מאחורי התחממות היחסים עם צ'אד עומד מאמץ מרכזי של המוסד, שמאז 2019 משקיע רבות בציר הזה. נשיא צ'אד מהמט דבי נפגש אמש (שלישי) עם ראש המוסד דוד ברנע במטה הארגון, זאת רגע לפני פגישתו של הנשיא עם ראש הממשלה בנימין נתניהו – ביקור שנערך לכבוד כינון היחסים בין שתי המדינות, במסגרתם תחנוך המדינה שגרירות בישראל.

המטרה הישראלית בביסוס היחסים הייתה בין השאר לאפשר לחברות טכנולוגיות וביטחוניות מישראל לייצא פיתוחים ביטחוניים לצ'אד. בשנתיים האחרונות טוו את הרשת לכך שצ'אד תוכל להנות מתעשיית ההייטק הישראלית ומתעשיית המים.

במסגרת מדיניות המוסד לאשר גם יחסי נורמליזציה עם צ'אד, השאיפה היא שיבואו בעקבותיה מדינות נוספות באפריקה – שייראו את היתרונות ביחסים עם ישראל. במסגרת המאמץ, משרד החוץ נכנס לתמונה בהוצאת היחסים לאור – וגם ראש המוסד עצמו היה מעורב ונמצא בקשר עם הנשיא דבי.

לצד הרצון להתקדם בנורמליזציה מול מדינות אפריקה, היעד המרכזי היה ונותר התקדמות משמעותית עם סעודיה – מתוך הבנה שהמדינות האסלאמיות הגדולות ומדינות כמו אינדונזיה ומלזיה ממתינות לאיתות מסעודיה עם קיום יחסים עם ישראל, לפני שהן ילכו גם כן למסלול הנרמול. גורמים ביטחוניים אומרים שהתקדמות מול סעודיה תביא לאפקט דומינו של היחסים גם מול מדינות אפריקה.

 

נשיא צ'אד מוחמד אידריס דבי ביקר במסגד אל אקצא
נשיא צ'אד במסגד אל-אקצא

מאז ההחלטה על כינון היחסים מחדש בין ישראל לצ'אד ב-2019, המוסד לקח חלק פעיל בגיבוש ההסכמות בין המדינות. בהנחיית הדרג המדיני, הארגון הוביל את הקשר החשאי עם בכירים בצ'אד ואף קידם צעדים משמעותיים כמו ביקורי משלחות הדדיים בין שתי המדינות.

"רפובליקת צ'אד הינה מדינה מוסלמית נוספת וחשובה ביבשת אפריקה עמה מדינת ישראל מכוננת היום יחסים דיפלומטיים", אמר ראש המוסד ברניע בפגישה עם הנשיא דבי. "הרחבת מעגל השותפויות המדיניות הינה יעד חשוב להרחבת העומק האסטרטגי של מדינת ישראל".