שנת ישרים - עד 120: מחקר חדש שנערך באוניברסיטת וירג'ינה ופורסם בכתב העת Neurology העלה ממצאים שצריכים להטריד את מי שסובלים מהפרעת שינה. על פי המחקר, הסיכוי לקבל בשבץ גדול יותר אצל אנשים שסובלים מהפרעות שינה. ממצא התקף בין היתר לאלה ששעות השינה שלהם מעטות, שמתעוררים במהלך הלילה וכן לאלה שסובלים מנחירות.

אישה עייפה בעבודה | אילוסטרציה (צילום: 123rf)
אישה עייפה בעבודה, אילוסטרציה | צילום: 123rf

החוקרים עקבו אחר יותר מ-31 אלף אנשים במשך כמעט 20 שנה, ואף אחד מהם לא לקה בשבץ מוחי ב-9 השנים שקדמו למחקר. הנבדקים התבקשו למלא שאלונים עם אורחות החיים שלהם, ובהמשך המדענים מצאו כי אנשים שיש להם 5-8 תסמינים של הפרעות שינה - נמצאים בסיכון שגבוה ב-51% ללקות בשבץ מוחי. זאת לעומת מי שלא סובלים מהפרעות שינה. לשם השוואה, ציינו החוקרים כי הסיכוי ללקות בשבץ מוחי בקרב אנשים עם תסמין אחד עד ארבעה תסמינים של הפרעות שינה, היה גבוה ב-16% לעומת מי שאין להם הפרעות שינה כלל.  

"אחת מההפרעות הנפוצות היא דום נשימה בשינה – מדובר באנשים שנוחרים חזק", אומרת ל-N12 ד"ר תילי פישר מומחית ברפואת משפחה במכבי שירותי בריאות. "אנחנו יודעים שלחץ הדם של האנשים הללו לא נשלט, ויש להם סיכוי גבוה יותר ללקות בהתקפי לב ושבץ. משהו אחר שאנחנו יודעים, נוגע לשינה לא מספקת, כמו מה שקורה בעבודה במשמרות. המטבוליזם של עובדי משמרות לילה ואנשים עם דום נשימה בשינה משתבש ונוצרת תנגודת לאינסולין ואף סוכרת. גם לחץ הדם משתבש. סוכרת ולחץ דם הם גורמי סיכון ידועים ומוכרים לשבץ מוחי- כך שהקשר בין שינה משובשת לשבץ הגיוני".

ד"ר תילי פישר מומחית ברפואת משפחה (צילום: אביבית אייזקסון)
ד"ר תילי פישר מומחית ברפואת משפחה, מכבי שירותי בריאות | צילום: אביבית אייזקסון

האם שינה לקויה היא הגורם הישיר לעלייה בסיכון ללקות בשבץ, או שמדובר דווקא במצבים שגורמים לנו לישון לא טוב, כמו סטרס למשל?

"מבחינתי זה היינו הך. המטרה שלי כרופאה היא למצוא את המוטיבציה של אנשים לשפר את אורח חייהם. למשל איך אני אעזור להוריד סטרס? אני אגיד למטופל: 'בוא נילחם על השינה שלך'. למשל אני אשלח אותו לעשות טיפול CBTI (טיפול קוגניטיבי-התנהגותי שמותאם לסובלים מהפרעות שינה). זה סל של דברים – הוא ישפר את השינה שלו וככה נשיג את שתי המטרות".

ד"ר פישר מדגישה כי אחד הממצאים החשובים של המחקר מתייחסים לגיל הנבדקים: מתחת לגיל 50 הפרעת שינה היא סיכון גורם משמעותי יותר שמשפיע על הסיכוי לשבץ. "זה בדיוק הגילים האלה שאת בעומס מנטלי משוגע – הורות צעירה, ריבוי משימות, ריבוי מטלות, שיא הקריירה, המון דאגות. אנשים לא ישנים או ממקמים את השינה נמוך בסדר העדיפויות".

6 צעדים לשיפור איכות השינה:

  1. המיטה היא מקום לישון בו - לא לעבוד או לאכול. אנחנו צריכים ליצור התניה חיובית ולקשור בין מיטה לבין שינה
  2. אם לא מצליחים להירדם - עדיף לקום מהמיטה, ללכת לחדר אחר לפרק זמן קצר ולשוב מהמיטה לאחר מכן, כדי שהמיטה לא תיקשר לקשיים בהירדמות

  3. להפחית חשיפה למסכים לקראת השינה. המסכים פולטים אור כחול שמדכא הפרשת מלטונין ולכן משאירים אותנו ערים

  4. לא לשתות קפה אחרי השעה 4 אחר הצוהריים

  5. להעדיף לעשות ספורט בבוקר

  6. אנשים שסובלים מנחירות או שבני הזוג שלהם מתלוננים על נחירות, מתעוררים עם פה יבש, נרדמים בקלות במצבים פאסיביים כמו בהרצאות או בנהיגה, מתעוררים לא רעננים - להציף זאת בפני רופא המשפחה