הערכות כי לאיראן יש כעת מספיק חומר בקיע שיכול לשמש לפיתוח של 5–6 פצצות, כפי שהעריך לאחרונה שר הביטחון יואב גלנט.

מה זה אורניום מועשר?

  • "אורניום הוא יסוד כימי טבעי, ובמצבו בטבע ריכוזו נמוך מאוד (0.7% בלבד).כדי להגדיל את הריכוז שלו, למשל במטרה לפתח נשק גרעיני", מסבר פרופ' לכימיה מאוניברסיטת ת"א. "צריך להעשיר אותו ולהעלות את רמת הריכוז שלו ל-85%–90%".
  • החוקר מסביר כי "הדרך המקובלת כיום היא הפיכת האורניום לתרכובת גז – והעברתה דרך שרשרת של מאות צנטריפוגות. הצנטריפוגה, או בעברית סרכזת, היא גליל המסתובב במהירות גבוהה ודוחק את האורניום הכבד יותר לעבר ההיקף, ובמרכז מצטבר האורניום הקל יותר, שהוא המבוקש בתהליך. איראן, מדינה שופעת מכרות אורניום, מפעילה כיום שני מתקני העשרה כאלה, בנתנז ובפורדו, שייצרו כבר מספיק חומר בקיע לכמה פצצות".

אז כמה קרובה איראן לפצצה גרעינית?

ד"ר צימט מסביר שהשאלה הזאת תלויה בשאלה מה בעצם רוצה השלטון בטהראן להשיג. "אם הם רוצים להגיע ליכולת מבצעית מלאה – כלומר מאגר של טילים בליסטיים שיכולים לשאת ראשי נפץ גרעיניים – ההערכות הרשמיות מדברות על שנתיים". לצד זאת, הוא מוסיף, תאורטית הם יכולים תוך פרק זמן קצר יחסית של חודשים להציג מתקן נפץ גרעיני – ואז התמונה אחרת לגמרי.

"צריך להגיד את האמת הפשוטה: תוכנית הגרעין האיראנית נמצאת היום במצב המתקדם ביותר שהייתה בו מאז ומעולם", מוסיף אלוף (במיל') הימן. "גם בשנות ה-70 בתוכנית הגרעין של השאה, גם ב-2003 עם התקדמות תוכנית הגרעין של המנהיג העליון, וגם ב-2013, במקביל לדיבורים על תקיפת מתקני הגרעין – שלושה תאריכים משמעותיים – בכולם היה מדובר במצב גרוע הרבה פחות מהמצב שבו אנחנו נמצאים היום".

תוכנית הגרעין האיראני (צילום: Ramin Talaie/Corbis via Getty Images)
צילום: Ramin Talaie/Corbis via Getty Images

הימן מסביר כי כאשר מדברים על תוכנית הגרעין האיראנית חשוב לשים לב שכל שלושת המרכיבים (החומר הבקיע, מתקן הנפץ והגורם הנושא) הכרחיים. "לא ניתן להגיע לנשק גרעיני בלי שכל השלישייה מתקיימת".

גם כאשר מדובר על "זמן פריצה" של איראן המוערך בפחות משבועיים (בדרך להשגת היעד של כמות האורניום המועשר הנדרשת) – עדיין אין מדובר בסך הזמן הדרוש לאיראן כדי להחזיק ביכולת גרעינית צבאית בפועל. כאמור, ככל הנראה יידרשו לה שנה וחצי עד שנתיים מרגע החלטה מדינית רשמית, שסביר שתופיע בכותרות כשתתקבל – כדי להשלים את כל המרכיבים הדרושים לשם כך, על פי ההערכות המרכזיות.

מרבית ההערכות גורסות כי אין בכוונתה של איראן, בשלב זה, לעבור את הסף הגרעיני, כלומר להעשיר אורניום לרמה של 90%, ולפתח את מתקן הנפץ. רוב החוקרים צופים כי בכוונתה של איראן להפוך ל"מדינה סף-גרעינית", כלומר מדינה שיכולה בהחלטה אחת, בתוך פרק זמן קצר יחסית, להגיע לידי יכולת גרעינית צבאית – אם וכאשר תזהה איום ממשי ומיידי לקיומה.