ערב רמדאן, סאלח אל-עארורי, מספר 2 בחמאס ששולט בטרור בגדה ומכווין אותו בשלט רחוק, יושב בלשכתו בלבנון ומצהיר מבלי להסס: "עזה הולכת להצטרף למערכה והיא לא תהיה מוגבלת רק לפלסטין - נראה צירוף הזדמנויות". כמעט חודש אחרי, המילים האלו של אל-עארורי מקבלות משמעות חדשה - הסלמה רב זירתית הפכה לנבואה שמגשימה את עצמה ולכאב ראש של ממש עבור ישראל.

רק אתמול אל-עארורי תועד בפסגת הטרור של חמאס וחזבאללה ברובע הדאחייה בביירות, כשלצידו ראש הלשכה המדינית אסמאעיל הניה. כשברקע ניצב הדיוקון של מייסד הרפלובליקה האסלאמית ושל מנהיג איראן הקודם, המפגש הזה מספר את הסיפור של הימים האחרונים ויש בו כדי להעביר מסר - "ציר ההתנגדות" משלב זרועות ופועל בתיאום.

נסראללה נפגש בביירות עם משלחת חמאס
נסראללה נפגש בביירות עם משלחת חמאס בראשותו של אסמאעיל הניה

סאלח אל-עארורי שמושך בחוטים של מערך הטרור של חמאס בגדה והחיה אותו מחדש, נולד בכפר אל-עארורה שסמוך לרמאללה. אביו שימש כאחראי על המסגד בכפר, כאשר בנו למד לימודי הלכה אסלאמית באוניברסיטת חברון - שם שימש ראש הגוש האסלאמי (אל-כותלה אל-אסלאמיה) של החמאס במוסד.

אל-עארורי שמשמש כיום סגן יו"ר הלשכה המדינית של החמאס מאז 2017, גוייס לזרוע הצבאית של ארגון הטרור ב-1990. בידיו הייתה האחריות על הקמת התשתית של הזרוע הצבאית של התנועה בגדה, תוך שיתוף פעולה עם גורמים ממפקדת התנועה ב"חוץ" וברצועת עזה. - עד נעצר בגין פעילותו בין השנים 2007-1992.

מצעד של חמאס ברצועת עזה (צילום: רויטרס)
פעילי חמאס בעזה | צילום: רויטרס

במהלך שהותו בכלא הישראלי, הוא בלט כאחד ממנהיגי החמאס בבתי הכלא ולמד את השפה העברית על בוריה. אל-עארורי סיים את לימודי התואר הראשון ב-1995, במהלך שהותו בכלא. הוא שוחרר ב-2007, אך נעצר כמה שבועות לאחר מכן בעקבות חזרתו לפעילותו צבאית בחמאס.

בסופו של דבר, אל-עארורי שוחרר שוב באפריל 2010 - לאחר שהגיע להסכם עם ישראל שלפיו יעזוב את הגדה וישהה במשך שלוש שנים מחוץ לשטחי הרשות הפלסטינית. וכך, הוא עשה את דרכו לירדן ומשם לדמשק שבה השתקע. בהמשך הוא ברח לטורקיה ועמד כראש מפקדת חמאס המדינה שזכתה לתמיכת הנשיא ארדואן - וכיום הוא פועל בעיקר מלבנון.

על הפעילות האינטנסיבית של חמאס לקידום תשתיות הטרור בגדה מנצח אל-עארורי שמשמש כציר המרכזי כיום בין חמאס למחנה ההתנגדות, הן בגלל זירת פעילותו, לבנון, והן לנוכח המיקוד הרב בעשייה הצבאית ומכאן שגם היזקקות לסיוע ולחיבוק מצד הזרועות של איראן וחיזבאללה.

"הוא מייצג חתך טיפוסי של הנהגת חמאס שצמחה מאז הקמת התנועה: דור צעיר יחסית, בן פריפריה חברתית (כפרים ומחנות פליטים, כמו דף, הניה וסנואר), צמח במסגרת הסטודנטיאלית האסלאמית ומתוך הפעילות בזרוע הצבאית ועבר את כל התחנות ההכרחיות בדרך להנהגה ובראשן פיגועים וכלא ממושך", אמר ל-N12 ד"ר מיכאל מילשטיין, ראש הפורום ללימודים פלסטינים במרכז דיין באוניברסיטת ת"א וחוקר בכיר במכון למדיניות ואסטרטגיה (IPS) באוניברסיטת רייכמן.

מנהיגי חמאס איסמאיל הנייה ויחיא סינוואר ברצועת עזה (צילום: AP)
מנהיגי חמאס הניה וסינוואר | צילום: AP

"יש הרבה נקודות דמיון בינו לבין סינוואר גם בתחנות האישיות, וכן ידיעת עברית והיכרות החברה הישראלית והמעבר מפעילות צבאית לכיבוש ההנהגה התנועתית ומעורבות בעשייה פוליטית אסטרטגית. כמו סנואר גם הוא מייצג העברת מקל מהדור הוותיק ומאנשי הדת לדור הצעיר שצמח מתוך העשיה הצבאית", הוא הוסיף. בינתיים, פסגת הטרור בביירות אומנם הסתיימה - אבל נראה שזוהי רק התחלתה של מוכנות ציר ההתנגדות שהרים את ראשו ומאותת שההסלמה הרב-זירתית עוד לפנינו.