הקבינט המדיני-הביטחוני החליט בסוף השבוע האחרון על אטימת בית המחבל שביצע את הפיגוע הקטלני בנווה יעקב. ראש הממשלה בנימין נתניהו הודיע במקביל כי יבוצע זירוז והרחבה של רישוי נשק לאזרחים: "הדבר הזה מציל חיים". אולם, בכירים לשעבר במערכת הביטחון ששוחחו בתחילת השבוע עם N12 מתחו ביקורת נוקבת על הצעדים הללו.

"לצערי חלק לא קטן מהצעדים שהחליטו עליהם הם כדי לרצות ולהרגיש טוב שעשינו. יש פה בעיות יסוד שלא יפתרו בשלילת אזרחות של אדם אחד ולא בענישה קולקטיבית שלא תקטין את הטרור, אלא רק תגדיל אותו", אמר סגן ראש המל"ל לשעבר איתמר יער, כיום מנכ"ל תנועת 'מפקדים למען ביטחון ישראל'. "זה ייתן הדהוד לעוד הרבה אחרים, שממש לא מעורבים, לחשוב שאנחנו לא מבינים דבר - מלבד כוח".

פיגוע בירושלים (צילום: אוליבר פיטוסי, flash90)
זירת הפיגוע בנווה יעקב | צילום: אוליבר פיטוסי, flash90

יער טען כי רוב הצעדים שדובר עליהם הם לא רק מיותרים, אלא גם פוגעים בביטחון. "יש פה סוגיות עומק - הראשונה במעלה היא העובדה שאנחנו מתעקשים לכלול בתוך ירושלים כפרים שהם ממש לא חלק ממנה ובכך פשוט פוגעים בביטחון", הסביר. "צריך להבין שהאוכלוסייה, כולל במזרח ירושלים, לא אוהבת ששולטים בה וזה לא משתנה בדיבורים או בכמה מעשים מהסוג הזה".

בהתייחס להחלטה לשלול תעודות זהות למשפחות מחבלים ולשלול זכויות אחרות שלהן, הוא ציין כי "משפחה יכולה להיות גם 100 איש וזו פגיעה באוכלוסייה הכללית. הצעדים האלה רק מחריפים את הבעיה ולא מקלים עליה, זו חוסר הבנה בסיסית של איך משיגים תוצאות בכלל". יער מדגיש את הצורך לחזק את המשטרה ולהגדיל את כמות השוטרים, ומתנגד לניסיון להקים "משמר לאומי": "גוף נוסף רק יסבך את החיים".

חיילים ושוטרים בזירת הפיגוע בעיר דוד שבירושלים (צילום: רויטרס)
חיילים ושוטרים בזירת הפיגוע בעיר דוד שבירושלים | צילום: רויטרס

"יש אנשי ביטחון ומומחים שעוסקים בזה יום-יום. הם מכירים את הנתונים, את האנשים ומדברים איתם. לצערי, חלק מההחלטות הם על אפם ועל חמתם של גורמי המקצוע וזו ממש פגיעה בביטחון, לא פחות מזה", הדגיש סגן ראש המל"ל לשעבר. "ההחלטה לחלק נשק לאזרחים תביא ליותר נפגעים ישראלים. הרי מי יאמן אותם? זו טעות. גם הריסת הבתים מצד בן גביר זה כדי להראות שאנחנו עושים - דוגמה להתנהגות ילדותית וחוסר הבנה איך העסק עובד, מה משפיע ומה מקלקל".

סגן הרמטכ"ל לשעבר, אלוף (במיל׳) מתן וילנאי, שכיהן בכמה תפקידי שר וכח"כ מטעם מפלגת העבודה וסיעת העצמאות, משמש כיום יו"ר תנועת 'מפקדים למען ביטחון ישראל'. גם הוא הביע ביקורת על הצעדים שאישר הקבינט: "איטום בתים והריסת בתים הם דברים טכניים שעוסקים בהם אנשי הצבא. אפילו פעם אחת בחיי לא דיברתי בקבינט על הריסת בתים. הקבינט בורח מהדברים האמיתיים במקום לעסוק באסטרטגיה של מדינת ישראל מול הפלסטינים".

הביקורת לא פסחה גם על ראש הממשלה נתניהו. "ראש הממשלה אמר שאין בעיה עם הפלסטינים ושאת הכול הוא פתר. אני קורא לזה קבינט של רס"רים", הוסיף וילנאי בתסכול. "אם הייתי רוצה להרוס בית, הייתי מדווח לרמטכ״ל ולא חשבתי להביא את זה לקבינט. כיום הקבינט מתעסק בזוטות, אין לישראל שום אסטרטגיה מול הפלסטינים וגם המדיניות של הבידול נכשלה מזמן".

עוד טען סגן הרמטכ"ל לשעבר כי הממשלה הפגינה חוסר הבנה בנתונים ובמצב בשטח. "עכשיו הם מוסיפים חטא על פשע, הולכים לממש את הדברים האלה רק כי אמרו. זה פשוט לא ייאמן", תקף. "לצערי, ראש הממשלה, שמבין את הנזק - חשב שהוא יכול לשלוט באריה הפרוע הזה ועכשיו מסתבר שמנהלים אותו".

עוד בנושא - סיקור N12

אלוף (במיל׳) עמוס גלעד, שמשמש כיום כראש המכון למדיניות ואסטרטגיה (IPS) באוניברסיטת רייכמן ולשעבר כיהן כראש חטיבת המחקר באמ"ן, הדגיש את חשיבות הפעילות האחודה של מערכת הביטחון והמנהל האזרחי, בניסיון למנוע עימות ישיר עם האוכלוסייה הפלסטינית. "מערכת הביטחון, צה"ל, המשטרה והשב"כ מצליחים למנוע את מרבית הפיגועים הרצחניים בידי פעולות מנע שנשענות על מודיעין מדויק, ופעולות מבצעיות של כוחות הביטחון", הסביר. "אם בסוף מרץ כשיתחיל הרמדאן בן גביר יממש את הצהרותיו ויעלה להר הבית, הוא עלול להצית עימות דתי שלא ניתן לכבות".

אלוף במיל' גלעד כיהן בעבר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים ומכיר את הזירה הפלסטינית מקרוב. "פיצוץ בהר הבית יקרין על ישראל, על הפלסטינים ועל היחסים עם העולם הערבי - היום בן גביר שר ולא סתם מחולל מהומות", הזהיר.

בנימין נתניהו בהצהרה לתקשורת (צילום: לע"מ)
נתניהו בהצהרה בעקבות שני הפיגועים | צילום: לע"מ

עמוס גלעד סבור כי ההחלטה לאטום את בית המחבל שנויה במחלוקת: "אם מבצעים את זה - צריך לבצע מיד, אחרת אין בזה שום טעם. מי שישפיע יותר אלו הגורמים שתפקידם לצנן את האווירה. צעדים הפגנתיים של לגרש משפחות שלמות של מחבלים - זה רק יסבך אותנו ויקשה על הביטחון. גם הגברת ההתיישבות עלולה להביא להשלכות חמורות אם זה יקרה".

עד עתה, הרשות הפלסטינית לא גינתה את הפיגוע בנווה יעקב. אלוף במיל' עמוס גלעד סבור שמדובר ב"טיפשות ואטימות" מצד הפלסטינים, אך הדגיש את האינטרס של ישראל למנוע הקצנה ברשות. "כשמקצצים לה משאבים ומכריזים שאין להם אופק מדיני, אז הרשות הפלסטינית תלך יותר ויותר למערכה מדינית מולנו", הסביר. "ישראל תאבד את הלגיטימיות לנוכחות ביהודה ושומרון - זה יסבך אותנו עם העולם. הכתובת על הקיר והכול תלוי בנו".

"כל אזרח ישראלי שפועל ממניע לאומני נגד המדינה, לא יכול להמשיך להיות אזרח"

סא"ל (במיל׳) ירון בוסקילה, שמילא שורת תפקידים במהלך שנות שירותו ומשמש כיום כמזכ"ל תנועת 'הביטחוניסטים', חושב שאת הצעדים צריך למקד במי שמעורב בטרור - בין אם סייענות אקטיבית או "תמיכה רוחנית". "צריך לשלול את האזרחות שלהם כי כל אזרח ישראלי שפועל ממניע לאומני נגד המדינה, לא יכול להמשיך להיות אזרח וליהנות מהשירותים שלה", אמר.

לצד זאת, הוא מתנגד להקלה ברישוי והוספת אלפי אזרחים נושאי נשק: "הרחבה של כמות הנשקים באוכלוסייה היא לא דבר טוב. צעד כזה מבטא אמירה שהמדינה לא מסוגלת להגן על האזרחים שלה, ולכן מעבירים אליהם את האחריות להגן על עצמם". אז מה כן צריך לעשות? לדעתו של בוסקילה, יש להקים משמר לאומי ולגייס אליו מתנדבים אזרחים - בדומה למודל שפועל כיום במשטרה. "הנשק צריך להיות מאורגן תחת המשטרה או מג"ב, לא להגדיל את כמות הרישיונות שלא לצורך", הוסיף.