צילומי לווין מחודש אפריל השנה חשפו היום (שלישי), לפי סוכנות הידיעות AP, כי האיראנים בונים מתקן תת-קרקעי חדש בנתנז. לפי ניתוח תמונות הלוויין, המתקן נבנה בעומק של עד 100 מטרים, באופן שמעלה סימן שאלה על היכולת לתקוף אותו. חלון ההזדמנויות הישראלי לתקיפה באיראן עלול להצטמצם – ובמקביל תגבר התלות בכלי נשק ובסיוע מהאמריקנים.

על רקע הדיווחים, ראש הממשלה נתניהו ביקר היום בבסיס של אגף המודיעין, קיבל סקירה על המאמצים שנעשים מול האיום האיראני וביקש לשלוח מסר. "יצאתי מעודד עד מאוד. ישראל פותחת פער על כל אויביה, והיא עושה זאת בשילוב של אינטליגנציה אנושית ואינטליגנציה מלאכותית", אמר נתניהו בתום הביקור. "מה שראיתי פה זה את העתיד כבר כאן היום. אז ידעו כל אויבנו - אנחנו מקדימים אתכם בהרבה".

איראן מנסה לייצר לעצמה מרחב בטוח

האתר החדש נבנה בעומק של בין 80 ל-100 מטרים מתחת לאדמה. לפי המידע הגלוי והידוע, כל תקיפה של מתקני גרעין תת-קרקעיים תדרוש מישראל סיוע של צבא ארצות הברית. עם זאת, לא בטוח כי סיוע שכזה יעזור במקרה של אתרים שנמצאים במעבה האדמה.

צילום לוויין: הקמת המתקן הגרעיני התת-קרקעי בנתנז (צילום: AP)
יהיה בעומק של עשרות מטרים באדמה | צילום: AP

האמריקנים מחזיקים בפצצה חודרת בונקרים, GBU-57, שיכולה לחדור רק עד עומק של 60 מטרים, כך שלא תוכל לפגוע באתר הנבנה בנתנז. למרות זאת, נבחרת האפשרות להטיל שתי פצצות כאלו, בזו אחר זו, כדי לפגוע במתקני גרעין, ככל שיהיה צורך. בדרך הזו, הפצצה הראשונה "תפרוץ דרך" לשנייה ותאפשר פגיעה באתר.

הזווית הישראלית

כל עוד איראן מתחפרת באדמה, חלון ההזדמנויות לתקיפה הולך ונסגר. בארסנל הישראלי, לפי פרסומים זרים, אין פצצות חודרות בונקרים המשתוות לאמריקניות, וזה מה שמגדיל את התלות בארצות הברית. בנוסף, לישראל אין כלי טיס שיוכל לשאת את הפצצות האמריקניות, במקרה וישראל תחליט לצאת לתקיפה.

אתר הגרעין בנתנז (צילום: רויטרס, רויטרס_)
אתר הגרעין בנתנז | צילום: רויטרס, רויטרס_
מטוס מפציץ (צילום: U.S. Air Force)
בישראל חוששים כי התלות באמריקנים תגדל. מפציץ אמריקני | צילום: U.S. Air Force

האתר החדש באיראן

באיראן שינו כיוון אחרי שהמוסד, לפי פרסומים זרים, תקף את מתקן הגרעין הקיים בנתנז. כעת הם חופרים לעומק של עשרות מטרים באדמה, כדי להימנע מתקיפות עתידיות, כך על פי דיווחים. בטהראן הודיעו כי האתר החדש, שנבנה מתחת לרכס הרים, צפוי להחליף את המתקן הישן באזור. מעבר לכך הממשל באיראן לא סיפק פרטים.

באמצעות ניתוח כמות החול והעפר שסולקה מהמקום, גוברות ההערכות כי האתר התת-קרקעי נבנה בעומק של עשרות מטרים מתחת לאדמה, וככל הנראה מדובר במתקן עמוק בהרבה מהאתר הגרעיני התת-קרקעי בפורדו. המתקן בפורדו, נחשף בשנת 2009, ולאחרונה חזרה איראן להעשיר בו אורניום, למרות שנאסר עליה לעשות זאת בהסכם הגרעין שנחתם ב-2015.