שעות לאחר המהומות בהר הבית, ירדן קראה היום (רביעי) לכנס ישיבת חירום של הליגה הערבית. משרד החוץ הירדני טען כי "התוקפנות הישראלית בלתי מקובלת ומטרתה לשנות את המעמד ההיסטורי והמשפטי של ירושלים - יש לפעול להפסקתה. אנו נוקטים בכל הצעדים והאמצעים כדי לעצור את ההסלמה הישראלית המסוכנת שמאיימת על הביטחון והשלום באזור".

ראש הממשלה נתניהו התייחס גם הוא לאירועים בהר הבית - והבהיר כי ישראל פועלת לשימור הסטטוס קוו ולהרגעת הרוחות במקום: "מתפללים מוסלמים במסגד אלאקצא מעידים שהקיצוניים המוסלמים שהתבצרו במסגד כלאו אותם במקום ומנעו ממוסלמים נוספים להגיע למסגד כדי להתפלל.

"הם התבצרו במסגד עם אמצעי לחימה, אבנים וזיקוקים. לאחר שניסיונות ההידברות של הרשויות נכשלו והקיצונים סירבו לאפשר כניסת מתפללים מוסלמים למסגד, ואף איימו על קיום תפילות הצהריים היום, כוחות הביטחון נאלצו לפעול כדי להשיב את הסדר על כנו", כתב נתניהו. "ישראל מחויבת לשמירה על חופש הפולחן, הגישה החופשית לכל הדתות והסטטוס קוו בהר הבית, ולא תאפשר לקיצוניים אלימים לשנות זאת". לפי שעה ובצל דרישת השר בן גביר, טרם כונס הקבינט המדיני ביטחוני לדון בהתפתחויות הביטחוניות. 

לדברי אחד המתפללים הלילה, מובילי ההתפרעויות מ"שבאב אל-אקצא" החזיקו את המתפללים במסגד כבני ערובה ולא נתנו לאף אחד לצאת. לדבריו של המתפלל שנעצר, "נכנסתי למסגד וסגרו עלינו את הדלת. אמרו שאף אחד לא יוצא. אציתי לצאת אבל לא נתנו לנו. אלה היו השבאב, אני לא מכיר אותם הם היו רעולי פנים. אפילו לנשים לא נתנו לצאת. הייתה איתי אישה זקנה. שאלנו למה ואמרו אף אחד לא יוצא. אני לא יודע, פשוט באתי כדי להתפלל".

ערב חג מתוח - סיקור N12

במערך ההסברה הלאומי הבהירו כי "הזיקוקים, האבנים והמקלות שהכינו המתבצרים האלימים במסגד הלילה - היו אמורים להיות מופנים כלפי מבקרים יהודים בבוקר. את זה המשטרה לא אפשרה והם הופנו לבסוף כלפי השוטרים, שנאלצו להוציאם ולעצור אותם ובכך למנוע אלימות והפרות סדר אלימות הבוקר".

"האופן שבו התנהגו אותם עשרות מפרי סדר רעולי פנים בתוך המסגד - לא מכבד בלשון המעטה מקום קדוש, ובפועל הם גרמו נזקים במקום וחיללו אותו", אומרים עוד במערך ההסברה. "נשאלת השאלה מדוע ערב חג הפסח בוחרים אותם מופרעים לנהוג באלימות ולנסות לפגוע בשוטרים או באזרחים. האם מישהו מהצד השני פגע להם בחודש הרמדאן עד כה? מאות אלפים שהגיעו עד כה להר הבית, סוחרים רבים בעיר העתיקה ובשער שכם, ואווירת החג המיוחדת המורגשת בירושלים - מעידים על כך שלא".

במערך ההסברה הלאומי ציינו כי "הפורעים סיכנו את קיום התפילות בהר. נמשיך ונפעל להבטחת חופש הפולחן ולהרחקת הגורמים המסכנים אותו. רק משכשלו פניות רבות לפינוי שקט ולא אלים של הפורעים מהמסגד, ולאור הסיכון שנשקף להמשך סדר התפילה בהר ולציבור הבא בשעריו, נאלצה המשטרה להפעיל פינוי בכוח על מנת להשיב את הסדר".

הר הבית (צילום: reuters)
שוטרים בהר הבית | צילום: reuters

לפי מערך ההסברה, "הנרטיב השקרי והמסית בעיקר מצד ארגוני הטרור שולט בקרב אותם צעירים מוסתים, וגובר על האמת והעובדות ביחס למציאות בשטח. יודגש כי כל מי שינסה להכניס פריט אסור לשטח הר הבית יטופל במלוא החומרה. אין כל שינוי בנוהג הקיים בהר הבית מזה שנים רבות. המשטרה וכוחות הביטחון ימשיכו לשמור על מנהגי התפילה המוסלמית בהר כסדרם".

רה"מ הפלסטיני, ארכיון (צילום: AP, חדשות)
מוחמד אשתייה, ראש הממשלה הפלסטיני | צילום: AP, חדשות

ראש הממשלה הפלסטיני מוחמד אשתיה האשים את ישראל: "מה שקורה בירושלים הוא פשע גדול נגד המתפללים. ייהוד מסגד אל-אקצא נעשה באמצעות מניעת מתפללים מוסלמים להתפלל בו. התפילה בו אינה ברשות הכיבוש - זו זכותנו. ישראל לא רוצה ללמוד מההיסטוריה, שלפיה פלישה אליו עוררה מהפכה נגד הכיבוש"

לאחר בוקר מתוח, הרוחות בהר הבית נרגעו - ביקורי יהודים התנהלו בשקט יחסי למעט קריאות ספורות של מתפללים מוסלמים. בתוך כך, מספר המבקרים היהודים בהר לא גבוה.