נציבת קבילות החיילים, תא"ל (מיל') רחלי טבת ויזל, הגישה לשר הביטחון יואב גלנט ולוועדת החוץ והביטחון של הכנסת את דוח הנציבות לשנת 2022. בשנה שעברה הוגשו לנציבות 6,075 קבילות, מספר דומה לכמות הקבילות שהוגשו בשנת 2021. החלק הארי של הקבילות עסק בהתנהלות לא תקינה של מפקדים הכוללת שימוש באלימות, השפלה, או פגיעה בזכויות חיילים. נושאים נוספים שעלו בדוח נגעו לטיפול רפואי לקוי ולמחסור בקציני בריאות נפש.

58% מהקבילות שטופלו נמצאו מוצדקות - רוב הקבילות, 3,654 במספר, הוגשו על ידי חיילים בשירות חובה ואת יתר הקבילות הגישו אנשי קבע, משרתי מילואים ומלש"בים.

אלימות מצד מפקדים

"לצערי, גם השנה נתקלתי באירועים חמורים בהם פעלו מפקדים באלימות פיזית כלפי פקודיהם" כתבה הנציבה בדוח.

אחת התלונות נגעה למפקד מחלקה שהשרה אווירה של פחד, ואף הכה חייל שלו: "המפקד בעט בבטן של חייל בעודו מבצע 'שכיבות סמיכה' כאקט ענישתי", נקבע בדוח. קבילה אחרת עסקה ברב סמל פלוגתי (רס"פ), שדחף חייל וסינן לעברו: "על אנשים כמוך ישבתי בכלא ואני לא פוחד לשבת שוב".

התבטאויות גסות והתנהגות פוגענית

לנציבה הגיעו גם קבילות שעניינן התבטאויות גסות של מפקדים כלפי פקודיהם. באחד המקרים שמתוארים בדוח התלונן צוער בבה"ד 1 על כך שמפקד הפלוגה בקורס הקצינים אמר לו ולצוערים נוספים: "אני אאנוס אתכם", "חבורה של קוקסינלים", "אתם אפסים".

חייל עם נשק (צילום: Dmitry Pistrov, Shutterstock)
58% מהקבילות שטופלו - נמצאו מוצדקות. אילוסטרציה | צילום: Dmitry Pistrov, Shutterstock

במקרים נוספים עלו טענות על נגד בדרגת רס"ב שאמר לפקודו: "אני גבר כי יש לי איבר מין זכרי בין הרגליים ולך לא", ועל נגדת משמעת שאמרה בבדיחות הדעת לחייל: "הומו", "זבל" ו"קוקסינל".

בקבילה חמורה אחרת, שהוגשה בעילום שם, עלו טענות על התנהגות פוגענית ובלתי הולמת של משרת קבע כלפי חיילים וחיילות המשרתים ביחידתו. בין היתר נטען כי הוא בוחן את גופן באופן מטריד, נכנס למגורי הבנות מבלי להתריע, מחליף בגדים במשרד כשהדלת פתוחה, לועג לחייל על נטייתו המינית ומתבטא בגנותו של חייל דתי. הנגד נשפט בדין משמעתי והחליט לסיים את שירותו בצבא.

תור של חודשים לקב"ן

כחמישית מהקבילות שהגישו החיילים היו בנושאי רפואה ורפואת הנפש. הנציבה עמדה בדוח על חובת הצבא להעניק טיפול מיטבי למשרתים בו. "בין כלל הנושאים, בלטו באופן מדאיג היבטים שונים הקשורים למערך בריאות הנפש בצה"ל וכן להתנהלות גורמי הרפואה", נכתב.

החיילים הלינו בין היתר על עיכובים של יותר מחצי שנה בקביעת תור לקב"ן. "לא יעלה על הדעת שחיילים החשים מצוקה ידרשו לחכות תקופה ארוכה עד לפגישה עם גורמי בריאות הנפש", ביקרה הנציבה.

נציבת קבילות החיילים רחלי טבת ויזל עם שר הביטחון י
נציבת קבילות החיילים רחלי טבת ויזל עם שר הביטחון יואב גלנט

מקרה נוסף שבו טיפלו בנציבות הקבילות נוגע לשימוש במכשור רפואי שפג תוקפו. אחת הקבילות עסקה בחייל שנכווה בגבו במהלך טיפול פיזיותרפי, שבוצע עם אלקטרודה ישנה. בעקבות הקבילה חודדו הנהלים בנוגע לשימוש במכשירים במכוני פיזיותרפיה ונוסחו נהלים חדשים לבדיקת תוקף הציוד הרפואי.

"הדוח מציג היכן ניתן וצריך לתקן ומה צריך עוד לעשות בכדי שהדברים לא יחזרו על עצמם", הדגיש נציבת קבילות החיילים. "יש לזכור שמספר הקבילות או הקובלים אינו חזות הכול ויש בו כדי להעיד גם על חיילים אחרים שהנושא נוגע אליהם".

מדובר צה"ל נמסר: "צה"ל רואה חשיבות רבה בעשיית נציבת קבילות החיילים (נקח"ל), וילמד מהדו"ח ומהלקחים העולים ממנו. ניתן לראות ירידה במספר הקבילות בנושאי הגיוס לצה"ל, זמינות תורים רפואיים, היסעים למשרתים ועוד, בין היתר בעקבות הלמידה והפקת הלקחים מדו"חות ומקבילות שהוגשו בעבר. צה"ל מקיים הליך סדור להעמקה בממצאים וטיפול מקיף ומערכתי בפערים שהועלו בדו"ח בהובלת סגן הרמטכ"ל, אלוף אמיר ברעם... גופי המטה פועלים יחד כדי לממש את מלוא זכויות המשרתים בחובה ובקבע ולצמצם מצבים בהם הנחיות ופקודות אינן מבוצעות כראוי. צה"ל פועל להטמעת מדיניות "מודל הקבע החדש" באמצעות חניכת המפקדים והסגלים, בקרה, תחקור והפקת לקחים בנושא".